Toårig har boet i fængsel hele livet – hans far kæmper for at få ham ud

Bør børn under tre år kunne bo i fængsel med deres indsatte forælder? Ja, mener Red Barnet, mens fængselsfunktionærerne er meget kritiske.

- Du skal ikke komme og fortælle mig, at det der ikke er bedre end en fængselscelle.

Alexander viser en video af sin toårige søn, der griner. Optagelsen er fra en af de gange, hvor Alexander har haft samvær med sønnen.

Siden fødslen har sønnen boet hos sin mor, der afsoner en straf for drab i Ringe Statsfængsel, men Alexander mener, at hans søn tager skade af at bo der. Han er derfor desperat for at få sønnen ud og bo hos ham.

quote Der er ikke nogen børn, der skal være i et fængsel. De folk, der sidder der, har gjort nogle slemme ting. Det er ikke et sted for børn

Alexander, far til to-årig

- Der er ikke nogen børn, der skal være i et fængsel. De folk, der sidder der, har gjort nogle slemme ting. Det er ikke et sted for børn, siger Alexander.

Af hensyn til barnet bringer TV 2 hverken Alexanders fulde navn eller ansigt.

Selvom Alexander altså ikke mener, at fængslet er det rette hjem for hans søn, har myndigheder og domstol indtil videre besluttet, at sønnen skal bo hos sin mor – en beslutning, der læner sig op ad loven om straffuldbyrdelse, der tillader børn op til tre år at bo hos en afsonende forælder, hvis det er bedst for barnet.

Ifølge Alexanders advokat, familieretsadokvat Sonja Toft, bør loven dog ændres:

- I Norge er det ikke tilladt at have børn i fængslet, hverken under tre eller over tre år. Det bør heller ikke være tilladt i Danmark.

Fængselsbetjente: Indsatte bruger dreng som underholdning

Alexander sad i 2015 fængslet for røveri og salg af narkotika, da han mødte sønnens mor. De havde ifølge Alexander et kortvarigt forhold, men ved Alexanders løsladelse i december 2015, fandt han ud af, at han var blevet far.

Imens han genstartede sit liv udenfor tremmerne, blandt andet ved at starte egen virksomhed, begyndte han at have samvær med sin søn. Men han ønskede, at sønnen skulle bo hos ham og ikke i fængslet, og han gik derfor rettens vej for at få ændret sønnens bopæl.

Byretten fandt dog, at barnet fortsat skulle bo hos sin mor på grund af deres tætte tilknytning. Alexander ankede sagen til landsretten, der endnu ikke har taget stilling. Det skal efter planen ske i januar 2018.

I mellemtiden udarbejdede Næstved Kommune, der er morens bopælskommune, en såkaldt paragraf 50-undersøgelse af sønnens trivsel. Den anbefaler, at sønnen skal bo hos Alexander.

Alexander, da han første gang møder sin søn.
Alexander, da han første gang møder sin søn.
Foto: Privatfoto

I undersøgelsen skriver kommunen, at sønnen ifølge fængselsfunktionærer går fra den ene arm til den anden blandt de indsatte, og at han bliver stimuleret af otte forskellige indsatte med kriminel baggrund og misbrugsbaggrund.

Fængselsfunktionærerne mener ikke, at de indsatte besidder en acceptabel social adfærd og er uden pædagogiske kompetencer og ressourcer:

- Det fremgår, at de indsatte ikke forstår at aflæse *******s signaler, og at det umiddelbart ses, at ******* bliver brugt som underholdning og adspredelse. Det fremgår endvidere, at afdelingen ikke er sikret på en måde så man kan udelukke at ******* kommer til skade, står der i undersøgelsen.

Samtidig beskriver fængselsbetjentene, at de andre indsatte lærer barnet at slå, at sige uacceptable ord, og at barnet bliver udsat for stress og støj.

Ifølge kommunens undersøgelse oplyser Ringe Statsfængsel efter fængselsbetjentenes skrivelse, at fængslet ikke har det rette opvækstmiljø for sønnen.

Advokat: Myndigheder bør reagere

Omvendt konkluderer undersøgelsen heller ikke, at sønnen mistrives, og det påpeges, at moren menes at være kompetent, og at mor og søn har en god og sund tilknytning. Sønnen betragter - ifølge kommunens sagsbehandler - sin mor som sin primære omsorgsperson og skriver:

- Vi ved, at barnets tilknytning til moren - eller andre omsorgspersoner - i de første leveår er fundamentet for udviklingen af personligheden. For at et barn kan udvikle sig og blive til et selvstændigt individ, er det af vigtig betydning, at barnet mødes med empati, omsorg og kærlighed.

Moren beskrives ifølge kommunen i alle sagsakter som værende empatisk, omsorgsfuld og kærlig i omsorgen for sønnen.

