12. okt. 2021 kl. 7:53
Stefan Brix / Louise Koustrup

Priserne på dansk mink er eksploderet: - Er det rigtigt, at de har slået alle mink ihjel?

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

TV 2 har besøgt Haining i Kina, hvor de sidste danske minkpelse er ved at blive syet om til luksus-kåber til rige kinesere.

Hvor er du fra? Fra Danmark? Er det rigtigt, at de har slået alle mink ihjel? Hvornår kommer produktionen i gang igen?

Allerede på togstationen i Haining bliver jeg antastet af en flok taxichauffører, som tilsyneladende kender til historien om aflivningen af danske mink i efteråret 2020. Det tegner godt for mit projekt om at finde ud af, hvor de sidste danske mink er havnet.

Læs også: Stor vandsalamander bremser ikke nybyggeri i Middelfart
Gå tilbage Del
11. okt. 2021 kl. 19:45

Stor vandsalamander bremser ikke nybyggeri i Middelfart

Privatfoto

Sidste weekend blev tre store vandsalamandere fundet nær et højhusbyggeri i Strib. Fundet af de fredede dyr stopper dog ikke byggeriet.

På en byggeplads i Strib har medlemmer af en aktionsgruppe kaldet “Vi vil ikke have højhuse i Strib” fundet tre store vandsalamandere. Derfor mener medlemmerne, at højhusbyggeriet skal standses omgående.

Det mener Middelfart Kommune dog ikke. Det skriver Fyens Stiftstidende

I et brev til gruppens advokat Louise Faber, som avisen er i besiddelse af, afviser kommunens biolog Jakob Pedersen, at fundet af den truede dyreart får betydning for byggeriet.

- De to søer på grunden bevares, dermed bevares også levestederne for eventuelle store vandsalamandere og andre sjældne padder, der måtte være på grunden. Og jeg oplevede heller ikke nogle gamle træer, som kunne være levested for flagermus. Det samme var jo også tilfældet for konsulentvirksomheden Sweco, som i sommer har undersøgt grunden for bygherre, siger Jakob Pedersen til avisen.

Et lille dyr med stor magt

Den store vandsalamander er et såkaldt bilag-IV dyr, som af EU er vurderet som særligt sårbar og truet - og den kan derfor potentielt bremse store byggerier.

I forbindelse med byggeprojektet i Strib undersøgte rådgivningsvirksomheden Sweco i juni området blandt andet for de såkaldte bilag-IV-arter.

I den udarbejdede rapport på baggrund af undersøgelsen står, at der ikke blev fundet hverken larver eller fuldtvoksne padder i området, der derfor blev vurderet uegnet levested for stor vandsalamander og øvrige bilag-IV padder. 

Stor vandsalamander

Den store vandsalamander er en padde med lang krop og lang hale. Maven er svovlgul med sorte pletter. Den bliver op til 16 centimeter lang.


Den er almindelig i hele landet. Forår og sommer lever den i vandhuller. Ellers kan den ses på land, også nær huse.


Den er gået tilbage i antal på grund af forurening og udsætning af fisk og ænder i vandhuller.


De voksne dyr er fredede. De fleste vandhuller og søer, hvor der findes stor vandsalamander, er beskyttet efter naturbeskyttelsesloven. Den må ikke fanges, slås ihjel eller forstyrres med vilje, og dens levesteder må ikke beskadiges eller ødelægges. 


Kilde: Miljøministeriet

Haining ligger i Zhejiang-provinsen syd for Shanghai og har i mange år været centrum for verdens tekstilproduktion med pels og læder. 

Tidligere blev eksklusive pelskåber håndlavet i Danmark af buntmagere, men i dag foregår det i Kina. Nogle af produkterne bliver eksporteret, men langt det meste bliver solgt til den hurtigt voksende gruppe nyrige kinesere.

Prisen er fordoblet

Jeg går igennem en hel gade med små butikker, der sælger sytråd og en hel gade med speciale i pelskraver, inden jeg finder de første minkhandlere. Som ventet vil de rigtig gerne tale med mig, da de hører, at jeg er fra Danmark.

