18 måneders barsel: - Det koster nogle penge

Kristendemokraterne vil indføre ret til 18 måneders barsel. Men partiets fynske folketingskandidat Gert Broxgaard ved ikke, hvor dyrt det bliver. - Det koster nogle penge, siger han.

Nybagte forældre skal have ret til 18 måneders barsel. 

En til en

Det mener Kristendemokraterne, der går til valg på mere barsel. Det fortæller Gert Broxgaard, der stiller op for partiet på Fyn. 

- Vi vil styrke familierne, så de får muligheder og rammer, så de kan udvikle sig, forklarer han. 

Derfor vil partiet øge de nuværende 12 måneders barsel til 18 måneder. I de ekstra seks måneders barsel skal forældrene have mulighed for at få udbetalt et beløb, der svarer til 80 procent af dagpengesatsen. 

Hvor meget koster det?

- Det har jeg ikke tallene på. Der ligger mange beregninger til det, men jeg ved godt, at det koster nogle penge. Men pengene bliver funder, forsikrer Gert Broxgaard. 

Hvor skal pengene komme fra?

Der bliver brugt rigtig mange penge på rigtig mange ting, siger folketingskandidaten. 

Han mener, at der kan hentes penge fra skattevæsnet. 

-  Der kører eksempelvis mellem 2.000 og 4.000 biler rundt uden vægtafgift, siger han. 

Fri deling af barsel

Udover 18 måneders barsel, så vil Kristendemokraterne lade det være op til forældrene, hvordan barslen skal fordeles. 

- Familierne skal have det råderum. Man skal have frihed til at bevæge sig som familie, forklarer Gert Broxgaard. 

Han fremhæver, at partiet derfor er modstander af et EU-forslag, der vil betyde, at noget barsel bortfalder, hvis ikke manden tager den. 

- Jeg kunne godt tænke mig, at nogle flere mænd tog barselsorlov. Men det skal være frit, hvem der tager barslen, understreger kristendemokraten. 

Partiet vil også indføre 30 børnesygedage, hvor forældrene med løn kan passe et sygt barn. I dag har de fleste forældre kun barnets første sygedag. 

Har I talt med arbejdsmarkedsparter om det forslag?

- Det ved jeg ikke. Men jeg er ikke i tvivl om, at der kan findes en løsning, forklarer Gert Broxgaard. 

Se hele interviewet med Gert Broxgaard

I serien En til En vil TV 2/Fyn lave et interview med en repræsentant fra alle opstillingsberettigede partier. Martin Christensen, der er fynske folketingskandidat for partiet Stram Kurs, har også fået tilbuddet om at medvirke i En til En på TV 2/Fyn.

Martin Christensen har takket nej til at medvirke, da han kun ville medvirke, hvis emnet var udlændingepolitik. Det er TV 2/Fyn, der sætter emnerne for interviewet, og i interviewet med Stram Kurs skulle Martin Christensen har svaret på, hvad hans parti mener om velfærd, infrastruktur og tilbagetrækning.