I det fynske folks tjeneste

Venstre-mand på tynd is: Lover penge, som ikke findes

Fredag sagde Venstres folketingspolitiker Erling Bonnesen på live-tv, at de små jordforureninger ville få flere penge. TV 2/Fyn har faktatjekket påstanden, som der ikke er dokumentation for.

Socialdemokraten Erik Christensen (tv) og Venstremanden Erling Bonnesen var bestemt ikke enige. Foto: Steen BrogaardFredag kom Erling Bonnesen på tynd is, da han sagde mere, end der var belæg for.

TV 2/Fyn havde folketingspolitikerne Erik Christensen (S) og Erling Bonnesen (V) i studiet for at diskutere opgaverne om jordforureninger, hvis disse overgår til staten.

Når vi så får ryddet op på de meget store, som vi selvfølgelig tager først, så kommer der nogle flere penge

Erling Bonnesen (V)

Men det lykkedes dem ikke at blive enige om, at staten kan magte opgaven. Faktisk var folketingspolitikerne slet ikke enige om fakta.

Jordforurening i Region Syddanmark

  • I Region Syddanmark findes der næsten 11.000 grunde, der er forurenet eller mistænkt forurenet
  • regionens hjemmeside kan du se, hvilke matrikler det drejer sig om
  • Region Syddanmark et årligt budget til jordforurening på cirka 50 millioner kroner
00:14

Region Syddanmark har ikke penge nok til at tage sig af samtlige knap11.000 forureninger og mulige forureninger i regionen, mener Jørn Lehmann Petersen, der formand for miljøudvalget i Region Syddanmark. Video: Sara Fuglsig

Luk video

Læs også Regionen ved ikke, om jorden er farlig: Kim tager sagen i egen hånd

- Der skal flere penge til. Vi nedlægger regionerne og sparer nogle penge på det. Så starter vi med de store forureninger som Grindsted og Høfde 42, og så kan vi komme videre med mindre forureninger, siger Erling Bonnesen (V).

Erik Christensen (S) irettesætter herefter Erling Bonnesen:

- Regeringen flytter 50 millioner kroner fra jordforureninger over til det, der hedder generationsforureninger (Høfde 42, også kendt som forureningen ved Harboøre Tange, red), siger Erik Christensen.

Og det benægter Erling Bonnesen:

- Vi tager ikke noget væk fra de andre. Hvis vi sparer flere penge, så har vi noget, vi kan lægge oveni. Når vi så får ryddet op på de meget store, som vi selvfølgelig tager først, så kommer der nogle flere penge, sagde han.

Det fremgår dog ikke af aftalen. I aftalen står der:

”Opgaven med at forebygge og forhindre skadelige virkninger fra jordforurening skal styrkes. Derfor overtager staten regionernes nuværende opgaver på jordforureningsområdet. Med ændringen øges indsatsen mod de allerstørste og mest komplekse jordforureninger.”

"Samlet prioriteres der dermed 600 mio. kr. til de mest komplekse jordforureninger. Den danske viden som opbygges ved ovenstående indsatser vil bidrage til, at danske virksomheder kan hjælpe med at håndtere forureninger i resten af verden."

I aftalen står der ikke noget om de mindre forureninger, men der er sat fokus på de store.

Du kan læse aftalen her.

Læs også Politikere garanterer: - Vi kigger på din jord, Kim

Redaktionen har været i kontakt med Erling Bonnesen, der fortæller, at han ikke har nogen rettelser til interviewet. Erling Bonnesen pointerer, at de også sætter fokus på de mindre forureninger.

Redaktionen har bedt om dokumentation for, at der kommer flere penge til de mindre forureninger og afventer stadig svar.

Regeringens og DF's aftale om jordforurening

  • Ved at nedlægge regionerne og give deres opgaver med jordforurening til staten kan man effektivisere for op mod 500 millioner kroner. De penge skal gå til arbejdet med de store generationsforureninger som eksempelvis Grindsted-forureningerne. 
  • De 400 millioner kroner som regionerne i dag bruger på jordforureningen vil overgå til statens arbejde med jordforurening.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

05:14

Hvis du ejer en forurenet grund, har du meget på spil ved næste folketingsvalg. Der er nemlig stor forskel på hvordan de to politiske blokke vil tackle oprensning af forureninger.

Luk video

Læs også Professor: Der findes tusindvis af gamle lossepladser