Sun Tao har været i industrien i godt 20 år, og han plejer at rejse til Danmark tre-fire gange om året for at deltage i pelsauktioner hos Kopenhagen Fur. Han blev både chokeret og ked af det, da han hørte om aflivningen af danske mink.

- Jeg føler ikke, at farmerne kan overleve sådan her. Vores industri står overfor en lukning, fordi vi ikke kan få fat i råvarer. Det er svært at acceptere, at vi har mistet vores forretning, siger han.

Indtil videre er konsekvensen, at priserne på dansk mink er fordoblede i Kina. Det skyldes frygten for, at der snart vil udbryde mangel på dansk mink.

Verdens bedste kvalitet

Hvad er det, der er så særligt ved dansk mink? Danmark har i mange år været verdens største producent af minkpels og er samtidig kendt for den bedste kvalitet.

- Mink fra andre lande kommer slet ikke i nærheden af den danske kvalitet, siger Sun Tao, mens han stryger et stykke dansk minkskind mod hårene for at demonstrere tætheden.

Læs også: Da minkerhvervet lukkede, begyndte Mortens krise - en weekend kulminerede det hele
Gå tilbage Del
30. sep. 2021 kl. 13:18

Da minkerhvervet lukkede, begyndte Mortens krise - en weekend kulminerede det hele

Minkpasserfaget var hele hans verden, og da regeringen lukkede det, kom Morten Hedegaard i dyb krise. I dag ville han ønske, han havde søgt hjælp noget før.

Det var som at få en hammer i hovedet. 

Sådan beskriver Morten Hedegaard 4. november 2020. Dagen hvor statsminister Mette Frederiksen (S) trak stikket på det danske minkerhverv.

Siden har den 57-årige tidligere minkpasser kæmpet med en ny tilværelse uden det erhverv, han har levet og åndet for i mere end tre årtier.

- Jeg har brændt for mink altid, det har været mit et og alt. Jeg passede minkfarmen, som var den min egen, siger Morten Hedegaard, der fortsat er ansat som driftsleder på den nedlukkede farm, Farstrup Pelsdyrfarm, der tidligere husede mink.

- Jeg havde regnet med at gå på pension som minkpasser, så jeg føler, det har spoleret min fremtid. Det er meget svært for mig at tale om.

“Jeg ved ikke, hvad der skete, men pludselig råbte jeg”

— Morten Hedegaard, tidligere minkpasser, Farstrup Pelsdyrfarm

Det har den tidligere minkpasser dog besluttet sig for at gøre alligevel. Han føler, at der mangler fokus på det personale under minkavleren, der også blev ramt af regeringens beslutning.

Inden den skæbnesvangre dag beskæftigede minkbedrifter i Danmark omkring 3.000 personer. Og Morten Hedegaard er sikker på, at et større fokus på dem havde fået ham til at søge hjælp, inden det hele ramlede for ham for 14 dage siden.

Troede, han kunne klare det selv

Selvom aflivningen af erhvervet for knapt et år siden ramte minkpasseren både personligt og økonomisk, var tingene okay på overfladen til at begynde med. 

Men Morten Hedegaard trak sig længere og længere væk fra venner og familie. Han havde ikke overskuddet.

- Jeg har tænkt: Det her klarer jeg selv. I vores familie plejer vi at klare tingene selv. Man jeg blev mere og mere irritabel og ked af det og kunne ikke tage mig sammen til noget derhjemme, siger han.

Ole Holbech
Morten Hedegaard anslår, at han har mistet 150-200.000 kroner af sin årsindtægt, efter at pelsdyrsfarmen kræver mindre af hans tid.

Bekymringer, tanker om fremtiden og en generel modløshed prægede Morten Hedegaards hverdag. Kun når han arbejdede 14 timer i streg på sit bijob og efterfølgende faldt om af træthed, kunne han få ro.

Kulminerede på familieweekend

Trods den svære tid var der tidligere på måneden lagt op til en hyggelig weekend med børn, svigersøn og barnebarn.

