Hønge afgav løfte: - Hvis jeg bliver valgt til EU, forlader jeg Folketinget

30. juli 2018 sagde Karsten Hønge til TV 2/Fyn, at han var klar til at forlade Folketinget, hvis han skulle blive valgt til Europa-Parlamentet. Onsdag overlod han sin plads til en 21-årig kandidat.

For ti måneder siden fortalte Karsten Hønge (SF) til TV 2/Fyn, at han var klar til at forlade Folketinget til fordel for Europa-Parlamentet, hvis han blev valgt. 

Det løfte blev dog ikke overholdt, da han mandag offentliggjorde, at han nu hellere ville i Folketinget. Det er på trods af, at Karsten Hønge fik 19.687 personlige stemmer.

- Hvis jeg skulle blive valgt, får fynboerne en direkte forbindelse ind i Europa-Parlamentet - jeg forlader selvfølgelig Folketinget for at overtage mandatet i Europa-Parlamentet, sagde Karsten Hønge til TV 2/Fyn 30. juli 2018.

Samme melding afgav Karsten Hønge til både TV2 og Politiken.

Det løfte blev som bekendt ikke overholdt. Og det skuffer særligt Kenneth Møller Jensen, som stemte personligt på Karsten Hønge fra SF.

- Det er ikke med min gode vilje, at min stemme åbenbart er gået videre til Kira Marie Peter-Hansen. Det er en form for bondefangeri. Jeg føler mig faktisk pisset på. Det eneste jeg kan sige i et demokrati, det er at stemme, og jeg har stemt på Karsten Hønge, og den er sådan lidt ugyldig nu, siger Kenneth Møller Jensen, som industritekniker i Odense.

Kenneth Møller Jensen har stemt personligt på Karsten Hønge - det fortryder han nu. Masoud Jafari Pouia

Leger med demokratiet

Kenneth Møller Jensen er normalt ikke en SF-vælger, men på grund af Karsten Hønge og hans overbevisninger i forhold til EU, så valgte han at stemme på ham. Det kommer ikke til at ske igen, forsikrer industriteknikeren.

- Han skal altså tænke sig lidt om. Jeg synes lidt, han leger lidt med demokratiet. Det eneste jeg kan sige i demokratiet er jo virkelig at stemme - men den er jo gået af fløjten nu - og det er ikke i orden.

Kenneth Møller Jensen opfordrer også til, at man ikke stemmer på Karsten Hønge til folketingsvalget.

- Måske man skulle give Karsten Hønge en lærestreg? Han omgås virkelig demokratiet, og jeg synes ikke, at det er i orden at lege med folks stemmer på den måde. Jeg har også opfordret folk på Facebook om, at der ikke skal stemmes på ham til Folketinget, siger Kenneth Møller Jensen til TV 2/Fyn.

 

Ved valget til Europa-Parlamentet fik Karsten Hønge knap 20.000 stemmer. Mandag begrundede han beslutning om at trække sig fra Europa-Parlamentet således: 

- Vi har haft en god og lang dialog i ledelsen, hvor vi har endevendt alle sten. Med udsigten til en periode i Folketinget, som mildest talt vil blive meget usikker, og hvor der vil blive meget omskiftelighed, mener jeg, vi har brug for, at vi trækker på de kræfter, der har en erfaring i at være der og sørge for, at SF stadig sejler støt og godt, som partiet har gjort de seneste par år.

Raseri på Facebook

Sagen kan vise sig at få konsekvenser. Karsten Hønge er kendt som en bramfri politiker, og hans valgslogan har været "Ikke mere pis - tid til klar tale", og det er ikke gået ubemærket hen.

Flere brugere går i rette med beslutningen på Karsten Hønges facebookside.

- Jeg er rasende. Jeg stemte på dig. Og så var du ikke kandidat alligevel. Det skulle du kraftedeme have sagt, da du stillede op, skriver en og henviser til valgsloganet.

En anden bruger kæder det sammen med, dengang SF trådte ud af regeringen i 2014 i forbindelse med salget af dele af Dong.

- Dette er det første valg, hvor jeg har stemt på SF igen efter regeringsfadæsen, hvor min stemme ikke just blev brugt på den lovede politik, og nu bliver min stemme ikke brugt på den kandidat, som jeg og mange andre har stemt personligt på, skriver vælgeren.

Se hele interviewet med Karsten Hønge fra 30. juli sidste år