Alligevel gjorde de nye oplysninger om sønnens tilværelse i fængslet Alexander så desperat, at han ikke så anden udvej end at hente sin søn ud af fængslet. Efter samvær valgte han at tage sønnen med hjem i stedet for at aflevere ham tilbage til moren i fængslet.

- En hvilken som helst ansvarlig far med respekt for sig selv havde taget samme beslutning, siger han om handlingen.

Sønnen boede hos Alexander i over en måned, før han for nyligt blev hentet af fogedretten, der sammen med politi og kommune kørte den toårige dreng tilbage til fængslet i Ringe.

Alexanders advokat Sonja Toft forstår ikke, hvordan myndighederne kan lade sønnen bo hos sin mor.

- Der er ikke tryghed i et fængsel, og selv betjentene har jo givet udtryk for, at de ikke har kunnet give ham sikkerhed i fængslet. Men myndighederne har ikke vurderet, om disse oplysninger kunne være en overvejelse værd.

Sonja Toft mener, at kommunen på baggrund af sin undersøgelse burde have reageret. Næstved Kommune har dog ikke ønsket at udtale sig til TV 2 - hverken om den konkrete sag eller om sådanne sager generelt.

Dermed kan kommunen heller ikke oplyse, om den fastholder undersøgelsens konklusion.

Red Barnet vil ikke forbyde børn i fængsler
Psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen vil ikke forholde sig til Alexanders konkrete sag, Men principielt mener han ikke, at det nødvendigvis er altid en dårlig løsning for et mindre barn at bo hos en forælder i fængslet.

- Hvis der mellem barnet og forælderen, især moren, er en god tilknytning, så vil det være skadeligt for barnet, at man bryder den følelsesmæssige tilknytning, der er. Men det kræver selvfølgelig, at man vurderer, at moren har den omsorgsevne og forældreevne, der skal til, siger han og fastslår, at fængslet godt kan fungere som et godt hjem for barnet:

quote Kan man bygge en hverdag op, der i høj grad ligner et almindeligt liv i hjemmet, så vil det ikke være til skade for barnet.

Kuno Sørensen, psykolog, Red Barnet

- Kan man bygge en hverdag op, der i høj grad ligner et almindeligt liv i hjemmet, så vil det ikke være til skade for barnet.

Af den grund ønsker Kuno Sørensen ikke, at man forbyder børn at bo hos en indsat forælder.

- Det vil være forkert at lave et generelt forbud mod det.

- I en del sager vil det være bedst for barnets udvikling, at det har den tætte kontakt. I de sager hvor moren ikke magter omsorgsopgaven, skal barnet ikke bo i fængslet med moren, siger Kuno Sørensen.

Fængselsforbund: Absurd at børn bor i fængsler

Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, der repræsenterer fængselsfunktionærerne i Danmark, mener, at småbørn i fængslerne udelukkende skal være en sidste udvej, når alle andre muligheder er udelukket.

quote Børn hører ikke hjemme i fængslerne overhovedet

Kim Østerbye, formand, Fængselsforbundet

- Børn hører ikke hjemme i fængslerne overhovedet. Jeg mener, vi lever i en tid, hvor mulighederne enten på farens side, familien udenfor eller de sociale myndigheder har mulighed for at gøre det her væsentligt bedre end den oplevelse, et barn får i et fængsel, siger Kim Østerbye.

Han lægger særlig vægt på, at miljøet i de danske fængsler ikke egner sig til børn.

- Miljøet i lukkede fængsler er meget, meget råt, det er fortættet. I perioder fyr trusler og grimt sprog igennem luften, og jeg mener ikke, at et lille spædbarn eller en baby overhovedet skal udsættes for det.

Helt konkret beskriver Kim Østerbye, at fangernes samtaleemner ofte handler om stoffer og vold.

- Det er simpelthen ikke sundt for et barn, når man ved, at kimen til hele livet bliver lagt de første tre år af barnets liv. Det er fuldkommen absurd, at det foregår i et miljø, der er så fortættet og voldeligt anlagt som vores er, siger han.

Alexander må vente på rettens afgørelse

Hvorvidt Alexanders søn skal have bopæl hos ham eller fortsat bo hos sin mor i fængslet afgøres i landsretten til januar.

Indtil da kan Alexander ikke gøre andet end at vente.

- Jeg er helt med på, at et barn både har brug for sin mor og sin far, men det er jo ikke min skyld, at moren sidder i fængsel. Det er heller ikke min søns skyld. Han bliver taget som gidsel i alt det her, siger han.

TV 2 har været i kontakt med morens advokat, Karoline Døssing Normann, der oplyser, at hverken hun eller hendes klient ønsker at kommentere sagen, da der er tale om en verserende sag.

Oversigt

    Oversigt