Tidslinje: Derfor dropper Nordfyns Kommune omstridt vådområde

Det var offentliggørelsen af en kontroversiel e-mail sendt fra kommunens tekniske forvaltning, der øgede presset på borgmester Morten Andersen i en sådan grad, at vådområdeprojektet nu trækkes tilbage.

Siden forsommeren har borgere, virksomheder og landmænd flere steder kæmpet mod Nordfyns Kommune.

Fælles for dem har været, at de ikke har følt, at kommunen - administration så vel som politikere - har villet høre deres protester mod planlagte vådområder. 

De berørte borgere har været frustrerede over processen, over kommunens afvisning af en direkte dialog og over ikke at blive hørt, når beskeden har været, at kommunen skulle droppe projekterne.

En frustration som ikke er blevet mindre af, at kommunen løbende har bedyret, at afgivelse af ejendom til områderne er og bliver frivillig.

Læs tidlinjen herunder og forstå balladen om vådområder på Nordfyn.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 Underskriftsindsamling mod projekt ved Fjordmarken

Frustrationerne fik i oktober en næsten enig gruppe lodsejere ved området Fjordmarken til at lave en fælles skriftlig erklæring stilet til tre instanser - nemlig Nordfyns Kommune, Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning og landbrugets organisation Centrovice.  

Her gør de det klart, at de ikke vil afgive jord til det planlagte vådområde.

- Hvis der bliver lavet vådområde herude, så bliver jeg sorteper i det spil, sagde Henrik Petersen, der dyrker løg og græskar i området.

- Vi kan ikke fortsætte vores landbrug på ejendommen her, hvis det her projekt bliver gennemført. Nu har vi givet klar besked én gang til, og så håber jeg, at de vil glemme projektet, forklarede Birgit Fribo, der sammen med sin mand driver et mindre landbrug ved Fjordmarken.

Fælleserklæringen, som omfatter mere end 90 procent af det berørte areal, blev sendt til Centrovice den 20. oktober.

Landbrugsorganisationen videresender straks erklæringen til miljø- og teknikforvaltningen i Nordfyns Kommune, mens den først kommer frem til Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning den 2. november 2016.

Nordfyns Kommune underkender skriftlig erklæring i e-mail

quote - Jeg er ikke klar over, at der er kommet en henvendelse fra Naturstyrelsen, hvor de spørger, om projektet stadig er relevant at arbejde videre med. Jeg kender heller ikke før fredag i sidste uge ordlyden af det svar, som administrationen sender til Naturstyrelsen.

Franz Rohde, Formand for Miljø- og Teknikudvalget, Nordfyns Kommune, Kons.

Samme  dag - altså den 2. november - skriver Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning direkte til miljø- og teknikforvaltningen i Nordfyns Kommune.

Her spørger styrelsen kommunen, om den skriftlige erklæring fra lodsejerne betyder, at man vil trække ansøgningen om midler til en for-undersøgelse af vådområdet ved Fjordmarken tilbage.

Svaret modtager Styrelsen for Vand- og Naturforvaltningen den 8. november 2016.

- Underskriftsindsamlingen giver ikke kommunen anledning til yderligere bemærkninger til ansøgningen. Der er flere lodsejere, der ikke har skrevet under, og kommunen ønsker at gennemføre en ny ejendomsmæssig forundersøgelse, hvor der er mulighed for at tale med de enkelte lodsejere, lyder det i svaret fra Nordfyns Kommune.

Mail-korrespondance gjorde udfaldet

Beskeden om, at kommunen har valgt at ignorere underskriftsindsamlingen, får de berørte lodsejere aldrig.

Først da TV 2 Fyn fredag den 11. november tager kontakt til borgmester Morten Andersen for at bede om en forklaring på, hvorfor kommunens administration har tilsidesat lodsejernes klare nej til at afgive jord til det knapt 120 hektar store vådområde, sker der noget.

