Pensionist savner klart svar: - Kan jeg få fjernvarme?

Kommunernes Landsforening beklager, at en række kommuner ikke har været i stand til at levere et klart svar omkring fjernvarme til borgerne.

Mogens Vollerup har et gasfyr og ønsker at få fjernvarme, men for nuværende er han blevet efterladt i et form for energimæssigt tomrum.

Det skyldes et brev, som pensionisten fra Svendborg modtog 19. december sidste år.

I brevet fra kommunen står der, at man er ved at undersøge, om hans boligområde kan få fjernvarme.

Kommunen har endnu ikke været i stand til at give et klart svar, og den melding er nedslående for husejeren, der ønsker at komme af med sit nuværende gasfyr.

Det lokale fjernvarmeselskab vil "senest i marts 2023" oplyse om deres forventede udvidelsesplaner, står der i brevet.

Mogens Vollerup læser brevet fra Svendborg Kommune.
Mogens Vollerup læser brevet fra Svendborg Kommune.
Foto: TV 2, Svante Lyngsie

Dermed ved Mogens Vollerup endnu ikke, om fjernvarmen er på vej til hans område, eller hvornår den eventuelt vil kunne komme.

En frustrerende besked for pensionisten, der ellers som alle andre danskere med gasfyr var blevet lovet "klar besked" om fjernvarme senest ved årsskiftet af statsminister Mette Frederiksen (S).

- Går man ind på kommunens eller fjernvarmeselskabets hjemmeside, så skal jeg hilse og sige, at man ikke bliver ret meget klogere – der er ikke nogen afklaring på nuværende tidspunkt omkring fjernvarmen, siger Mogens Vollerup til TV 2.

Energikrise har skærpet interessen

Pensionisten fra Svendborg forklarer, at han gerne vil kobles på fjernvarmenettet, da han anser det for både at være en klima- og miljømæssigt god varmekilde.

Det skyldes blandt andet, at fjernvarmen giver muligheder for at benytte miljørigtige og grønne brændsler.

- Der er behov for, at så mange som muligt kommer over på fjernvarme – og helst på én gang, mener Mogens Vollerup.

Brevet fra Svendborg Kommune, hvor det fremgår, at Mogens Vollerup senest i marts 2023 vil få svar angående fjernvarme.
Brevet fra Svendborg Kommune, hvor det fremgår, at Mogens Vollerup senest i marts 2023 vil få svar angående fjernvarme.
Foto: TV 2, Svante Lyngsie

Hans interesse for at skifte varmekilde er blevet skærpet gennem det sidste års tid på grund af den nuværende forsyningskrise, men svaret fra Svendborg Kommune fra december sidste år giver desværre ingen afklaring på varmesituationen.

Og det er efter pensionistens opfattelse skidt nyt for folk med gasfyr.

- Jeg tror, at det er med til at skabe en masse utryghed blandt os, som ikke allerede har fjernvarme, siger Mogens Vollerup.

Aftaler skal overholdes

Alle danskere med olie- og gasfyr burde fra årsskiftet 2022/23 have fået at vide, hvorvidt de kan få leveret fjernvarme til deres hjem.

Det bunder i en aftale fra juni sidste år mellem den daværende regeringen samt et bredt flertal af Folketingets partier og Kommunernes Landsforening (KL).

Men i en række kommuner som eksempelvis Svendborg, Næstved, Hillerød og Allerød har det ikke været muligt at give alle borgere et klart svar.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) fastslår over for TV 2, at aftaler skal holdes.

Derfor vil han nu mødes med KL for at "speede tempoet op og skabe klarhed" over, hvilke danskere der kan få fjernvarme og hvornår.

Lars Aagaard mener, at landets kommuner arbejder benhårdt på at give klare svar, men han erkender samtidig, at han er utålmodig ligesom alle andre.

Den grønne omstilling, som myndighederne er i gang med at gennemføre i Danmark, er en stor opgave, lyder det.

- Vi skal også være ydmyge over for opgaven. Det er en meget, meget stor operation at udlægge fjernvarme i så store dele af Danmark, og det er en stor operation for danskerne at tage stilling til, hvordan deres hus skal varmes op, siger Lars Aagaard.

KL beklager manglende svar

I Danmark er det kommunerne, der ejer varmeselskaberne, og som dermed er øverste varmeplanmyndighed i Danmark.

Birgit Stenbak Hansen er formand for klima- og miljøudvalget i Kommunernes Landsforening.

Hun er ærgerlig over de manglende og uafklarede svar fra en række kommuner til landets gaskunder omkring muligheden for udrulning af fjernvarme.

- Den tidsplan, som vi havde lagt for at kunne give et meget klart svar, den holdt ikke til et møde med virkeligheden. Det skal vi beklage, og det lærer vi noget af, siger hun til TV 2.

Oversigt

    Oversigt