I det fynske folks tjeneste

Norsk dronning i skjul på Fyn - nu er hendes kunstværk udstillet

Norsk dronning har i flere år produceret værker af ler på et fynsk teglværk.

I samarbejde med TV2.dk

Foto: CLAY Keramikmuseum

I fem år har norske dronning Sonja ofte og diskret opholdt sig i en lille fynsk by.

Her har hun udfoldet sine kunstneriske evner på et keramisk teglværk, der særligt er specialister i at producere store krukker.

Stedet hedder Tommerups Keramiske Værksted. Men det var ved et særligt tilfælde, at Dronningen blev en flittig gæst af teglværket.

En fælles ven af stedet kom ofte til Fyn for at kreere værker. En dag spurgte han indehaver Esben Lyngsaa Madsen, om han måtte tage sin veninde med. Det viste sig at være Norges dronning, og siden har hun været velkendt på stedet.

- Når vi spiser, får hun også en bakke leverpostej på bordet foran sig, og det tror jeg faktisk, at hun synes, er helt fint, siger Esben Lyngsaa Madsen.

Læs også Fyns bedste turistattraktion ligger slet ikke på Fyn: - Dronningen må have stemt på os

Søndag udstillede dronning Sonja et af sine mange værker fra værkstedet. Det skete på Middelfarts Keramiske Museum, Clay, hvor Dronningen selv var mødt op for at åbne udstillingen.

Og i sin tale hyldede hun også sine læremestre:

- Tænk der findes mennesker som jer, Esben og Gunhild, som både er idealister og dygtige fagfolk med kloge hoveder og kloge hænder. Sammen evner I at give den kunst, som skabes hos jer, de bedste kår.

Dronningens værk skiller sig ud

For seks dage siden blev Dronningens værk, en stor krukke, færdig. Den havde været i ovnen i flere tusinde graders varme.

- Det her er sandhedens øjeblik for en keramiker, lyder det fra Esben Lyngsaa Madsen, der har været spændt på, om krukken overlevede brændingen.

- Wauw, den er smuk. Den ser hel ud, konstaterer han. 

Dronning Sonjas krukke skiller sig ud fra de andre værker i udstillingen. Den store krukke er fyldt med farver.

De bruger gul og orange i Deres værk. Hvorfor lige de to farver?

- Det er måske lidt en modsætning til alle mændene, som bruger sorte og mørke farver, forklarer Dronningen.

Taler De nogensinde med deres kollega, dronning Margrethe, om kunst?

- Ja da. Det gør vi. Men vi har et forskelligt syn på kunst. Og det er rigtig sjovt.

Tommerup Keramiske Værksted fylder 30 år i år og har i den anledning skabt udstillingen 'Store formater - Kloge hænder', som består af blandt andet 15 nye værker skabt specielt til udstillingen, der kører frem til den 1. april næste år. Dronning Sonjas krukke er blandt værkerne.