Vådområder droppet: Familien Thomsen er lettet - nu kan vi sove roligt

Nordfyns Kommune dropper nu de to sidste vådområdeprojekter i kommunen - Stensby og Eskelund Mose. Det sker blandt andet på baggrund af nye protester fra borgere ved Stensby.

Efter måneders strid mellem borgere og kommune ser det nu ud til, at det helt er slut med vådområder på Nordfyn.

Henover efterår og vinter er tre ud af fem projekter blevet stoppet af massive protester fra dem, der bor i områderne. Først røg projekterne ved Fjordmarken, Klinte Strand og siden Ellebækken.

Tilbage var to mindre projekter ved Eskelund Mose og Stensby.

De to projekter er imidlertid også på vej i skraldespanden.

På et møde i Miljø- og Teknikudvalget onsdag eftermiddag var projekterne Stensby og Eskelund Mose på dagsordenen.

Et flertal af lodsejere har skrevet under på deres modstand

Hvor projektet Eskelund Mose stoppes, fordi det har vist sig ikke at være teknisk og økonomisk muligt at gennemføre projektet, indstilles det til udvalget at beslutte, at Stensby projektet droppes på grund af skriftlige protester.

Underskrifter fra lodsejere, som er modstandere af et vådområde ved Stensby.
Underskrifter fra lodsejere, som er modstandere af et vådområde ved Stensby.

Selvom et flertal i udvalget ønskede at få projektet lukket med det samme, blev sagen - ligesom det har været tilfældet i forhold til andre lukkede projekter - løftet til afgørelse i Byrådet af Nye Borgerliges udvalgsmedlem, Rene Lundegaard.

Her ventes et flertal dog at vedtage, at arbejdet med vådområdeprojektet ved Stensby stoppes.

Udsigten til at kampen for at få projektet stoppet nu ser ud til at være vundet, vækker glæde hos familien Thomsen, som ejer ca. halvdelen af det projektareal, som kommunen har ønsket at få lov til at sætte under vand.

- Jeg er glad og lettet, og jeg håber, at vi nu kan komme til at tænke på nogle andre og lidt mere positive ting, siger Jørgen Thomsen, der har en mindre besætning af kødkvæg på den ca. 20 hektar store ejendom ved Stensby.

Jørgen Thomsen: Forløbet har været uacceptabelt

Jørgen Thomsen har med opbakning fra sine børn længe kæmpet for at få Nordfyns Kommune til at forstå og kvittere for, at hans jord ikke bliver en del af projektet frivilligt.

Han føler, at kommunen med vilje har overhørt hans tilkendegivelser om, at han ikke vil være med.

Sagsbehandlere fra blandt andet Miljø- og Teknikforvaltningen har ifølge Jørgen Thomsen ringet flere gange i forsøget på at overtale eller presse ham med i projektet.

- Sidste gang de ringede spurgte de, om jeg havde fortrudt det. Jeg sagde nej, det har jeg ikke, fordi det er jo frivilligt, og jeg holder stadig fast i min ret til at sige nej til det projekt, lyder det fra Jørgen Thomsen.

Beder borgmesteren om at gå ind i sagen

Familiens oplevelse af forløbet som uacceptabelt, fik dem, den 22. februar til at skrive direkte til brogmester Morten Andersen.

- Vi føler os nødsaget til at inddrage dig i sagen om det foreslåede areal til vådområde på vores jord, da forløbet er fuldstændig uacceptabelt. Vi føler os truet, og det skal stoppe nu, skriver Jørgen Thomsen.

Han beder samtidig borgmester Morten Andersen om at gå ind i sagen og sørge for, at det familien betegner som opringninger og trusler bliver stoppet.

Oversigt

    Oversigt