Hyggen fik dog en brat ende, efter det der begyndte som en mindre konflikt. Her kulminerede det hele for den tidligere minkpasser.

- Vi var oppe at diskutere over et kaninbur, der skulle laves. Jeg ved ikke, hvad der skete, men pludselig råbte jeg. De har aldrig set mig sådan før, siger Morten Hedegaard, der er tydeligt påvirket af episoden.

- Jeg ødelagde weekenden for min familie. Når man først begynder at såre sine nærmeste, går det op for en, at der skal gøres noget.

Mandag morgen tog han til lægen.

Bliver til det er slut

Lægen anbefalede Morten Hedegaard at søge psykologhjælp gennem sin forsikring. Her har han nu været flere gange, men der er lang vej igen.

Alligevel tøver han ikke, da han bliver spurgt til, om han kunne finde på at vende tilbage til minkerhvervet. 

- Ja, det kunne jeg. Men kun på Fyn, og det tror jeg desværre ikke bliver en realitet, siger Morten Hedegaard. 

Ole Holbech
Morten Hedegaard tror, at der har været så lidt fokus på minkavlernes medarbejdere, da mange af dem er fra Polen og Litauen og tog hjem, da erhvervet lukkede ned.

Han kan heller ikke holde til et knæk mere, lyder det.

- Jeg tror bare, at jeg skal ud af denne her krise, jeg er i nu. Det kan tage lang tid, siger Morten Hedegaard.

Han er blevet tilbudt andet arbejde, men har lovet at blive på sin arbejdsplads, Farstrup Pelsdyrfarm, til det er helt slut.

Det er som bekendt stadig usikkert, om der nogensinde kommer gang i de danske minkfarme igen. Stærke stemmer mener, at tiden er løbet fra pelsdyrsproduktion, og at Danmark skal følge eksemplet i lande som Storbritannien, Østrig og Holland, hvor man har bandlyst minkproduktion.

Men i Haining er der ikke meget forståelse for, hvorfor man afskaffer en milliardindustri og en global førerposition.

- Mink fra Danmark er verdens bedste, så mange fabrikker er afhængige af dansk mink, især den hvide, sølvfarvede og kaffefarvede, siger Qiu Zu cheng, som arbejder for en af de største pelsopkøbere i Kina.

En af hans kunder er Tang Jin Ru, som ejer en pelsfabrik, der producerer eksklusive pelskåber for kinesiske og udenlandske brands. Han tjekker selv hvert eneste minkskind, inden han smider det i bagagerummet på sin Mercedes og kører det hen til sin fabrik.

Læs også: Fynbo spillede to kroner på usandsynligt odds - fik pengene 8.000 gange igen
Gå tilbage Del
11. okt. 2021 kl. 14:37

Fynbo spillede to kroner på usandsynligt odds - fik pengene 8.000 gange igen

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En oddset-spiller fra Nyborg gættede resultaterne på fire VM-kvalifikationskampe, og dermed blev de to kroner, han spillede for, forvandlet til 16.524 kroner.

Danske Spil kalder det et vildt odds, men alligevel er det lykkedes en nyborgenser at forudsige resultaterne af hele fire VM-kvalifikationskampe. 

- Det er en præstation i sig selv at gætte et enkelt resultat rigtigt, og det er ret vildt at ramme fire resultater. Det er ikke så tit, det sker, siger Peter Emmike Rasmussen, der har været oddssætter i Danske Spil i 23 år, i en pressemeddelelse.

Nyborgenseren satsede to kroner på, at Danmark ville vinde 4-0 over Moldova, at Sverige-Kosovo ville ende 3-0, at Schweiz ville vinde 2-0 over Nordirland, mens Skotland slog Israel 3-2. 

Flere vilde fynske odds

Oddsene på de fire resultater lå mellem 5,40 og 24. Samlet gav væddemålene et odds på 8.262, og så blev tokronen vekslet til 16.524 kroner.

