Sådan voksede prisen for droppet asylcenter med flere millioner

Svindeldømt ægtepar tilbød Holmegaard til staten for 8,5 millioner kroner i 2019. 2 år senere mente de, at stedet var 14 millioner kroner værd.

Da regeringen kom til magten i 2019, lovede den, at man ville finde et alternativ til den øde ø Lindholm til afviste, kriminelle udlændinge.

I marts havde man fundet alternativet. Eller det troede man i hvert fald.

På den sydlige del af Langeland lå ejendommen Holmegaard, som tidligere havde været udrejsecenter.

Nu ville regeringen købe den, og det havde man travlt med.

Faktisk så travlt at det sandsynligvis i sidste ende var med til at skubbe prisen på ejendommen op.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fået, i korrespondancerne mellem Kammeradvokaten og Udlændingestyrelsen i forbindelse med købet af Holmegaard, som vel at mærke ikke endte som et udrejsecenter, da støttepartiet SF modsatte sig efter omfattende protester.

Bygningen endte med at koste 13,5 millioner kroner, selvom det i aktindsigten også viser sig, at den blev tilbudt til staten 5 millioner kroner billigere for 2 år siden.

Men rent faktisk var den første vurdering fra en valuar i april måned i år endnu lavere. Her vurderede man uden at besøge Holmegaard, at ejendommen burde koste 5.350.000 kroner.

7 millioner afvist – krævede 14 millioner

Men skrivebordsvurderingen var "forholdsvis konservativ" blandt andet på grund af travlheden i processen, lød det fra Kammeradvokaten:

- Udlændingestyrelsen ønsker at overtage ejendommen straks, hvilket kan medføre tab for sælger, idet ejendommen på nuværende tidspunkt drives som kursus- og ferieudlejningsejendom.

Og så hænger oplagte bygninger til udrejsecentre ikke på træerne. Det vidste Udlændingestyrelsen også godt, da man faktisk havde lejet Holmegaard fra sælgerne tidligere, hvor man hvert år betalte 2,5 millioner kroner i leje.

Holmegaard blev købt af Udlændingestyrelsen, uden man forinden havde foretaget en besigtigelse af stedet. Her vises medarbejdere fra Udlændingestyrelsen rundt efter købet af ejendommen.
Holmegaard blev købt af Udlændingestyrelsen, uden man forinden havde foretaget en besigtigelse af stedet. Her vises medarbejdere fra Udlændingestyrelsen rundt efter købet af ejendommen.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix


Nogle dage senere i april afsendte Udlændingestyrelsen et bud på omtrent syv millioner kroner for ejendommen.

Det blev dog hurtigt afvist af Holmegaards daværende ejere, et bedrageridømt ægtepar, som købte Holmegaard for syv millioner kroner i 2008, da ejendomspriserne ifølge en lokal mægler var på de høje nagler.

- Der sagde sælger: "Det er alt, alt for lavt". De ville have 14 millioner kroner, og så var der ligesom ret langt mellem Udlændingestyrelsen og sælger, har Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) efterfølgende fortalt om forløbet i et samråd i Folketinget.

Tilbød ejendommen langt billigere i 2019

Netop Holmegaard blev i 2017 brugt af ægteparret til at svindle med støttekroner fra EU, der egentlig var tiltænkt et træningscenter, der skulle udbyde kurser til politi- og militærenheder.

I stedet brugte ægteparret nogle af pengene på at renovere deres private bolig i Charlottenlund. De forskønnede deres sommerhus i Tranekær. Og så brugte de nogle af pengene på at forny det crossfittræningscenter, de også ejer i Charlottenlund.

Retten valgte dengang at straffe både mand og kone med seks måneders betinget fængsel, bødestraf og konfiskering af et større beløb.

Dommen betød ikke noget for ejerskabet af Holmegaard.

I mellemtiden fulgte ægteparret dog med i nyhederne, og i juni 2019 kunne de se socialdemokraten Mette Frederiksen overtage statsministerposten.

Sidste sommer sagde ægteparret i en artikel i Fyns Amts Avis, at Holmegaard var i dårlig stand, og at man regnede med, at der over de kommende tre til fire år skulle investeres "et par" millioner i stedet.
Sidste sommer sagde ægteparret i en artikel i Fyns Amts Avis, at Holmegaard var i dårlig stand, og at man regnede med, at der over de kommende tre til fire år skulle investeres "et par" millioner i stedet.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix


Dengang var det en noget anden vurdering, som parret vurderede Holmegaard til.

Hustruen skrev i juli 2019 et muntert brev til kontorchef Thomas Mortensen i Udlændingestyrelsen.

Det var omtrent en måned efter folketingsvalget, der sikrede Socialdemokratiet adgang til ministerkontorerne.

Mailen blev sendt få dage efter, at den nye regering landede en regeringsaftale med støttepartierne. Her stod det klart, at man ville have børnefamilier ud af Udrejsecenter Sjælsmark, og at man ville finde et bedre alternativ til Lindholm. Den øde ø, der var tiltænkt som afsætningssted for kriminelle udlændinge.

Hun indledte med en smiley:

- Vi følger naturligvis :) med i de politiske stemninger/beslutninger om at se nye muligheder for et familiecenter for børnene fra Sjælsmark, kommende opholdscenter i stedet for Lindholm m.m, lød det i starten af mailen.

Så listede hun fordelene op:

- Er lige til at gå til, det kan starte op i morgen, lød det et sted.

- Der er bom og hegn omkring stedet, stod der et andet sted.

