Hvornår er et barn så sygt, at det skal blive hjemme? Læs tre eksperters bud

Sidste år talte vi om farven på børns snot – skal vi det igen i år? Vi har spurgt Sundhedsstyrelsen, en børnelæge og BUPL.

Virusser smitter - og mindre børn har en tendens til at blive ramt af de fleste. Af den simple årsag at deres immunforsvar endnu ikke er fuldt udviklet.

For mange smitsomme sygdomme er der klare retningslinjer for, hvornår et barn må og ikke må komme i daginstitution og i skole. Men ved andre sygdomme er definitionen af rask og syg ikke altid så enkel.


Det gælder for eksempel forkølelse - og det gælder især for mindre børn, der i modsætning til større børn ikke altid selv kan sætte ord på, hvordan de har det.

Og så skal forældrene - og personale i daginstitutioner og skoler - selv vurdere. Men hvornår er et barn for sygt til at blive sendt af sted?

Dét spørgsmål har TV 2 stillet tre eksperter.

Vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.
Vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkiv)

quote Sidste år talte vi meget om farven på børnenes snot - det skal vi til igen

Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen

Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen

Ifølge Helene Probst er det bedste råd til forældre, at 'klattede børn', der ikke vil spise, lege eller deltage i hverdagslivet, og allerhelst vil sidde hos far og mor ikke er raske nok til en dag i institution eller skole.

- Hvis barnet er forkølet med gul eller grønt snot, hele tiden skal pudse næse og er alment påvirket, så skal det barn blive hjemme. Men det betyder ikke, at en løbende næse på legepladsen også udløser en sygedag, for nogle børn har bare mere snot end andre, siger Helene Probst.

Det drejer det sig om at bruge den sunde fornuft, og det gælder både forældre og personalet i daginstitutioner: Kig på barnet – opfører det sig som det plejer?

Hvis ikke skal barnet blive hjemme.


Sundhedsstyrelsen opfordrede så sent som lørdag forældre til at holde børn hjemme ved tegn på sygdom.

Ifølge Helene Probst handler det ikke om at undgå al sygdom - der er tale om en investering, som godt nok koster på den korte bane, men som på den lange giver færre sygedage til alle, forklarer hun.

- Man skal holde syge børn hjemme, men der er ikke grund til at tilføje et ekstra lag af påpasselighed. Og sygdom kan udvikle sig hurtigt hos små børn, så som forælder skal man ikke have dårlig samvittighed, hvis man har sendt et barn af sted, som så i løbet af dagen viser sig at være sygt, siger Helene Probst.

Børnelæge på Rigshospitalet, Morten Schrøder
Børnelæge på Rigshospitalet, Morten Schrøder
Foto: Screendump/ TV 2

quote Som småbørnsforælder ville man skulle blive hjemme næsten halvdelen af alle vinterdage

Morten Schrøder, børnelæge, Rigshospitalet

Morten Schrøder, børnelæge, Rigshospitalet

Når man som forælder skal vurdere, om et barn er for sygt til at blive sendt af sted, er den almene tilstand vigtigere end farven på snottet - også selv om farven er grøn, siger Morten Schrøder, der også er medinitiativtager til børnelægernes BørneTIPS om børns sygdom.

Firkantet sagt er det nemlig næsten mere almindeligt end ualmindeligt, at børn i alderen 0-5 år er konstant forkølede i vinterhalvåret, forklarer han.


Derfor er det ifølge ham et bedre udgangspunkt at se på, hvordan børnenes almene tilstand er - både når det gælder snot og forkølelse, men også i forbindelse med al anden sygdom hos børn.

- Vi kender alle småbørn, der har 11-taller ud af næsen, men som drøner rundt, er glade, feberfri og spiser som normalt. Hvis de er upåvirkede og opretholder et normalt funktionsniveau, så er det ikke børn, der er så syge, at de skal blive hjemme, siger han.

Det gælder ifølge børnelægen også, hvis forkølelsen eksempelvis er ledsaget af lidt hæs stemme og småhosten.

- Min egen datter på 5 år har i denne uge haft lidt hoste og snot ud af næsen – og det var også lidt mere tykt og grønligt end tyndt og klart. Men hun var 100 procent på toppen, og to dage senere var det væk igen. Hun har været af sted.

Smitter den slags forkølelse?

- Ja. Men voksne og større børn bliver som regel ikke så syge af den slags forkølelse, fordi de har været udsat for noget lignende før. Men det er noget mindre børn skal udsættes for, så de udvikler og "uddanner" deres immunforsvar.

Eva Munck Immertreu, formand for lederforeningen i BUPL
Eva Munck Immertreu, formand for lederforeningen i BUPL
Foto: Camilla Schiøler/BUPL

quote Vi ved, hvordan børnene plejer at være, og hvis deres opførsel afviger, kan det skyldes, at barnet er sygt

Eva Munck Immertreu, Formand for BUPL

Eva Munck Immertreu, formanden for lederforeningen i Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, BUPL

Ligesom både Sundhedsstyrelsen og børnelægen fremhæver Eva Munck Immertreau børnenes almene tilstand. Men hun understreger samtidig, at personalet i daginstitutionerne hverken er læger eller sygeplejersker.

Derfor vil der være tale om et skøn af, hvorvidt et barn er sygt, og forældrene skal ringes op – eller måske slet ikke skulle have været afleveret til at starte med.


Og nogle gange sker det da også, at forældre er blevet ringet op på grund af et sløjt barn, der dog ikke fejler spor, når det er kommet hjem.

- Det kan også være barnets måde at fortælle, at ”jeg har brug for at være derhjemme,” siger Eva Munck Immertreu.

- Hvis der er tale om kroniske lange næser, så er det ikke sikkert, at det har betydning for, om barnet kan indgå i de planlagte aktiviteter. Så pudser vi næsen, vasker fingrene og fortsætter dagen, siger Eva Munck Immertreu.

Er et forkølet barn med hæs stemme og lidt hoste så sygt, at barnet ikke skulle have været af sted?

- Det vil være et skøn fra gang til gang. Det er ikke sådan, at der bliver ringet til forældrene, hvis barnet er klattet og lidt træt fra morgenstunden. Men hvis barnet i løbet af nogle timer stadig ikke kan være med til de planlagte aktiviteter, så har det bedre af at komme hjem.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

    Oversigt