Frustration: Jeg fatter ikke, at de ikke vil mødes med os

Nordfyns Kommune vurderer et område, der muligvis skal inddrages til vådområde, til en værdi der er en fjerdedel af, hvad ejerne mener det er værd.

- At vi ikke kan få et møde med administration eller politikere overhovedet. Det fatter jeg ikke.

Det siger frugtavler Henning Jensen. Han er en af de cirka 10 husstande og virksomheder, som i øjeblikket ikke ved om de er købt eller solgt efter det er kommet frem, at Nordfyns Kommune i al hemmelighed har arbejdet med planer om, at inddrage det område de bor i til vådområde. 

En stor del af frustrationen kommer fra den værdi kommunen har sat hele området til. Kommunens overslag viser, at vådområdet vil kunne etableres for i alt knap 24 millioner kroner. Og det er alt for lavt, mener Henning Jensen.

- Det er selvfølgelig træls, at værdien af vores jord bliver sat så lavt, men det vil jo være endnu mere træls når vi skal ud og slås for, at det rent faktisk måske skal koste - for vores plantages vedkommende - måske 500.000 kroner pr. hektar. Det bliver svært, når det står i et stykke papir, at det kun er 125.000 kroner værd, siger Henning Jensen.

I alt 200 hektar

Området som kommunen har fokus på er på i alt 200 hektar. Henning Jensen dyrker blandt andet pærer. De optager alene syv hektar, som han således vurderer til en værdi på omkring 3,5 millioner kroner.

- Det vi synes der er ubehageligt er, at der sidder nogle menesker og vurderer på et projekt, hvor de har beregnet det koster 20 millioner. Så det vil vi meget gerne have mulighed for at mødes med de mennesker om, siger Henning Jensen.

De 200 hektar ligger ved Nærå Strand og er en del af vedtagelsen af landbrugspakken. Her blev der indgået aftale om, at nye vådområder skulle etableres.