- Når man skal ramme resultaterne helt præcist, så kræver det naturligvis en god portion held, og det må man sige, at han havde. For eksempel scorede Skotland først til 3-2 dybt inde i overtiden, siger Peter Emmike Rasmussen.

Det er flere gange sket, at fynboer har vundet på vilde odds. 

Under sommerens fodbold-EM fik en Oddset-spiller fra Ringe pengene 3.000 gange igen, da han væddede på, at kampene mellem Spanien og Kroatien samt Frankrig og Schweiz begge ville ende 3-3 i ordinær spilletid.

I september vandt en mand fra Odense 60.000 kroner, da golfspiller Nicolai Højgaard gentog tvillingebrorens triumf fra ugen før. Odenseaneren havde spillet for 150 kroner.

Han køber næsten udelukkende dansk mink, og han er bekymret over, hvor vidt han i fremtiden er nødt til at gå på kompromis med kvaliteten.

Stigende efterspørgsel i Kina

Han er nemlig ikke i tvivl om, at efterspørgslen i Kina vil blive ved med at stige, selvom der også blandt især unge kinesere bliver taget afstand fra ægte pels. Flere luksusbrands er ligesom Gucci og Michael Kors gået over til imiteret pels.

- Kina er et stort marked med 1,4 milliarder mennesker. Selvom økonomien ikke har været så god på det sidste, så er kinesernes købekraft der stadig. Og minkpels er stadig accepteret blandt masser af unge og ældre mennesker.

Kina ventes i år overtaget positionen som verdens største producent af mink, men kvaliteten er langt ringere end den danske. Derfor er det bedste bud ifølge Tang Jin Ru, at Finland kommer til at erstatte Danmark som verdensmester i minkproduktion.

Finland har også sit eget auktionshus Saga Furs, som kan blive en erstatning for Kopenhagen Fur, der er ejet af de danske minkavlere og verdens største på sit felt. Saga Furs er delvist ejet af de finske minkfarmere og delvist børsnoteret.

14. dec. 2024 kl. 6:00
Tophistorie
Arkiv/Privatfoto

Julemanden snød Amalie for 300 kroner og skuffede hendes børn - sådan undgår du jule-fup

LYT
Del
Link
kopieret!

Julen er hjerternes – og svindlernes – fest.

I 2023 blev flere fynske familier således snydt for både penge og julemandsbesøg.

En af de svindlede var Amalie Pedersen, som meldte sig ind i facebookgruppen Find din Julemand i håb om at gøre netop det; komme i kontakt med en rar, troværdig mand i rød jakke og hvidt skæg, som ville slå vej forbi hjemmet i Langeskov og overraske hendes to børn.

Men allerede i ugen op til juleaften begyndte rygterne at svirre i gruppen; der var ikke rent mel i alle juleposer.

Samtidig begyndte den julemand, Amalie Pedersen havde lavet en aftale med, at opføre sig underligt.

- En dag skriver han, at han har fået mange henvendelser, men også mange aflysninger, og derfor ville han gerne bede om et depositum.

Derfra tog det en ubehagelig drejning.

Brændt af på juleaftensdag

Amalie Pedersen og hendes mand endte med at overføre 300 kroner til manden. Da pengene var overført, svandt kommunikationen ind.

- I bagklogskabens lys var det naivt, når vi ikke kendte mere til ham, men vi var jo bare godtroende forældre, der ønskede at give vores børn en magisk jul.

Og så - klokken 16.30 den 24. december - kom den endelige aflysning.

“Vi tager stærkt afstand fra den slags.”

— Henrik Krisitiansen, Dansk Julemandslaug

Derefter forsvandt mandens facebookprofil, og det telefonnummer, han brugte, var pludselig deaktiveret, fortæller Amalie Pedersen.

Pengene fik hun aldrig retur, men det var heller ikke det vigtigste.

- Jeg blev megaramt. Det var ikke pengene, det handlede om, men det at blive snydt for noget, jeg skulle have glædet mine børn med.

Julemandens råd til at undgå svindel

Hos Dansk Julemandslaug er de bekendte med, at nogle kan finde på at snyde i julemandens navn.