Efter først at have henvist til formanden for Miljø- og Teknikudvalget, Franz Rohde (Kons.), vender borgmesteren over middag tilbage med meldingen om, at man nu vil bede Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning se bort fra ansøgningen om midler til projektet ved Fjordmarken. 

- Vi trækker det hele tilbage. Det giver ingen mening, når der er så stor modstand i området mod vådområdet, siger Nordfyns Borgmester, sagde Morten Andersen (V) til TV 2/FYN fredag eftermiddag. 

Borgmesteren i kovending

Det har ellers været en meget stålsat borgmester, Morten Andersen (V), der senest på et borgermøde i Bårdesø Forsamlingshus den 28. september, fejede alle indvendinger mod Nordfyns Kommunes vådområdeplaner af bordet.

På mødet blev Morten Andersen blandt andet spurgt, hvorfor vådområdeprojektet ved Fjordmarken overhovedet er blevet taget op igen. Det er nemlig kun tre år siden, projektet sidst var aktuelt.

Allerede dengang gjorde lodsejerne opmærksom på deres modstand mod projektet. Det var nok til at få det stoppet tilbage i 2013 - men altså ikke noget, der fik Nordfyns Kommune til at droppe at tage projektet op ad skuffen igen henover sommeren i år. Uden at spørge, om lodsejerne havde skiftet holdning.

- Det er helt naturligt, at vi melder det samme område ind igen, som de (Naturstyrelsen, red.) havde kig på i sin tid. Det er jo netop, fordi det som udgangspunkt opfylder betingelserne for at lave et vådområde. Naturstyrelsen må så vurdere og tage dialogen med de berørte lodsejere.

Men er det ikke Jeres job? 

- Nej. Det er ikke vores job at gøre det, lød det fra Morten Andersen, den 28. september 2016.

Udvalgsformand: Jeg kendte ikke til mail-korrespondance

Hvem besluttede, at underskriftsindsamlingen mod projektet ved Fjordmarken skulle tilsidesættes - og var politikerne orienteret om, at man ville svare Styrelsen for Vand- og Naturforvaltningen, som man gjorde?

2. november 2016: Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning henvender sig på baggrund af underskriftsindsamlingen til Nordfyns Kommune.
2. november 2016: Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning henvender sig på baggrund af underskriftsindsamlingen til Nordfyns Kommune.
Foto: Louise Ravn

Det er nogle af de spørgsmål, som endnu mangler at blive besvaret.

Formand for Miljø- og Teknikudvalget, Franz Rohde (Kons.) havde i fredags ikke tid til at stille op til interview om borgernes protester og fremtiden for vådområdet ved Fjordmarken.

Han forklarer dog i dag mandag, at han var bekendt med, at Nordfyns Kommune havde modtaget en fælles skriftlig erklæring mod projektet ved Fjordmarken.

Til gengæld afviser han at være blevet orienteret om henvendelsen fra Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning.

8. november 2016: Nordfyns Kommune svarer styrelsen, at kommunen ønsker at fastholde projektet, selvom lodsejerne skriftligt har tilkendegivet, at de ikke vil afgive jord til et vådområde ved Fjordmarken.
8. november 2016: Nordfyns Kommune svarer styrelsen, at kommunen ønsker at fastholde projektet, selvom lodsejerne skriftligt har tilkendegivet, at de ikke vil afgive jord til et vådområde ved Fjordmarken.

- Jeg er ikke klar over, at der er kommet en henvendelse fra Naturstyrelsen, hvor de spørger, om projektet stadig er relevant at arbejde videre med. Jeg kender heller ikke før fredag i sidste uge ordlyden af det svar, som administrationen sender til Naturstyrelsen, siger Franz Rohde (Kons.).

Franz Rohde slår samtidig fast, at beslutningen om at bede Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning arbejde videre med projektet ved Fjordmarken trods lodsejernes klare nej, er truffet af administrationen i Nordfyns Kommune.

Oversigt

    Oversigt