Minkkommissionen: Statsministeriet har handlet "meget kritisabelt"

Beretningen fra Minkkommission offentliggøres torsdag. Allerede nu erfarer flere medier, at Statsministeriet får hård kritik.

Minkkommissionen vurderer, at:

- Statsministeriet har handlet meget kritisabelt i forløbet, som førte til den grove vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndigheder i forbindelse med pressemødet den 4. november”

Det fremgår af den beretning, som Minkkommissionen netop nu præsenterer for Folketinget, og som TV 2 har set dele af.

Samtidig skriver kommissionen, at Statsministeriet burde have "rejst spørgsmålet om hjemmel over for ressortministeriet" inden det famøse pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte, at alle mink skulle aflives.

- Selve statsministerens indledning til brug for pressemødet havde i et udkast været til faktatjek, blandt andet i Miljø- og Fødevareministeriet som ressortministerium, men kommissionen finder, at dette faktatjek, som fandt sted på lavere niveau i ministerierne, under de anførte omstændigheder var utilstrækkeligt til at fritage for kritik for den skete grove vildledning og klart ulovlige instruks.

Kommissionen har haft til opgave at undersøge forløbet op til og omkring regeringens pressemøde 4. november 2020, hvor Mette Frederiksen meddelte, at alle mink skulle aflives. Herunder også vurdere, hvornår de enkelte medlemmer af regeringen fik kendskab til, at der ikke var den nødvendige lovhjemmel til at træffe beslutningen.

Kritik af Barbara Bertelsen

Der er samtidig grundlag for, at minksagen kan få konsekvenser for departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen.

Det fremgår af kommissionens beretning, som TV 2 har set dele af.

- Kommissionen finder samlet set, at Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf.

Oversigt

    Oversigt