- Vi tager stærkt afstand fra den slags. Vi mener, at en julemand skal være en glædegiver. Det er, hvad julen drejer sig om. Det er et af de vigtigste aspekter ved at være julemand, lyder det fra foreningens oldermand Henrik Krisitiansen.

Dansk Julemandslaug er en samling af professionelle julemænd, der hvert år bliver hyret til arrangementer og private julebesøg.

Henrik Kristiansen kommer nu med råd til, hvordan danskerne undgår at blive snydt på den store dag.

Et af dem er at få julemanden til at verificere sig med et billede og undersøge hans facebookprofil.

- På den måde kan du sikre, at det er en ægte profil, og at personen står ved, at de er julemand. De, jeg kender til, gør det tydeligt på deres profil, at de brænder for rollen som julemand.

14. dec. 2024 kl. 5:00
Tophistorie
Pelle Rink/Ritzau Scanpix

Blæsevejr er godt nyt for dagens elpriser

LYT
Del
Link
kopieret!

Ugen har stort set været præget af fænomenet dunkelflaute, som er et tysk ord, der beskriver gråvejr og rolige vindforhold.

Det har sat pres på den grønne strøm fra sol og vind, og torsdag toppede elpriserne på 8,73 kroner per kilowatttime (inklusiv moms, men uden afgifter), skriver TV 2 Vejret.

Nu venter nogle blæsende dage og regnfulde dage, og særligt blæsten sender elpriserne et godt stykke nedad.

Lørdag kommer elprisen under 50 øre per kilowatttime.

En koldfront med regn bevæger sig over Fyn midt på dagen, så husk også regntøj, hvis du skal ud i det tidsrum.

14. dec. 2024 kl. 10:01
Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Norsk fløjspiller savner familien og forlader Odense Håndbold

LYT
Del
Link
kopieret!

Odense Håndbold mister til sommer en af sine fløjspillere.

Når Malin Aunes kontrakt med den fynske klub udløber, skifter hun til Storhamar Håndball i hjemlandet Norge.

Det oplyser klubberne lørdag på deres hjemmesider.

Savnet til familien er en af årsagerne til, at højrefløjen nu vender snuden hjemad.

- Det bliver helt klart vældig trist at forlade det fantastiske hold, vi har her i Odense. Jeg har virkelig været glad for tiden, jeg har haft med pigerne og resten af klubben.

- Jeg har altid følt mig så velkommen og godt taget imod og mødt så mange fine mennesker her i Odense. Jeg skal virkelig nyde resten af sæsonen og give alt, jeg har, for at opnå de mål og drømme, vi har sammen, siger hun til Odenses hjemmeside.

Bliver savnet i Odense

Malin Aune har spillet for Odense siden sommeren 2023 og står noteret for 79 kampe. I dem har hun scoret 48 mål.

Sportsdirektør Trine Nielsen ser frem til at se 29-årige Aune på banen i den resterende del af sæsonen.

- Det har været og er en sand fornøjelse at have Malin i Odense Håndbold. Hun er indbegrebet af professionalisme og en ægte holdspiller.

- Hun vil blive savnet i klubben og ikke mindst i truppen, men jeg har hele tiden vidst, at Malin på et tidspunkt ville vende hjem til Norge efter mange år udenlands, siger Odenses sportsdirektør.

Ud over Aune råder Odense over den danske landsholdsspiller Andrea Aagot Hansen til højrefløjen.

14. dec. 2024 kl. 9:31

GOG spiller sidste kamp i Gudme nogensinde

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er sjældent et ledigt sæde at finde, når GOG spiller på hjemmebane i Gudme. Lørdag spiller de sydfynske helte for sidste gang i Gudme.

Efter VM-pausen flytter holdet efter mere end et halvt århundrede fra byen. Når Håndboldligaen genoptages til februar, hedder hjemmebanen Arena Svendborg. Det betyder, at endnu flere kan se de gulblusede spille håndbold.

