I det fynske folks tjeneste

Politikere udsteder garanti mod skolelukninger

TV 2 har været i kontakt med ti kommuner, hvor to eller flere partier garanterer, at de ikke vil lukke nogle skoler de næste fire år.

I samarbejde med TV2.dk

Foto: Anders Høgh

Knap 120 elever har deres daglige gang på Skovløkkeskolen, som ligger i udkanten af Otterup.

Skolen er en ud af seks folkeskoler i Nordfyns Kommune, og på grund af det lave elevtal har flere lokale været nervøse for, om skolen skulle lukkes.

VALGPROFIL:

Jens Otto Dalhøj

Men der er ingen grund til bekymring, lyder det fra kommunens partier. For samtlige byrådskandidater garanterer, at der ikke vil blive lukket skoler i den kommende valgperiode.

- Vi vil gerne fastholde de borgere, vi har, og tiltrække nye. Det betyder utroligt meget for borgerne, at vi har institutioner liggende i området, lyder det fra formanden for Børne- og Ungeudvalget i Nordfyns Kommune, Jens Otto Dalhøj (LA).

Og det er ikke kun på Nordfyn, at skoleområdet er i fokus forud for kommunalvalget.

Læs også Status i Nyborg: Muhs har mistet opdrift

TV 2 har været i kontakt med ti kommuner, hvor to eller flere partier garanterer, at de ikke vil lukke nogen skoler de næste fire år.

Skolelukninger kan koste stemmer

I løbet af de seneste 10 år er flere skoler lukket rundt om i landet. I 2007 var der 1584 folkeskoler, mens der i dag er 1276.

Derfor er skolelukninger et emne, som optager vælgerne, og kan være afgørende for, hvor de sætter deres stemme den 21. november, fortæller valgforsker ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær.

Men ifølge ham kan kommunernes garantier være urealistiske.

- Typisk vil man afholde sig fra at udstede garantier så langt frem, siger Ulrik Kjær til TV 2.

VALGPROFIL:

Charlotte Vincentz Petersen

- Ikke engang politikerne er i stand til at se fire år frem i tiden. Det vil sige, at de eksempelvis heller ikke kender deres økonomi om fire år, eller hvordan folk er flyttet til og fra kommunen.

Det kan spidskandidat i Assens Kommune Charlotte Vincent Pedersen (S) nikke genkendende til. Hun var med til at træffe beslutningen, da et flertal i Assens Kommune i sommer lukkede to skoler.

Det var selvom, hun vidste, at det kan koste hende stemmer til valget.

- Når vi står med massive problemer som faldende børnetal, en presset økonomi, og at vi mister 25 millioner på folkeskoleområdet, vil vi bare gerne kunne se os selv i spejlet og sikre, at vi ikke taber nogle børn, fordi vi tænker på vores egne taburetter, siger hun til TV 2.

- Vi kan godt se frem i krystalkuglen

Læs også Skolelukninger: - Det er gift for kommunen

Men spørger man i Nordfyns Kommune, kan man godt spå for fremtiden på netop skoleområdet.

- Jeg kan godt se noget i krystalkuglen. Det er, hvor mange børn der bliver de næste år, for vi kan fremskrive det antal børn, der er født nu, og så fremskrive det i de næste fire år. Så de næste fire kan vi nogenlunde se, hvor mange børn der er i de forskellige institutioner i de forskellige områder, siger spidskandidat for socialdemokraterne i Nordfyns Kommune, Kim Andersen.

Nordfyn er et af de steder i landet, hvor borgerne i særdeleshed har oplevet ændringer på skoleområdet de seneste år. For 10 år siden var der med dengang 14 folkeskoler flere end dobbelt så mange skoler, som der er i dag.

VALGPROFIL:

Franz Jul Rohde

Derfor prioriterer kommunen området og tør garantere, at der er penge nok til at bevare folkeskolerne.

- Vi har ikke åbne kasser på Nordfyn, men vi har styr på økonomien, og vi har styr på økonomien indenfor det her område. Det er et af vores kerneområder, og det er vi heldigvis enige om skal prioriteres, lyder det fra udvalgets formand Jens Otto Dalhøj (LA), der bakkes op af de konservatives spidskandidat i kommunen.

- Garantien skal give skolerne den arbejdsro, der skal til for at udvikle sig. Hvis skolerne går og føler sig lukningstruede, så tror vi ikke på, at der vil være en positiv udvikling på skolerne, forklarer Franz Jul Rohde (K).

Foruden Nordfyns Kommune har TV 2 talt med Ikast-Brande, Herning, Jammerbugt, Odder, Randers, Aalborg, Slagelse, Svendborg og Stevns Kommune, hvor to eller flere partier garanterer, at de ikke vil lukke skoler.