'Midlertidige' barakker til fynske skolebørn har stået i 45 år

Børn i 3. klasse får hovedpine og bliver syge, lærerne klager over varmen om sommeren og kulden om vinteren. Men barrakkerne står endnu.

Børnene i 3. klasse må gå hjem med hovedpine. Indeklimaet er så dårligt, at ingen kan holde ud at være der. Om sommeren, er der ulideligt varmt i klasselokalet, og om vinteren er det iskoldt.

Vi er på Paarup Skole ved Odense, hvor man i 1973 byggede tre barakker foran hovedindgangen på skolen, fordi der manglede pladser til skolens elever. Det skete dengang på mange skoler - men i dag, 45 år senere, står barakkerne stadig på Paarup Skole. Og børnene i 3. klasse bliver stadig undervist i lokalerne.

quote Jeg fik ret tit ondt i hovedet, og så blev jeg nogle gange sendt hjem, fordi jeg havde så kraftigt ondt i hovedet.

Luna, gik sidste år i 3. klasse på Paarup Skole

-  Nu har vi været her sådan cirka ti sekunder, og vi er allerede ved at få små-åndenød. Og det er ikke for at dramatisere det, det er bare sådan, forholdene er, siger Søren Smedegaard, der er far til tre og skolebestyrelsesformand på Paarup Skole, mens han viser TV 2 rundt i barakkerne.

Det sker som et led i 19-nyhedernes nye serie 'Danske Stemmer'.

Ondt i hovedet

Søren Smedegaard forsøger at råbe Odense Kommune op og få en løsning på plads - 45 år efter de "midlertidige" barakker blev taget i brug.

Og det er på høje tid - for både elever og lærere blive bogstaveligt talt syge af forholdene.

- Jeg fik ret tit ondt i hovedet, og så blev jeg nogle gange sendt hjem, fordi jeg havde så kraftigt ondt i hovedet, siger Luna, der gik 3. klasse sidste år.

Barakkerne på Paarup Skole skulle egentlig bare have være en midlertidig løsning, men det er 45 år siden nu. 
Barakkerne på Paarup Skole skulle egentlig bare have være en midlertidig løsning, men det er 45 år siden nu. 
Foto: TV 2

Lars Henrik Madsen var blandt de første elever, der for 40 år siden blev undervist i barakkerne - nu er han lærer på skolen.

quote Jeg tror alle vil sige, at det her ikke er rimeligt. Jeg har været rundt og kigge på en hel del skoler, og I ligger i kategorien "værst".

Jane Jegind (V), rådmand for By og Kulturudvalget i Odense Kommune

- Om sommeren er der uendeligt varmt, og om vinteren er der uendeligt koldt, siger Lars Henrik Madsen.

Skolebestyrelsen har i flere årtier opfordret kommunen til at rive barakkerne ned.

Politikere vil gøre noget

TV 2 og Søren Smedegaard havde også sat den ansvarlige politiker i Odense Kommune, Jane Jegind, Venstre-rådmand for By og Kultur, stævne på Paarup Skole - og Jane Jegind erkender, at forholdene på skolen er urimelige for lærere og elever.

- Jeg tror alle vil sige, at det her ikke er rimeligt. Jeg har været rundt og kigge på en hel del skoler, og I ligger i kategorien "værst", siger Jane Jegind.

Opråbet fra skolebestyrelsen på Paarup Skole i Odense har også gjort, at Venstres politiske ordfører Christoffer Lilleholt nu råber op på facebook:

- Ingen barakker i Odense. Vi har alt for mange barakker i Odense, hvor vores børn bliver undervist i lokaler med meget dårligt indeklima, skriver han blandt andet. 

Jane Jegind fortæller til TV 2/Fyn, at hun længe har kæmpet med at komme de mange barakker i Odense til livs. Hun ønsker ligesom Christoffer Lilleholt, at det skal være slut med, at børnene på Paarup Skole skal have undervisning i det klima.