I hallen i Gudme er der bare 1.350 siddepladser - det antal bliver mere end fordoblet i Svendborg. I Arena Svendborg vil 3.016 kunne heppe det sydfynske hold.

Den sidste hjemmebanekamp i Gudme bliver mod Skanderborg AGF. Kampen fløjtes i gang klokken 16 - formentlig til endnu en gang med fulde huse på lægterne.

14. dec. 2024 kl. 8:39

Blæst påvirker trafikken

LYT
Del
Link
kopieret!

Det blæser igen op over Danmark, og det påvirker i øjeblikket trafikken på Langelandsbroen.

Vejdirektoratet melder på hjemmesiden trafikinfo.dk om kraftig blæst i begge retninger. Der er ingen restriktioner, men man skal dog være opmærksom på, at blæsten kan påvirke kørslen.

Blæsten forventes at aftage i løbet af lørdag eftermiddag.

13. dec. 2024 kl. 22:18

Fødevarestyrelsen advarer hundeejere om tilbagekaldt produkt

LYT
Del
Link
kopieret!

Firmaet Chrisco A/S tilbagekalder Chrisco Tyggeruller med kylling.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse sendt til TV 2.

Virksomheden har fået indberetninger om adfærdsændringer hos hunde efter, at de har spist produktet.

De opfordrer til at kassere produktet eller aflevere det tilbage i butikken, hvor det er købt.

13. dec. 2024 kl. 21:51

Forening vil lave safehouse i Odense

LYT
Del
Link
kopieret!

Signe Vedersø Keldorffs bytur en novembernat i 2021 var en ubehagelig oplevelse, som endte med et overfald. Men den blev også startskuddet til en forening, som netop har set dagens lys.

Foreningen hedder Safehouse Odense, og vil lave et trygt sted i nattelivet for gæster i byen.

- Alt for mange oplever utryghed, når de færdes i nattelivet, For mange står alene, når de har brug for hjælp. Med Safehouse Odense skaber vi en løsning. Vi skaber et sted, hvor alle kan søge tryghed og få dem hjælp som de har brug for. Det er et sted som bygger på tryghed, ansvar og fællesskab, , siger Signe Vedersø Keldorff, som er blevet formand i foreningen.

Faaborg får millioner til kystsikring

LYT
Del
Link
kopieret!

Faaborg skal bruge 40 millioner kroner til at sikre sig mod stormflod, og nu kommer en håndsrækning på 11,1 million fra staten, i form af et tilskud fra en pulje til kystsikring.

I alt har otte projekter fået del af puljen og er udvalgt, da de lever op til krav om kystbeskyttelse, der bygger på naturbaserede løsninger, som er inspireret af naturen og leverer miljømæssige, sociale og økonomiske gevinster.

13. dec. 2024 kl. 19:56

Kontant-koks: Kroejer skal køre halvvejs over Fyn for at sætte penge i banken

LYT
Del
Link
kopieret!

Når ejeren af Erik Menveds Kro i Bogense skal have sat penge i banken, må han køre til Odense først. Hans bank har nemlig ikke nogen hæveautomater, hvor man kan indsætte kontanter i nærheden. Det frustrerer Jakob Hansen.

Og det er ikke den eneste utilfredshed, han mærker.

- Jeg har bare igennem de senere år bemærket, at servicen bliver mere og mere forringet. Altså for år tilbage, der var det slut med at få byttepenge i banken. Der blev vi bare henvist til et andet firma.

Med den nye model, koster det ifølge Jakob Hansen omkring 200 kroner at få 2000 kroners byttepenge.

- Vi har rigeligt af udgifter i forvejen.

I Danmark har virksomheder pligt til at tage imod kontanter fra deres kunder, men hvis det stod til Dansk Erhverv, blev den ordning skrottet.

En sikkerhedsrisiko

Erhvervsorganisationen kender nemlig godt til virksomhedernes problematik.

- Det her bliver besværligt og potentielt dyrt for de erhvervsdrivende. Alle der driver forretninger ved, at tid er penge, siger Henrik Lundgaard Sedenmark, som er fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv.

