I det fynske folks tjeneste

Naboerne omringede indbrudstyv: - Vi var ikke stressede - vi var på hjemmebane

Svendborg-ægtepar var til fest hos genboen, hvorfra de kunne følge med i indbrud i deres eget hus. Men så tog naboerne affære.

I samarbejde med TV2.dk

Foto: TV2

Gitte Andersen og hendes mand var til nytårsfest hos genboen på Margrethelundsvej i Svendborg, da de pludselig fra første parket kunne følge med i et indbrud i deres eget hus. Over vejen kunne se en mand luske rundt på førstesalen af deres hus.

- Først troede jeg, at jeg havde havde glemt at slukke lyset. Men så kunne vi se en person derovre. Og da han så slukkede lyset, så var der ingen tvivl. Det var meget ubehageligt, fortæller Gitte Andersen.

Gæsterne ved nytårsfesten tog en rask beslutning, der siden er gået Danmark rundt som et eksempel på god og effektiv nabohjælp, og også får ros fra politiet.

De krydsede vejen i samlet flok og spærrede alle udgange fra Gitte Andersens hus. Det tvang indbrudstyven, en 36-årig serbisk mand, til at vente inde i huset til politiet nåede frem og kunne anholde ham.

Læs også Naboerne omringede huset: Indbrudstyv taget på fersk gerning

- Der står to omme ved terrassen og tre herude foran, og jeg går lidt frem og tilbage for at sikre, at han ikke kan komme ud af et vindue omme på bagsiden. Der sker ikke andet end at pulsen kommer pænt op, fortæller en af gæsterne til festen, Søren Pedersen.

- På et tidspunkt prøver han at komme ud af fordøren, så jeg råber til ham, at han bare kan blive der. Han skal ikke nogen steder. Han kunne heller ikke komme ud, for døren skal låses op, og nøglen stod Gitte med i hånden, fortæller han.

Den serbiske mand valgte i stedet den desperate løsning at gemme sig under en seng i huset, hvor politiet senere fandt ham.

Vi var på hjemmebane

Manden blev søndag varetægtsfængslet i fire uger, sigtet for flere indbrud. Han forklarede i retten, at huset på Margrethelundsvej i Svendborg var blevet udvalgt, fordi al lyset var slukket i huset. Han var kommet ind via en havedør, og havde stjålet et kamera og en frakke, før han pludseligt opdagede at alle husets udgange var bevogtet af en gruppe mænd.

- Efter vi havde fået overblikket over det hele, så var vi rimeligt stille. Det var ham, der var stresset derinde.  Det var ikke os, vi var på hjemmebane, fortæller Søren Pedersen.

Tvunget til indbrud

Den 36-årige indbrudstyv forklarede i retten, at han var hentet til Danmark af to rumænere, der tvang ham til at begå indbrud for på den måde at betale en gammel familiegæld tilbage.

Ifølge Fyens Stiftstidende forklarede den 36-årige, at han havde nået at begå fire-fem indbrud i Danmark før anholdelsen nytårsaften. I alle tilfælde var det de to rumænere, der udpegede husene og fortalte ham, hvad han skulle forsøge at stjæle. Blandt andet forklarede han, at han havde fået besked på at gå efter computere "med æbler på".

Den bette stakkel

Historien om de to rumænere synes Søren Pedersen og de andre naboer faktisk lyder meget plausibelt.

- Vi snakkede om, da vi efterfølgende går ind og fester videre, at den bette stakkel  i hvert fald ikke er kommet herop på egen hånd, fortæller Søren Pedersen.

Den resolutte naboaktion har efterfølgende fået ros fra politiet:

- Det her er jo ikke et klassisk eksempel på nabohjælp. Men det de har gjort er rigtigt fint. Naboerne gjorde det rigtige. De var snarrådige og årvågne, afspærrede huset og ventede til politiet nåede frem, siger politikommissær ved Fyns Politi, Finn Wegner.

Se videoklip på nyhederne.tv2.dk.

I samarbejde med TV2.dk