Og til sidst blev det konkret:

- Stedet er til salg for 8,5 millioner kroner eller udlejning.

Udlændingestyrelsen svarede på mailen:

- Det er hermed noteret. God sommer.

Tvivl om skydebanen

Først 2 år senere blev der i april i år afgivet et bud omkring de 7 millioner kroner, men nu vurderede parret altså ejendommen til 14 millioner kroner.

I den omfattende aktindsigt fremgår det blandt andet, at parret i den mellemliggende periode havde drevet kursusvirksomhed på Holmegaard, og helt op til salget blev der også tilbudt overnatning.

Afvisningen fra ægteparret førte 7. maj til en ny ejendomsmæglervurdering af Holmegaard, som blev bestilt af Kammeradvokaten og Udlændingestyrelsen.

Den lokale modstand var stor, da regeringen annoncerede dens planer om at placere et udrejsecenter på Langeland. Her ses plancher på landevejen til Bagenkop.
Den lokale modstand var stor, da regeringen annoncerede dens planer om at placere et udrejsecenter på Langeland. Her ses plancher på landevejen til Bagenkop.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Denne gang af en ejendomsmægler med speciale i erhvervsejendomme, som også rent faktisk besøgte Holmegaard.

Her blev ejendommen vurderet til 10,5 millioner kroner blandt andet på baggrund af potentialet for indtægter i fremtiden fra blandt andet udlejning.

I rapporten fra ejendomsmægleren fremgår det også, at ægteparret mente, at en skydebane på grunden ifølge DGI var 2,5 millioner kroner værd. Det har DGI dog afvist over for Jyllands-Posten, som vedvarende har dækket sagen.

Ikke desto mindre konstaterer Kammeradvokaten 7. maj i et brev til Udlændingestyrelsen, at ægteparret formentlig vil have, at skydebanen "tillægges en værdi ved vurderingen af ejendommen".

Ulovlig udlejning

Men Kammeradvokaten bemærkede også et hår i suppen.

For sideløbende med dialogen om et salg til staten har ægteparret været i løbende dialog med Langeland Kommune, som ikke mener, at ægteparret overhovedet havde lov til at leje lokaler ud til overnatning.

- For at modtage denne ibrugtagningstilladelse skal bygningerne have tilfredsstillende brandsikkerhed, skriver Kammeradvokaten.

Og der var ikke styr på brandsikkerheden, vurderede kommunen altså ved et tilsyn.

13. maj skrev en medarbejder fra Kammeradvokaten til en medarbejder i Udlændingestyrelsen, at det efter Kammeradvokatens vurdering ikke ændrede noget i forbindelse med salget.

Ægteparret udlejede Holmegaard ulovligt til overnatning, hvilket blev pointeret af Langeland Kommune flere gange.
Ægteparret udlejede Holmegaard ulovligt til overnatning, hvilket blev pointeret af Langeland Kommune flere gange.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix


Dermed kunne salget gå igennem, og mens mange danskere holdt fri i forbindelse med Kristi himmelfartsdag, skrev ægteparret lørdag 15. maj under på at sælge til staten for 13,5 millioner kroner.

Allerede om tirsdagen var der dog brev fra Langeland Kommune til ægteparrets adresse i København.

"Standsningsmeddelelse vedrørende ulovligt brug af ejendommen", lød det i overskriften.

Oversat fra kommunalt sprog betyder det, at kommunen ville have ægteparret til at stoppe med at drive vandrehjem på Holmegaard. Ellers ville sagen overgå til "politiet til strafferetlig behandling".

Ifølge dokumentet så ægteparret stort på, at kommunen allerede 21. april havde fortalt dem, at ejendommen ikke måtte bruges til overnatning, da brandsikkerheden ikke var i orden.

Fyldt med muselort

At stedet blev brugt til overnatning, fik TV 2 også bekræftet 26. maj, hvor vi talte med Bente Hansen, som få dage inden salget til staten havde bestilt et ferieophold på Holmegaard for hele familien.

Ved ankomsten kunne hun konstatere, at stedet var "totalt nedbrudt". Køkkenet var delvist fjernet, og der hang sengelinned på snore i køkkenet. Gulvene var også beskidte, fortalte hun.

- Jeg har aldrig set noget lignende. Jeg forstår ikke, at man kunne tage penge for det der. Vores lille køkken, som vi skulle bruge, var møgbeskidt med muselort, sagde hun til TV 2.

Familien Hansen var ikke imponeret efter besøget på Holmegaard. Dette foto har de selv taget. Foto: Bente Hansen

Ikke desto mindre ejer Udlændingestyrelsen nu en bygning, som man i hvert fald ikke har planer om at bruge som udrejsecenter for kriminelle udlændinge.

I mellemtiden kunne Jyllands-Posten for nyligt fortælle, at Holmegaard blandt andet er blevet brugt til at huse deltagere til et realityshow.

Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fortalte i et samråd i Folketinget i slutningen af juni, at han ikke mener, at ejendommen er handlet til overpris. Han ser dog gerne, at Rigsrevisionen undersøger sagen, så det kan blive klarlagt.

Her medgav ministeren dog også, at hastigheden har spillet ind:

- Enhver, der har handlet ejendomme, ved godt, at der er forskel på, om det er en sælger, der meget gerne vil af med ejendom, eller en køber, der meget gerne vil købe. Det påvirker selvfølgelig prisen, og det gør det i enhver ejendomshandel.

TV 2 har gentagne gange forsøgt at få ægteparret til at stille op til interview, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Oversigt

    Oversigt