I Vester Åby har de en løsning på forbud mod at bære kister: - Arbejdstilsynet er sat skakmat

I en lille landsby på Fyn har Arbejdstilsynet forbudt kirkepersonalet at hjælpe med at bære kister. Derfor er nogle af byens borgere trådt til.

10 kilometer øst for Faaborg på Sydfyn ligger Vester Åby. Det er en lille by med under tusinde indbyggere, der er vokset frem på begge sider af Hovedvej 44, der går mod Svendborg i øst og Faaborg i vest.

Midt i byen, langs den omtalte hovedvej og omkranset af en lav kampestensmur, tårner Vester Åby Kirke sig op med kalkpudsede mure og røde teglsten.

Her kan man ind imellem på formiddage blive vidne til et særligt syn. Få meter fra kirkedøren holder en rustvogn, og rundt om kisten står tre almindelige borgere fra Vester Åby sammen med bedemanden.

De er ikke ansat i kirken, og de er ikke ansat af bedemanden. De tager fat – to i hver side – og bærer forsigtigt kisten op ad de seks trin til kirkens dør og forsvinder ind i kirken.

Siden 1765 har kirken dannet rammen om gudstjenester, dåb, vielser samt begravelser og bisættelser. Men siden 2011 har de to sidstnævnte ritualer givet anledning til så store udfordringer og trusler om så enorme udgifter, at gruppen af frivillige borgere har set sig nødsaget til at tage sagen i egen hånd. Bogstaveligt talt.

quote Vi synes, at det er ved at være meget grotesk efterhånden

Ole Roed Jakobsen, branchedirektør, Danske Bedemænd

Hverken bedemænd eller kirkeansatte må bære

Som TV2.dk skrev tirsdag, har Arbejdstilsynet nemlig forbudt kirkeansatte at bære på kister. Faktisk må bedemænd heller ikke bære kister. Med en gennemsnitsvægt på over 110 kilo er kisterne nemlig for tunge til, at man må håndtere dem på daglig basis, når man er på arbejde. Dermed opstår der et dilemma. For hvem skal så flytte kisterne?

Ifølge Arbejdstilsynet må bedemændene og kirkerne løse problemet med tekniske hjælpemidler.

Nogle steder, som i Vester Åby, gør trin og trapper det dog umuligt at køre kisten hele vejen ind i kirken på en rullevogn. Den skal desuden ofte løftes fra rullevognen og ned på nogle bukke foran alteret. Dermed bliver reglerne umulige at overholde. 

- Vi synes, at det er ved at være meget grotesk efterhånden, lyder det fra formand for Ole Roed Jakobsen, der er branchedirektør i Danske Bedemænd.

Ville koste en million

Vanskeligheden ramte Vester Åby i 2011, da den lille kirke fik at vide af Arbejdstilsynet, at de ansatte ikke måtte hjælpe med kisterne fremover. I stedet skulle kirken udbedres, og der skulle etableres bedre adgang, så det i fremtiden ville kunne lade sig gøre at få kisten på plads med en rullevogn.

quote Vi satte Arbejdstilsynet skakmat

Niels Krogh, tidligere formand for menighedsrådet i Vester Åby

Menighedsrådet undersøgte, hvad en sådan udbedring af kirken ville koste og endte med en pris på over en million kroner. Det fortæller den daværende formand for menighedsrådet i Vester Åby, Niels Krogh.

Menighedsrådet valgte en anden løsning. De oprettede et kistebærerlav bestående af ni frivillige, der var klar til at stille op, når en kiste skulle bæres ind i kirken.

- Vi satte Arbejdstilsynet skakmat, siger Niels Krogh, da TV 2 taler med ham.

Respektfuld indbæring

I dag, seks år senere, er han stadig med i bærerlavet. De har delt sig op i tre hold af tre personer, der er på vagt fire måneder hver. Når kirketjeneren ringer, stiller de op ved kirken og bærer – sammen med bedemanden – kisten op ad de seks trin til døren og ind på plads foran alteret.

- Så har vi et ritual. Vi gør meget ud af, at det skal være en respektfuld indbæring. Når vi har sat kisten på bukkene, stiller vi os med front mod kisten, to og to på hver sin side, og udtaler et ”æret være afdødes minde”. Vi bruger selvfølgelig personens navn. Derefter holder vi 15 sekunders stilhed. 

Faktisk stiller de ni frivillige ikke bare op, når kisten skal bæres ind. Hvis der ikke er nogen af de efterladte, der kan bære kisten, hjælper de også med at bære kisten ud.

- Vi vil ikke have, at de efterladte skal have den slags bekymringer, siger Niels Krogh.

Kirkens ansvar

Vester Åbys løsning er smuk og bygger på en lang tradition, forklarer Claus Madsen, der er bedemand og indehaver af smukbegravelse.dk, som består af otte begravelsesforretninger. Blandt andet en i Svendborg. Han kender derfor til de frivillige i Vester Åby. Men selvom han mener, at det er en smuk gestus, er den ikke holdbar i længden.

- Nogle gange kommer der kun tre, og så må jeg eller graveren alligevel hjælpe til, siger han og bekræfter dermed Niels Krogs udlægning.

Bedemand Claus Madsens, hvis rustvogn er vist på billedet, mener, at det er kirkens ansvar at sørge for, at der er adgang.
Bedemand Claus Madsens, hvis rustvogn er vist på billedet, mener, at det er kirkens ansvar at sørge for, at der er adgang.
Foto: Claus Madsen / TV 2

Samtidig forklarer han, at problemet er langt større, end Arbejdstilsynet gør det til. For kisten skal sættes på bukke i op mod halvdelen af tilfældene.

Ifølge Claus Madsen er hele udfordringen med at løfte kister på plads i virkeligheden kirkernes og dermed menighedsrådenes ansvar.

- Udfordringen ligger simpelthen i, at udstyret med selvkørende vogne og hæve-sænke-katafalk (en rullevogn til kister, red.) ikke er i orden og nutidig.

Så snart kisten er på kirkens grund, er det nemlig kirkens ansvar at transportere den. Det er altså slet ikke bedemandens opgave. Og derfor er det også kirkerne, der må anskaffe moderne og passende udstyr, siger Claus Madsen.

 - Om man vil eller ej, så mener jeg ikke, Folkekirken følger med tiden, men bare skubber problemet foran sig uden at tage ansvar. 

- Det er for meget

I Vester Åby er Niels Krogh stadig kritisk overfor Arbejdstilsynets beslutning fra 2011. Også selv om de frivilliges initiativ er blevet overordentlig godt modtaget i lokalsamfundet.

- Det er for meget. Det er jo helt grotesk, at de fysisk stærke ansatte i kirken ikke må hjælpe.

Niels Krogh håber, at deres initiativ kan inspirere andre til at gøre det samme.

Af de ni personer i bærerlavet er flere pensionerede. Den ældste er 70 år gammel.

Oversigt

    Oversigt