Klima er kommet på dagsordenen: Kunstnere fra hele verden vil lave klimakunst på Fyn

Billedkunstner Jørgen Svenstrup mærker, hvordan klimaet er kommet på dagsordenen. Han har modtaget over 100 ansøgninger til at lave klimakunst i Assens.

Klimaet tyder på at blive et af de hotteste emner i valgkampen. Ikke mindst i forhold til Europaparlamentet. I Assens har billedkunstner Jørgen Svenstrup på egen krop mærket, hvordan interessen for klimaet er steget. De seneste to år har han inviteret kunstnere fra hele verden til Assens for at lave klimakunst.

- Første år havde jeg 20 ansøgere fra 14 forskellige lande. Det andet år fik jeg 45 ansøgninger, men i år har jeg fået hele 100 ansøgninger fra kunstnere fra 30 forskellige lande, siger Jørgen Svenstrup.

Hans projekt hedder "Artist in Residence" og har indlogeret en håndfuld kunstnere fra hele verden i Assens Kommune for at lave kunstværker med klimaproblemerne for øje.

Jørgen Svenstrup mener, at den store interesse for klimaet er et udtryk for et fælles ansvar.

Kunstnerne kan gøre en forskel i klimadebatten

Projektet er ifølge Jørgen Svenstrup vigtigt, da kunstnerne kan gøre en forskel og derfor også bør tage et ansvar i klimadebatten.

- Kunstnere er gode til at give nogle forskellige og skæve bud på at løse problematikken. Sidste år arbejdede en af kunstnere på projektet, hvor de fokuserede på at lave vand ud af luften. Der er ingen tvivl om, at hvis vi fokuserer på det her emne, og det bliver alvor for os, så vil det også blive skrevet ind i alle de ting, vi laver, siger Jørgen Svenstrup.

Jørgen Svenstrup håber derfor, at de mange ansøgninger kan føre til en udvidelse af projektet. Flere kunstnere kræver dog endnu flere penge.

Klimakommune støtter klimaprojekter

Artist in Residence bliver blandt andet støttet af Assens Kommune, der lægger 20.000 kroner fra kommunens kulturpulje.

- Artist in Residence passer rigtig fint ind i vores dagsorden som klimakommune, og derfor vil det kun være godt for kommunen, hvis projektet udvides, siger formanden for Beskæftigelse, Erhverv og Kultur, Finn Viberg Brunse (S).

Finn Viberg Brunse fortæller at titlen som klimakommune, og den øgede opmærksomhed på klimaet, har sat sit aftryk på, hvilke kulturprojekter kommunen giver penge til.

- Der er kommet en tendens til, at de projekter, vi støtter, i langt højere grad har noget med klimaet og naturen at gøre.

Hør Finn Viberg Brunse uddybe, hvordan Jørgen Svenstrups projekt gavner Assens kommune.

Én kunstner koster 16.000

For at Jørgen Svenstrup kan realisere sin drøm om at udvide fra omkring fire kunstnere til op mod otte, så er han gået i gang med at søge fonde.

- Hvis jeg skal have seks til otte kunstnere, vil det koste omkring 16.000 kroner per mand, derfor skal jeg op på omkring 130.000 kroner, siger Jørgen Svenstrup.

Uanset hvor mange penge han får samlet ind, så har han dog et overordnet mål for sit projekt.

- Mit mål er, at klimakunst vil blive endnu mere kendt og accepteret verden over. Vi har allesammen har et ansvar for at skaffe mere rimelige vilkår for vores klode, siger Jørgen Svenstrup.