Politisk flertal vil afskaffe omstridt krav om booking

Restauranter, cafeer og barer har fra onsdag lov at byde gæster ind for at spise og drikke, men kun hvis de har booket bord 30 minutter før.

De seneste dage har det vakt kritik fra flere kanter, at der med genåbningen af restauranter og værtshuse indføres krav om at booke et bord minimum 30 minutter før, man ønsker at slå sig i sædet.

Kravet betyder, at blandt andre fastfoodrestauranterne McDonald's, Burger King og Sunset Boulevard ikke har i sinde at åbne for indendørs servering, selvom de ellers lovligt kan gøre det fra onsdag 21. april.

Nu ønsker et politisk flertal at afskaffe reglen.

Det gælder Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Alternativet og Nye Borgerlige.

- Vores opfordring er ganske klar: Få nu den regel fjernet, for den giver ikke nogen mening, siger erhvervsordfører Torsten Schack (V).

Og det glæder Christian Hansen, der er medejer at værtshuset Carlsens Kvarter i Odense.

- Det andet var det rene vanvid, så det her er jo det eneste rigtige at gøre. Problemet er bare, at det sker kort tid før vi må genåbne. Mange barer har jo valgt at holde lukket på grund af de her regler, så jeg har svært ved at se, hvordan de skal nå at blive klar til at åbne i morgen, siger Christian Hansen. 

Frygter tomme borde

Kravet om tidsbestilling blev besluttet af alle de politiske partier med undtagelse af Nye Borgerlige, da de ud på natten 15. april nåede til enighed om en aftale om yderligere genåbning.

I aftaleteksten fremgår det, at genåbningen af indendørs servering sker med krav om både coronapas og forudgående bordbestilling.

Men hvad der præcis ligger i den formulering, har der siden været stor debat om.

Den konkrete grænse på de 30 minutter er nemlig fastsat af Erhvervsministeriet og ikke de politiske partier.

- Det er ikke sådan, vi tolkede aftalen, lyder det for eksempel fra den konservative erhvervsordfører Mona Juul, som frygter, at reglen kan føre til tomme borde rundt på landets restauranter.

Christian Hansen forstår heller ikke argumentet bag. 

- Som vi kan forstå på Simon Kollerup, så er der kødannelse foran barer, han gerne vil undgå, siger Christian Hansen.

- Men netop nu med de 30 minutter, får vi en masse folk, der kommer og stiller sig i kø ude foran og venter på, at de 30 minutter går, som jo betyder, at de kan stå ude på et offentligt fortov uden mundbind i én stor klynge, forklarer Christian Hansen.

Skal holde samfundsaktiviteten nede

Bordbestillingen skal ifølge Erhvervsministeriet være med til at holde "samfundsaktiviteten nede" og er indført for at "lave en mere kontrolleret og styret genåbning".

- Jeg forstår godt, at det kan være bøvlet og irriterende, men det er forudsætningen for, at vi kan åbne så meget af samfundet og dansk erhvervsliv, som vi gør nu, lød det i et skriftligt svar fra erhvervsminister Simon Kollerup til Ritzau søndag.

TV 2 har siden mandag morgen forgæves forsøgt at få et interview med erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Til DR siger ministeren, at han er villig til at "snakke om det", hvis man kan nå samme effekt på en anden måde end reglen om de 30 minutter. Han kommer dog ikke nærmere ind på, hvilke anden måde det for eksempel kunne være.