I det fynske folks tjeneste

Lodsejere gentager nej til vådområde på Nordfyn

Med endnu en erklæring om, at et vådområde ved Fjordmarken Vesterende på Nordfyn aldrig bliver til noget ad frivillighedens vej, forsøger lodsejere igen at få projektet stoppet.

00:34

Langt hovedparten af de lodsejere, som vil skulle afstå jord til et muligt vådområde ved Fjordmarken Vesterende på Nordfyn, har nu gentaget deres budskab til Nordfyns Kommune og Naturstyrelsen.

- Vedrørende vådområde Fjordmarken! Undertegnede lodsejere vil hermed understrege, at de ikke vil afgive jord til vådområdet Fjordmarken. 

Sådan lyder overskriften på den fælles erklæring, som otte af områdets lodsejere har underskrevet i fælleskab.

Ny underskriftsindsamling mod muligt nyt vådområde ved Fjordmarken Vesterende, Nordfyn. Foto: Pernille Gram

Læs også Vådområde: Lodsejere aflivede projekt – nu lever det igen

Underskriverne ejer i dag mere end 90 procent af det areal, som kommunen har planer om at lade omdanne til et godt 100 hektar stort vådområde.

Et vådområde, som blandt andet vil koste løg- og græskarproducent Henrik Petersen ca. 35 hektar god og dyrkningssikker landbrugsjord.

- Hvis der bliver lavet vådområde herude, så bliver jeg sorteper i det spil. Jeg kan ikke se, at de på nogen måde kan tilbyde mig noget, som kan løse de problemer - både økonomiske og dyrkningsmæssige - som et vådområde her vil påføre mig, siger Henrik Petersen.

03:15

Vådområde ved Fjordmarken: Lodsejere raser over tilsidesat underskriftsindsamling. Gense nyhedsindslaget om Fjordmarken Vesterende fra den 13. september 2016.

Luk video

Spild af ressourcer

Lodsejerne undrer sig over, at Nordfyns Kommune på trods af løfter om fuld frivillighed har ansøgt Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning om midler til en ny for-undersøgelse, uden at spørge lodsejerne.

Hvis der bliver lavet vådområde herude, så bliver jeg sorteper i det spil.

Løg- og græskarproducent, Henrik Petersen, Nordfyn.

Henrik Petersen håber, at modstanden - som nu er nedfældet på papir - vil få politikere og styrelse til at erkende, at det vil være en dårlig ide at putte flere penge i projektet.

- Når der ikke er opbakning til det, så er det spild af ressourcer at arbejde videre med det. Jeg synes ikke, det er nødvendigt at bruge en masse penge på en ny for-undersøgelse, når lodsejerne har sagt fra, siger Henrik Petersen.

Underskriftsinddsamling nummer to

Selvom lodsejere ved området Fjordmarken Vesterende på Nordfyn allerede i 2013 lavede en fælles erklæring om, at de ikke frivilligt vil afstå jord til et vådområde, blev projektet alligevel genoptaget, da Nordfyns Kommune i år blev bedt om at indsende en liste over mulige projekter til Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning.

Læs også Borgmester til lodsejere: Ikke vores opgave at tage dialogen

Birgit Fribo og hendes mand driver sammen et mindre landbrug på godt 60 hektar, hvoraf 20 ligger midt i det område, som er udpeget til muligt fremtidigt vådområde.

- Vi kan ikke fortsætte vores landbrug på ejendommen her, hvis det her projekt bliver gennemført. Nu har vi givet klar besked én gang til, og så håber jeg, at de vil glemme projektet, siger Birgit Fribo.

TV 2 Fyn arbejder på at få en kommentar fra Nordfyns Kommune.