Politikere vil fortsat bevare frivillig vaccination

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, sagde tirsdag, at Folketingets partiledere bør tage imod en frivillig vaccine fra Johnson & Johnson.

Flere politikere vil ikke droppe den frivillige ordning for de fravalgte vacciner, selvom lægerne onsdag morgen har været ude og fraråde at tage dem.

I sidste uge blev et politisk flertal enige om ordningen, der efter planen skal træde i kraft 20. maj.

Men den bliver altså nu truet af Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) og Praktiserende Lægers Organisation (PLO), som udover borgerne også advarer de praktiserende læger mod at tilslutte sig den.

TV 2 har talt med tre sundhedsordførere, og de bakker alle op om frivilligordningen, selvom de godt kan forstå lægernes bekymring, og det ikke er dem alle, der vil anbefale danskerne at få deres stik med AstraZeneca eller Johnson & Johnson.

- Vi kan ikke sige til folk, at de ikke må få den

Hos Dansk Folkeparti ser sundhedsordfører Liselott Blixt intet nyt i den udmelding PLO og DSAM kommer med.

- Hvis der havde været andet forskning, som viser, at alle vil få bivirkninger, havde jeg måske ændret mening, men i og med, at det er en godkendt vaccine, kan vi ikke sige til folk, at de ikke må få den, siger hun til TV 2.

quote Vi skal ikke politisk bestemme, hvad der er bedst, når folk selv kommer og beder om den

Liselott Blixt, sundhedsordfører Dansk Folkeparti

Hun synes dog, at det er helt fint, at lægerne går ud og fraråder at tage de droppede vacciner, da hun selv vil gøre det samme.

- Jeg håber, at folk lytter og venter på en vaccine fra Moderna eller Pfizer/BioNTech, men vi skal ikke politisk bestemme, hvad der er bedst, når folk selv kommer og beder om den, understreger hun.

Både PLO og DSAM har sagt nej til at påtage sig opgaven med at få vaccineret interesserede danskere med de droppede vacciner.

De ser det ikke som en "attraktiv lægelig opgave" at vaccinere med AstraZeneca-vaccinen, fordi folk primært ville få den for at få mere frihed fremfor af sundhedsfaglige årsager.

Desuden frygter DSAM, at der er risiko for utilsigtede blodpladeforstyrrelser for modtagere af AstraZeneca-vaccinen, hvilket de mener, at et nyt dansk forskningsprojekt, der går under navnet Enforce, peger på.

Blodpladeforstyrrelser bør undersøges nærmere

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, var tirsdag ude at sige, at Folketingets partiledere bør tage imod en frivillig vaccine fra Johnson & Johnson for at øge befolkningens tillid til vaccinerne.

Og selvom lægernes advarsel gør indtryk hos de konservative, så fastholder de, at en frivillig ordning er en god ide - især hvis man derved kan undgå at være den sidste nation i Europa, der er færdigvaccineret.

- Det har jo også en konsekvens, hvis folk ikke bliver vaccineret. Det her handler om at få stoppet pandemien sådan, at vi kan få gang i vores samfund, og vi kan få vores liv tilbage, siger Per Larsen, der er sundhedsordfører hos Det Konservative Folkeparti, til TV 2.

Han mener dog, at de blodpladeforstyrrelser, som Enforce-studiet peger på, bør undersøges nærmere. Og hvis det forholder sig sådan, at Lægemiddelstyrelsen vurderer vaccinerne til at være for farlige, må de ifølge Per Larsen holde dem i køleskabet.

Sundhedsordføreren fastholder til gengæld, at han selv gerne vil tage imod et stik fra Johnson & Johnson.

- Det her er en mulighed, og det skal man gøre op med sig selv, og så skal man tale med en læge om det, inden man bliver vaccineret, slutter han af.

Støtter sig op ad Sundhedsstyrelsen

Frivilligordningen er kommet i stand efter, at Sundhedsstyrelsen har vurderet, at det er muligt at lave en model, hvor de danskere, der ønsker det, kan få deres vaccinestik med enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson.

Også selvom det i Sundhedsstyrelsens vurdering, som er lavet efter et politisk ønske, flere gange bliver understreget, at de ikke anbefaler vaccinen.

Det er udelukkende på baggrund af den opadvendte tommelfinger hos Sundhedsstyrelsen, at SF på nuværende tidspunkt ikke har tænkt sig at ændre holdning til ordningen, fortæller sundhedsordfører i partiet Kirsten Normann Andersen til TV 2.

- I SF har vi kun sagt god for modellen, fordi Sundhedsstyrelsen gør det, siger hun.

Udover SF og Dansk Folkeparti står regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Alternativet og Det Konservative Folkeparti bag beslutningen om en frivillig ordning.

I næste uge vil der ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) blive udstedt en bekendtgørelse om den frivillige ordning. Dermed vil lovgrundlaget være på plads.

Oversigt

    Oversigt