Og så er der en anden ting, der bekymrer fagchefen.

- Der er også et sikkerhedsspørgsmål for de ansatte, for kontanter er stadig interessant for kriminelle. Og hvis de beslutter sig for at røve eller stjæle, må de gå derhen, hvor penge er - og det er ikke længere i bankerne, men ude ved virksomhederne.

Dansk Erhverv har stillet to forslag til at afhjælpe problemet; for det første skal kontantpligten afskaffes, og det skal være op til den enkelte virksomhed, om de vil modtage kontanter. Derudover ønsker Dansk Erhverv sig, at landets banker indgår et samarbejde, så de virksomheder kan indbetale kontanter i flere banker.

13. dec. 2024 kl. 18:49

Gigant lukker padel-centre

LYT
Del
Link
kopieret!

Kun tre år efter, at firmaet Ledap, der er en af landets største padel-firmaer, startede op i Danmark, har firmaet valgt at kaste håndklædet i ringen.

Det skriver Finans, som har talt med Mads Ryder, der er administrerende direktør i koncernen.

irmaet, der er ejet af den svenske kapitalfond Triton, har besluttet at forlade det danske marked og lukke sit danske selskab, der driver centrene We Are Padel.

De fleste centre er angiveligt allerede solgt, skriver Finans.

We Are Padel har centre i Nyborg og Svendborg. Hvorvidt disse centre er solgt er uvist.

13. dec. 2024 kl. 17:59
Fyn
Thomas Mengers Karstensen

Efter fynsk skandalesag: Mindre snik-snak om lægehonorarer

LYT
Del
Link
kopieret!

Selv om sundhedsreformen ikke er vedtaget endnu, har landets regioner lagt pres på de danske læger.

Man vil ikke længere bruge unødig tid på at diskutere med lægerne, om der er tale om snyd eller manglende forståelse af overenskomsten, når der er rod i lægernes honorarafregning.

Det fremgår af en orientering til politikerne i regionsrådet i Region Syddanmark på baggrund af reformudkastet til sundhedsreformen.

Regionerne ønsker, at de såkaldte samarbejdsudvalg nedlægges.

Domstolslignende organ

I dag har regionerne et samarbejdsudvalg med lige mange læger og politikere og ud over at drøfte det generelle samarbejde mellem region og læger, får man også sager til afgørelse, der drejer sig om lægernes honorarafregning og ydelsestakster.

Kan parterne ikke blive enige, ryger sagerne videre til Landssamarbejdsudvalget.

Er politikere og læger i Landssamarbejdsudvalget enige, kan der idømmes bøder, gives advarsler og pålæg om tilbagebetalinger og fratagelse af autorisation.

Men der kan også være tale om, at parterne blot finder sammen om en fælles fortolkningspraksis af forskellige ydelser og honorarer.

Kan man heller ikke blive enige her, kan sagerne løbe ud i sandet.

Nu ligger der et forslag om at nedlægge samarbejdsudvalgene, og at uenigheder mellem lægerne og regionen afgøres i et ”domstolslignende” tvistløsningssystem, hedder det i en orientering, som regionsrådet har fået.

Slut med snik-snak

Og det glæder Annette Blynel, medlem af samarbejdsudvalget og regionsrådet for SF.

- Vi har hidtil haft et system, hvor man skal aftale sig til en sanktion. Og hvor den ene part er en interesseorganisation, der tager lægernes standpunkt. Jeg har hele tiden ment, at vi bør have et system, hvor vi følger retssystemet.

- I dag sidder vi tit i situationer, hvor lægerne siger, at de desværre ikke forstod overenskomsten, at det er for kompliceret og giver en undskyldning og tilbagebetaler pengene. Det er for nemt. Vi skal have et mere håndfast system, siger Annette Blynel.

Tungt system

Ifølge lektor i sundhedsjura Kent Kristensen fra Aalborg Universitet er der blevet lyttet til regionerne, når samarbejdsnævnene nu foreslås nedlagt i den nye sundhedsreform.

