Rock Nalle får museum: - Der er en ting eller to, jeg kunne have undværet

Fynboen Rock Nalle fylder 79 år søndag, hvor en fan åbner et museum som en hyldest til manden bag "Go'e gamle fru Olsen" og "Amanda".

Et museum dedikeret til et ganske særligt stykke dansk musikhistorie åbnede søndag i Hørve, nemlig et museum om den fynske rock'n'roll-musiker Rock Nalle.

Manden, der i 1977 blev landskendt med sangen om "Go'e gamle fru Olsen" - i øvrigt en dansk version af Little Richards "Good Golly Miss Molly" fra 1958 - men hvis historie er meget mere end et enkelt hit. 

Det fortæller initiativtageren til museet Stefan Broberg Hansen, der er mangeårig Rock Nalle-fan og samler:

- Jeg synes, han fortjener det. Nu har han trods alt været med fra starten af. Det er jo vores Little Richard herhjemme i Danmark, siger han med en henvisning til, at Rock Nalle var med til at bringe rock'n'roll-musikken til Danmark i 1950’erne.

Museet er indrettet i Stefan Broberg Hansens private hjem i en gammel slagterejendom på Søndergade i Hørve på Odsherred.

Selve udstillingen er indrettet i den gamle slagterforretning. Det i sig selv har også en finurlig kobling til den i dag 79-årige musiker og sanger, der i sin tid stod i lære som slagtersvend.

Det var inden de store hits i 1970’erne, hvor Rock Nalle, som lyder det borgerlige navn Roland Lyhr Sørensen, for alvor blev landskendt.

Stefan Broberg Hansen har indrettet museet i en tidligere slagterforretning.
Stefan Broberg Hansen har indrettet museet i en tidligere slagterforretning.
Foto: Kevin Rasmussen/TV2 Øst

Rock Nalles 62 flyttekasser

Museets tilbliven er hjulpet godt på vej af Rock Nalle selv, idet han har doneret intet mindre end 62 flyttekasser med effekter, som Stefan Broberg Hansen drog til Odense for at hente. Her i blandt guld- og sølvplader, original-indspilninger og diverse prisstatuetter samt indspilninger, der aldrig er blevet udgivet.

Samlingen tæller - selvfølgelig - også et par af Rock Nalles guitarer, som er blevet sat i stand:

- Jeg har fået den lappet sammen og poleret op med nye strenge på. Men strengene (de originale strenge, red.), der er gemt, de ligger i kassen der, fortæller Stefan Broberg Hansen.

Sang i bytte for sko

Rock Nalle har været forbi og se museet inden åbningsdagen.

- Det er lidt underligt - men på den anden side er jeg glad ved, det bliver gjort, så folk kan følge med i sådan en historie. Altså Rock'n'Roll. For ellers er det jo andre ting, der kommer på museum, siger han til TV2 Øst.

Montren med priserne og statuetterne gemmer også på et par af musikerens gamle sko – eller rettere sagt, Kim Larsens sko, fortæller Rock Nalle. For under en optræden i Holstebro i 1970’erne kom Gasolin' forbi, og Kim Larsen henvendte sig:

- Han (Kim Larsen, red.) kom derned, og jeg havde de hvide sko på, og så siger han: De er smarte de sko. Giv mig dem, genfortæller Rock Nalle og tilføjer:

- Jeg sagde først nej. Så skulle jeg jo køre hjem i strømpesokker. Men det endte med, at han fik dem – for vi lavede en handel: En melodi per sko.

Kim Larsen fik skoene, og et halvt år efter kom der et kassettebånd retur med to sange på.

- Det blev til en guld- og en sølvplade for "Amanda", siger Rock Nalle og tilføjer med et skævt lille smil:

- Det var en god bytter. Jeg har også tit ærgret mig over, jeg ikke havde 12 par, så jeg kunne have fået til en hel LP.

Når han står der omgivet af minderne, er det svært ikke at være stolt, fortæller han:

- Jeg er stolt at det hele - der er selvfølgelig en ting eller to, jeg godt kunne have undværet – men ellers er jeg stolt af det hele.

Rock Nalle har foræret Stefan Broberg Hansen ikke færre end 62 flyttekasser med effekter fra sin karriere.
Rock Nalle har foræret Stefan Broberg Hansen ikke færre end 62 flyttekasser med effekter fra sin karriere.
Foto: Kevin Rasmussen/TV2 Øst