Sådan blev fejl med kræft-prøver opdaget - og det sker der nu

Borgere modtog svar på kræfttest, som de slet ikke havde sendt ind endnu.

Da Region Syddanmark blev opmærksom på en omfattende fejl i kræftprøverne til screening for tarmkræft, var det fordi, at borgere selv henvendte sig til regionen.

Det siger Dorthe Crüger, sygehusdirektør på Sygehus Lillebælt lørdag til TV 2, efter at det fredag kom frem, at flere hundrede borgere i Region Syddanmark kan have fået forkerte svar på en screening for tarmkræft.

Fejlene er opstået, fordi en pakkemaskine hos virksomheden Strålfors den 2. oktober var ude af drift og prøvesæt til afføringsprøver i stedet blev pakket manuelt.

quote Vi opdager fejlen ved, at borgere begynder at ringe ind til os og fortæller, at de står med et brev med deres navn på og et label til prøvesættet med et andet menneskes navn på

Dorthe Crüger, sygehusdirektør, Sygehus Lillebælt

Flere borgere har fået et brev med deres eget navn på, men et prøvesæt med en anden persons navn og cpr-nummer. Dermed kan nogle borgere have sendt en afføringsprøve i en andens navn og fået svar på en anden persons afføringsprøve.

- Vi opdager fejlen ved, at borgere begynder at ringe ind til os og fortæller, at de står med et brev med deres navn på og et label til prøvesættet med et andet menneskes navn på. Der bliver vi rigtig forskrækkede og tænker; hold da op, hvordan kan sådan noget ske, siger Dorthe Crüger. 

Svar uden test

Andre borgere kontaktede regionen, fordi de havde fået svar på en test, som de slet ikke havde sendt ind endnu. 

Sagen gør Dorthe Crüger utryg:

- Det betyder jo også, at der er andre, som går og tror, at de har fået sendt en prøve afsted med deres eget navn på, og som aldrig får et svar. Nogle af dem har også ringet og sagt, at de ikke kan forstå, de ikke har fået et svar endnu, siger Dorthe Crüger og understreger, at særligt et scenarie bekymrer:

- Det vil være helt forfærdeligt, hvis der står nogen tilbage, som er blevet betrygget på et falsk grundlag, siger Dorthe Crüger. 

Strålfors er en underleverandør til Postnord, og firmaet siger til TV 2, at man indtil videre har fundet mindst otte borgere, der med sikkerhed har fået fejl i deres prøve. Men man er endnu i gang med at undersøge omfanget.

- Én fejl er ikke i orden, og derfor tager vi det særdeles alvorligt, og vi har sat procedurer i gang, for at det her ikke sker igen. Når der er manuelt arbejde, kan der ske fejl, lød det fredag fra Strålfors’ administrerende direktør, Thomas Knudssøn.

Rammer over 4000 om året

På tarmkræftafdelingen på Bispebjerg Hospital har man endnu ikke fuldt overblik over, hvor mange mennesker det berører, hvis Region Hovedstaden også har fået testresultater med forkerte navn- og personoplysninger sendt ind via Strålfors.

Overlæge Morten Rasmussen forklarer, at der ikke er meget andet at gøre end at afvente den undersøgelse, som er igangsat for at klarlægge, om andre regioner er berørt af problemet.

- Og så ved vi, at Strålfors er i gang med at lave om på deres procedurer, sådan at gentagelser ikke kan ske igen, siger han.

Han forklarer, at tarmkræft er en kræfttype, som rammer mere end 4000 om året i Danmark. Ifølge overlægen er screeningsrunden med til at sikre, at kræften bliver opdaget på et tidligt tidspunkt. 

- Det vil sige, at vi har en meget bedre behandling, som er mere skånsom, så vi på langt sigt kan nedsætte dødeligheden. 

Tilbyder ny prøve

Helt generelt gælder, at har man indsendt en prøve, og er prøveresultatet positivt, så skal man have lavet en kikkertundersøgelse, som vil afgøre, om der er forstadier til kræft, eller om der er tale om kræft. I så fald kommer patienterne videre i en kræftpakke.

Men i forbindelse med fejlen i Strålfors kan der være tilfælde, hvor prøven har været negativ, men i stedet burde have været positiv. 

- I de tilfælde er det klart, at vi må vente på, at vi kan identificere de borgere. Og så må vi eventuelt tilbyde en ny prøve, siger Morten Rasmussen.

Stopper med at give svar

I Region Syddanmark blev Sygehus Lillebælt, som varetager screeningsprogrammet for hele region Syddanmark, opmærksom på problemet mandag og gik derefter i gang med at finde ud af, hvor stort omfanget kunne være. 

I løbet af ugen har Sygehus Lillebælt konstateret, at der kan være 634 borgere i Region Syddanmark, som kan have fået et forbyttet brev. De borgere vil sygehuset nu have fat i.

Sygehusdirektøren oplyser, at langt de fleste, som har fået tilsendt prøven, ikke har afleveret den endnu. I mange tilfælde går der nemlig alligevel nogle dage eller uger, fra man får tilsendt prøven, før man får taget prøven og sendt sættet ind. 

Men for de personer, som allerede har sendt sættet ind, vil Region Syddanmark med stor sandsynlighed bede om en ny prøve. De personer, som endnu ikke har sendt sættet ind, vil få besked på at smide det ud, hvorefter de vil få tilsendt et nyt sæt, som Region Syddanmark på forhånd har sikret har det korrekte navn. 

 

Oversigt

    Oversigt