- Det er et system, som regionerne har opfattet som meget tungt at arbejde med og hæmmer den kontrol, de har med ydelserne hos de praktiserende læger. Jeg tror, man skal se forslaget fra regionerne i lyset af, at man vil have nogle bedre styringsmuligheder over for de praktiserende læger.

- Regionen får mulighed for hurtigt at gribe administrativt ind med sanktioner, som lægerne, hvis de er uenige, så kan indbringe i det nye opmands- eller tvistsystem, siger Kent Kristensen.

Læger beklager

De praktiserende lægers formand i region Syddanmark, Birgitte Ries Møller, beklager udsigten til, at samarbejdsudvalgene nu nedlægges.

- Det er det eneste sted, hvor vi i dag har mulighed for at tale direkte med politikerne i regionen, og vi taler jo om mange andre forhold end ydelser og honorarer. Vi har andre samarbejdsfora, men det i forhold til sygehusledelserne og direktionen i regionen, siger hun.

Forslaget har allerede været i høring hos de praktiserende læger, der ikke har udtrykt begejstring for forslaget, men Birgitte Ries Møller erkender også, at det ligger udenfor de praktiserende lægers indflydelse at ændre på regionernes ønske.

13. dec. 2024 kl. 17:01

Nabo til stor brand blev bedt om at pakke taske

LYT
Del
Link
kopieret!

Da Heidi Sohnesen kom hjem fra arbejde, udspillede der sig et drama på nabogrunden. Og der gik ikke længe før hun blev inddraget i dramatikken.

Politiet bankede nemlig på, og bad hende forberede sig på en evakuering, da naboejendommen stod i lys lue.

Årsagen til branden er endnu ukendt. Brandtekniske undersøgelser har været i gang siden slukningsarbejdet blev afsluttet.

Læs også: Se den vilde video: Øjenvidne hørte kraftige knald ved voldsom brand
Gå tilbage Del
12. dec. 2024 kl. 18:58

Se den vilde video: Øjenvidne hørte kraftige knald ved voldsom brand

Den voldsomme brand, der lige nu foregår i et hus med tilstødende værksted i Nørre Aaby på Vestfyn, har bredt sig til et større metalskur, beretter Local Eyes’ fotograf Frants Johannsen, der er til stede ved branden.

- Jeg hørte nogle kraftige knald derinde fra, så jeg går ud fra, at nogle trykflasker er sprængt i luften, siger han til TV 2 Fyn.

Ifølge øjenvidnet “farer brandfolk rundt om bygningen”, og de har lige nu placereret sig i tre stationer, hvor slukningsarbejdet foregår fra.

- Der er to til tre brandbiler ved hver station, siger øjenvidnet og tilføjer, at brandfolkene benytter haver, der støder op til huset og værkstedet, til slukningsarbejdet.

- Vi kæmper

Ifølge øjenvidnet er der stadig synlige flammer ved huset, og han kan se “røg, der vælter op”.

Han påpeger, at brandfolkene ikke bliver færdige med slukningsarbejdet lige foreløbig. De har “meget travlt”.

- Det ligner dog, at de har nogenlunde styr på hovedbygningen, siger øjenvidnet.

Operationschef hos Trekant Brand Erik Eg oplyste tidligere torsdag til TV 2 Fyn, at 28 brandfolk arbejder på stedet, og det gør de endnu, beretter øjenvidnet.

- Herfra, hvor jeg står, kan jeg i hvert fald tælle 12, siger han.

Tre brandbiler, fire tankvogne, en stigevogn, en slangetender og en drone rykkede ud til stedet.

- Vi kæmper for at bevare huset, sagde operationschef Erik Eg. Værkstedet er "mere eller mindre udbrændt", lød det videre.

Ingen personer er kommet til skade ved branden.

Årsagen til branden er endnu ukendt. Når slukningsarbejdet er færdigt, skal brandtekniske undersøgelser forsøge at fastslå årsagen.

Anmeldelsen indkom via 112 klokken 13.58.

Local Eyes
Local Eyes
Local Eyes
Presse-fotos.dk
/

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her