I dag kører busser mod København for at stoppe regeringens "tabersag"

Regeringens beslutning om at oprette et nyt udrejsecenter på Langeland for kriminelle udlændinge har vakt stærke reaktioner i det sydfynske øhav.

Busser fra Langeland vil tirsdag rulle ind foran Christiansborg. Her vil flere utilfredse øboere sidde klar til at demonstrere deres utilfredshed med regeringens planer om at placere et nyt udrejsecenter på Langeland for kriminelle udlændinge.

To af dem, der tager med til Slotspladsen, er Finn Boye og hans kone Ida.

De er naboer til det kommende udrejsecenter Holmegaard. Udrejsecenteret skal ligge på Gulvstavvej 7, Finn og Ida bor i nummer 9.

- Der har været en masse interesse for at tage til København. Vi tager med bussen herfra og til København med stop flere steder, siger Finn Boye fra sit hus i Bagenkop.

- Vi har fået en fantastisk opbakning, og i starten troede vi ikke den ville være så stor, siger han.

Mange meninger om placering

Finn Boye og de andre øboerne, der skal med til København, er langt fra de eneste, der er utilfredse med regeringens planer.

SF og de borgerlige partier har også rejst kritik af placeringen af udrejsecenteret, og derfor skal udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) tirsdag klokken 19.00 mødes med folketingets udlændingeordførere.

Partierne i blå blok mener blandt andet, det er en dårlig løsning at placere en masse udviste kriminelle på Langeland, fordi det dårligt for turismen og utrygt for beboerne.

Derfor skal et kommende udrejsecenter placeres på den ubeboede ø Lindholm, mener Venstre.

Dansk Folkeparti vil placere et udrejsecenter i Grønland, mens de radikale foreslår at dele de udvisningsdømte kriminelle op på en håndfuld forskellige centre.

Fra ruin til blomstrende liv

Finn Boye håber også, at man vil nå frem til, at udrejsecentret skal placeres et andet sted end ved siden af hans hus i Bagenkop.

- Selve området hernede har haft asylcenter siden 1992, og det har været meget svært at få det kørt i gang med forretninger og husholdninger, der lå stille i flere år. Det har lignet en ruin. Men pludselig er det blevet sat i stand, og det har fået en helt anden herlighedsværdi, siger han.

Han frygter derfor, at et kommende udrejsecenter vil sætte en stopper for et blomstrende erhvervsliv, og at det vil gå ud over turismen og huspriserne.

"En tabersag"

Og selv om det kun er seks dage siden, at Mattias Tesfaye præsenterede regeringens planer om at placere et udrejsecenter på Langeland, er sagen allerede dårligt nyt for ham og resten af regeringen.

- Det ligner en rigtig tabersag, har politisk kommentator Hans Engell tidligere sagt til TV 2.

Hans Engell spår heller ikke, at partierne ved mødet senere tirsdag vil komme til enighed om, hvad der skal ske.

Regeringen kan vælge at trumfe kritikerne og oprette et udrejsecenter i Bagenkop. Beslutningen om at oprette et udrejsecenter er nemlig administrativ og kræver ikke et flertal i Folketinget.

Men ministeren har gjort det klart, at hvis et flertal i Folketinget er imod udrejsecenteret i Bagenkop, så vil regeringen ikke tromle beslutningen igennem.

Dermed er der åbnet op for, at andre partier kan komme på banen med konkrete løsningsforslag til placeringen af det omdiskuterede udrejsecenter.

Men ifølge Hans Engell er problemet, at der nærmest er lige så mange forskellige bud, som der er politikere på Christiansborg.

Den politiske kommentator mener derfor, at sagen er "kørt død" på Christiansborg.

Busserne kører fra Bagenkop klokken 13.30.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

    Oversigt