Nervøs æbleavler 'folder hænderne' før mulig storm

Danske æbleavlere kan bare vente og se, hvor megen skade efterårets første stormstød vil gøre på deres høst.

Meldingen om, at der måske er en septemberstorm på vej i de sydlige dele af Danmark, er dårligt nyt for frugtavlere som Jesper Ullemose.

- Uha, så folder vi hænderne, siger den sydfynske æbleavler.

I hans æbleplantage ved Oure hænger 80 procent af årets æblehøst stadig på træerne, og vindstød af stormstyrke kan i værste fald ødelægge en betragtelig del af høsten.

Men han kan gøre noget for at redde de udsatte æbler. Det kan nemlig ikke nytte noget at skynde sig ud og plukke æblerne, så længe de ikke er modne og salgsklare.

- Vi kan sådan set ikke gøre så meget, vi plukker i det samme tempo. Hvis vi skulle skynde os at plukke i løbet af i dag, så skulle jeg alene i min bedrift have haft 200 mand, der var stillet her klokken otte. Og vi kunne jo ikke plukke de æbler, der ikke er klar. Der er jo nogle sorter, der først er plukmodne om tre uger. Dem kan vi jo ikke sælge, for de har ikke den smag de skal have, siger Jesper Ullemose. 

'Ikke ruskeri som i gamle dage'

Han ser det som en reel risiko, at en del af høsten vil tage skade. Men det er ikke sikkert, alene fordi det er uvist, hvor voldsomt blæsevejret bliver på Sydfyn.

- Vindstød af stormstyrke kan få æblerne til at falde af. Men med de nye træer vi har i dag, hvor æblerne sidder tæt inde på stammen, så får de ikke det ruskeri som i gamle dage, hvor det var store kronetræer. På den måde har vi det lidt mere roligt. Men det er klart, at når kastevindene kommer, så kan de sætte gang i det. Og så kan et æble falde ned og slå fire-fem stykker med ned i faldet, og så er de jo ikke noget værd, siger den sydfynske æbleavler.

Septemberstorm

Han og hans kolleger er vant til storme, men det specielle denne gang er, at  stormen allerede kommer i september. Hvis dagens blæsevejr udvikler sig til en regulær storm, så vil det ifølge TV 2 Vejret være første gang siden 1990, det sker så tidligt som i september.

- Vi er ikke vant til septemberstorme. Vi er mere vant til, at det er i oktober, hvor vi nogle gange har plukket 80 procent af æblerne. Men vi kan jo ikke gøre noget ved det, siger Jesper Ullemose. 

Oversigt

    Oversigt