Trusler om IS på langelandske asylcentre: Jeg er udvalgt som selvmordsbomber

Danske asylcentre indberetter ugentligt beboere mistænkt for radikalisering. Hellere en gang for meget end for lidt, lyder det fra Langeland.

Af Sofie Synnøve Herschend, TV 2/NYHEDERNE
Da flere af beboerne på et af Langlands asylcentre lavede belgiske flag og tændte stearinlys for ofrene for terrorangrebet i marts, blev de truet på livet af en af de andre af centrets asylansøgere. Hans begrundelse var, at de ikke skulle tale dårligt om IS, da de ifølge ham var ægte muslimer. Det er blot en af en lang række indberetninger, som TV 2 har fået aktindsigt i.

Fra andre steder i landet viser indberetningerne børn, der løber rundt i militærtøj og leger IS-krigere. Og hugger hovedet af bamser. Mænd, der ser henrettelsesvideoer på Ipads og advarer andre beboere om, hvad der sker, hvis man ikke er ”rigtig muslim”.

Alt sammen er set eller rygtet på landets asylcentre siden den 17. november 2015, og alt sammen er indberettet til Udlændingestyrelsen.

50 gange, siden asylcentrene blev forpligtet til det, har medarbejdere sendt en indberetning til Udlændingestyrelsen for at gøre opmærksom på, at en beboer udviser tegn på radikalisering. Det svarer til lidt mere end én indberetning om ugen.

quote Ulrik Pihl, Centerleder, Asylcenter Holmegaard

Vi har den tilgang, at vi hellere vil indberette én gang for meget end én gang for lidt. Det er jo blot en mistanke, som andre myndigheder undersøger, og ikke nødvendigvis en stempling af den enkelte asylansøger.

I nogle af tilfældene har medarbejderne selv observeret en ”mistænkelig adfærd”, men i rigtig mange tilfælde er det asylansøgerne selv, som har været bekymret for andre beboere på stedet og derfor er gået til personalet.

”I Syrien leger de ikke cowboy-indianer”
TV 2 har læst beretningerne, og i mindst 10 tilfælde handler indberetningerne om børn.

Blandt andet har der været tre indberetninger fra Børnecenter Tønder, som huser uledsagede flygtningebørn:

- X har vist et Youtube-klip, hvor han ”leger” Isis-kriger. En anden dreng knæler med en pose over hovedet, mens X med et legetøjsvåben skyder drengen og råber Jihad. I nat har han ligeledes opildnet de andre beboere til oprør og været truende over for personalet, står der i en indberetning fra den 11. april 2016.

Ifølge Lene Kousgaard, som er afdelingsleder på netop Børnecentret Tønder, bliver anderledes adfærd altid taget meget alvorligt. Men der er også god grund til at overveje, hvorfor børnene gør, som de gør, siger hun:

- Det at lege krig kan absolut også være børneleg. De kan have en helt anden referenceramme. Der, hvor de kommer fra, leger man måske ikke cowboy og indianer, man leger IS-kriger. Sådan er det, siger hun og fortsætter:

- Men vores medarbejdere har et godt kendskab til de enkelte beboere, og derfor er vi meget opmærksomme på, om der er nogen, der pludselig ændrer adfærd.

Flygtningene holder øje med hinanden
Det er udlændingeminister Inger Støjberg, der i november sidste år opfordrede samtlige asylcenterledere til at være ekstra opmærksomme på eventuelle radikaliseringstegn.

Personalet på landets asylcentre har derfor haft besøg af PET, som har undervist i, hvordan man kan se, om en person er radikaliseret – eller på vej til at blive det.

Og det er med til at skabe tryghed, fortæller Ulrik Pihl, som er centerleder på Asylcenter Holmegaard i Langeland Kommune.

- Vi har den tilgang, at vi hellere vil indberette én gang for meget end én gang for lidt. Det er jo blot en mistanke, som andre myndigheder undersøger, og ikke nødvendigvis en stempling af den enkelte asylansøger, siger han.

Når asylcentrene har en konkret mistanke, sender de deres indberetninger til Udlændingestyrelsen og det lokale politi. Herefter er det op til politiet at vurdere, om indberetningen er så bekymrende, at den skal videre til PET.

Truede med Taliban
TV 2 har spurgt PET, hvor mange af de 50 indberetninger, der er blevet mærket 'alvorlige', og dermed er endt på efterretningstjenestens bord. Men det vil PET ikke oplyse. I stedet skriver de følgende svar i en mail:

- Generelt kan vi oplyse, at PET indgår i en tæt dialog med asylsagsoperatørerne og medvirker herved til at styrke samarbejdet mellem myndighederne. PET kan ikke dog ikke udtale sig om den konkrete viderebehandling af indberetningerne af operative og sikkerhedsmæssige hensyn.

Indholdet i indberetningerne er meget forskelligt. Nogle handler om beboere, som isolerer sig og har fået en aggressiv adfærd. Andre handler om trusler, og atter andre handler om mistænkelige Facebook-fotos, som i mindst ét tilfælde har fået politiets aktionsstyrke til at rykke ud. Hvad det endte med, vil politiet ikke oplyse.

En af de sager, som politiet blandt andet har reageret på, var en sag fra Center Avnstrup i juni måned, hvor en asylansøger truede med at angribe den danske ambassade i samarbejde med Taliban.

- Beboer meddeler, at han vil hjælpe Taliban med at angribe den danske ambassade. Derudover siger beboer også på et tidspunkt, at han vil sætte ild til sig selv og værelset, hvis han ikke får Udlændingestyrelsen i tale, står der i indberetningen.

Ikke alle trusler er alvorligt ment
Kaj Schmidt, som er politikommissær hos Midt og Vestsjællands Politi, vil ikke udtale sig om konkrete sager, men siger, at netop den sag er henlagt, og at det ikke er alle trusler, der skal tages så alvorligt, som de umiddelbart lyder. Tomme tønder buldrer mest, påpeger han:

- Man skal tænke på, at de folk, der kommer hertil, tit har oplevet de mest utrolige ting, og at de på alle måde er nogle meget pressede mennesker. Nogle gange mister de besindelsen og siger ting, de ikke mener.

Ifølge centerleder Ulrik Pihl, kan man ikke undgå at mistænkeliggøre uskyldige asylansøgere, når man har mottoet 'hellere indberette én gang for meget, end én for lidt'. Men det er en god ting, mener både Ulrik Pihl og beboerne på Center Holmegaard, som TV 2 har talt med:

- Vi vil ikke have, at der skal ske de ting i Danmark, som vi er flygtet fra. Vi vil bare have fred, så derfor er det en god ting, at man kan gå til personalet, hvis man ser noget, siger 24-årige Mohamad Taha, som flygtede fra Irak i december.

Indberetninger fra de langelandske centre: 

FAKTA OM DE 50 INDBERETNINGER
TV 2 har søgt aktindsigt i samtlige indberetninger vedrørende mistanke om radikalisering, som landets asylcentre har sendt til Udlændingestyrelsen i perioden 17. november 2015 til 14. september 2016.
Her kan du se nogle fakta fra indsigten:

• 50 gange har asylcentrene indberettet en mistanke
• Mindst ti af bekymringerne drejer sig om børn
• Tre indberetninger omhandler trusler om terror
• 11 indberetninger drejer sig om trusler mod beboere og personale
• På ni centre er beboere utrygge, fordi andre beboere kontrollerer, hvorvidt de er "gode muslimer"

Oversigt

    Oversigt