Nordfyn vil ikke aflevere vacciner: Norsk vaccineforsøg skaber uenighed blandt borgmestre

Hos Statens Serum Institut mener man, at vi i Danmark skal holde os til den nuværende vaccinestrategi. Det er Morten Andersen, borgmester i Nordfyns Kommune, enig i.

I Norge har man indført en prøveordning, hvor man sætter særligt ind med coronavaccinationer i de boligområder, der er hårdest ramt af coronaspredningen.

Derfor har man i hovedstaden Oslo modtaget 20 procent flere vaccinedoser, der især er blevet brugt til at vaccinere i socialt udsatte boligområder, hvor smitten er høj.

Det er en del af et forsøg, hvor man i højere grad vaccinerer efter, hvor smitten er mest udbredt – og altså ikke nødvendigvis efter alders- eller risikogruppe.

På blandt andet Nordfyn vil det betyde, at man skulle aflevere kommunens vacciner til andre kommuner, hvor incidenstallet er højere.

Uenighed blandt borgmestre

Den model er borgmesteren i Ishøj Kommune, Ole Bjørstorp, fortaler for. Kommunen har flere gange været i toppen af listen over kommuner med det højeste incidenstal af coronasmittede. Lige nu har kommunen et incidenstal, altså antal smittede per 100.000, på 161,9. Det gør Ishøj til den kommune med sjette flest smittede i Danmark.

quote Det vil jo betyde, at genåbningen vil tage endnu længere tid alle andre steder i landet, end de steder hvor smitten er høj

Morten Andersen, borgmester, Nordfyn

- Hvis man vil have smitten ned og fjerne smitten – specielt i Vestegnskommunerne hvor smittetallet er højt – så skal man jo selvfølgelig vaccinere de mennesker, der bor i de områder, siger Ole Bjørstorp.

På den anden fløj er Morten Andersen, som er borgmester i Nordfyns Kommune. Her har man lige nu et incidenstal på 20,3. Han er lodret uenig i, at det er en brugbar model at vaccinere efter incidenstal i Danmark.

Han bakker op om den nuværende vaccinestrategi, hvor man vaccinerer først efter sårbarhed og derefter alder.

- Hvis vi skulle følge eksemplet her, så skulle der jo eksempelvis tages vacciner fra Nordfyn og sendes til Ishøj. Det vil jo betyde, at genåbningen vil tage endnu længere tid alle andre steder i landet, end de steder hvor smitten er høj, siger han.

- Vi skal se det som en solidarisk ordning

I Ishøj mener Ole Bjørstorp, at mange af de kommuner, som skulle sende vacciner af sted til andre kommuner, allerede er tilbage til noget, der nærmer sig normalen.

Morten Andersen kan dog ikke nikke genkendende til, at livet skulle nærme sig normalen på Nordfyn. Og ifølge ham er tålmodigheden blandt kommunens indbyggere ved at være godt tyndslidt.

- Derfor synes jeg også, at det seneste tiltag i forhold til at lukke lokalt ned, der hvor smitten er, er langt at foretrække.

Borgmesteren i Ishøj mener dog, at man skal se hele vaccinespørgsmålet som en solidarisk ordning.

- Der er nogle specielle områder i Danmark, blandt andet Ishøj, som har måttet lukke ekstra meget ned. Og det der go-stop hele tiden, det kan vi jo ikke bruge til noget, for folk bliver jo forvirrede og kan ikke forstå, at de ikke kan blive vaccinerede, siger Ole Bjørstorp.

- Vi har en speciel struktur i Ishøj med mange tæt beboede boligområder, og det har bredt en smitte. Det kan man så komme ud af ved at få de pågældende mennesker vaccineret så hurtigt som muligt. Det er det, man gør i Oslo, tilføjer han.

Corona rammer skævt i Norge

I Norge er de ekstra vaccinedoser blevet prioriteret blandt udvalgte bydele, hvor smitten er særligt høj. Det drejer sig blandt andet om Stovner, Søndre Nordstrand og Grorud i Oslo – områder der er kendt for at have en høj koncentration af indvandrere og socialt udsatte borgere.

At pandemien har ramt indvandrere i Norge ekstra hårdt har været kendt igennem længere tid.

Men en gennemgang af alle smittede og alle indlagte med covid-19 i perioden 15. juni sidste år til 20. april i år viser, at billedet er mere skævt, end man tidligere har vidst.

Gennemgangen viste, at:

• 17.098 af 28.374 personer, som er testet positive i Oslo i perioden, havde indvandrerbaggrund.

• Det udgør 60,3 procent af den påviste smitte i den norske hovedstad.

Kigger man på patienter indlagt med covid-19 bliver tallene endnu mere udtalte.

• 674 af 1113 patienter fra Oslo indlagt med covid-19 er født i udlandet. Yderligere 58 er født i Norge med udenlandske forældre.

• Det betyder, at 66,7 procent af alle coronapatienter fra Oslo har indvandrerbaggrund.

Opgørelsen er foretaget af Aftenposten på baggrund af data fra det Norske Patientregister, Folkeregistret og det nationale overvågningssystem MSIS.

Også flere af de kommuner, der i Danmark ligger højt på listen over antal smittede, har en høj andel af indbyggere med indvandrerbaggrund.

SSI vil ikke anbefale den norske model

Ifølge SSI giver det mere mening at vaccinere efter alder og sårbarhed i Danmark. Video: Sofie Sparre

Hos Statens Serum Institut afviser man, ligesom på Fyn, at bruge en model som den norske i Danmark.

- Det er især ældre og folk, der er syge i forvejen, der bliver ramt. Og der giver det altså stadig rigtig god mening, at vi fortsat fokuserer vores vacciner på de grupper, hvor vi ved, at vi kan beskytte mod sygdom, siger Henrik Ullum, som er direktør hos Statens Serum Institut.

Ifølge Henrik Ullum ser tingene ikke så skidt ud, som man kan forledes til at tro – heller ikke på Vestegnen.

- Det er faktisk gået ret godt – også på Vestegnen. For nogle uger siden havde vi meget, meget høje smittetal for eksempel i Ishøj. Men der har kommunen og borgerne, blandt andet via test og gode vaner, fået smitten ned under nedlukningsgrænsen, siger Henrik Ullum og tilføjer:

- På den måde synes jeg, at vi har fundet en anden måde at løse problemerne med høj smitte i lokalområder.

En vurdering af det norske vaccineforsøg skal ligge klar 11. maj.

Norsk vaccineforsøg skaber uenighed blandt borgmestre
Fotograf: Fotograf: Redigering:

Oversigt

    Oversigt