I det fynske folks tjeneste

Søvndal vil rydde op efter Carl Holst og Bios

Den tidligere SF-formand og udenrigsminister stiller op ved næste års regionsrådsvalg i Region Syddanmark.

Hvis Villy Søvndal ind i regionsrådet, er det hans ambitionen at medvirke til at "rydde op" i regionsrådet efter skandalerne omkring den tidligere regionsrådsformand Carl Holst (V) og sagen om ambulanceselskabet Bios. Foto: Palle Peter Skov/Scanpix

Den tidligere formand for SF og forhenværende udenrigsminister Villy Søvndal er klar til et politisk comeback som kandidat ved regionsrådsvalget i Region Syddanmark næste år.

Han er i strålende form, gør han klart på et pressemøde i Kolding fredag.

- Jeg har det faktisk rigtig godt, siger Søvndal, der møder op til pressemødet på Kolding Bibliotek nyklippet og iført grå habitjakke.

- Og så savner jeg faktisk politik. Jeg vil gerne blande mig. Er det virkelig skattelettelser til de rigeste? Jeg er ikke i tvivl om, at det for de fleste i befolkningen er kernevelfærd.

Hvis han bliver valgt, er det ambitionen at medvirke til at "rydde op" i regionsrådet efter skandalerne omkring den tidligere regionsrådsformand Carl Holst (V) og sagen om ambulanceselskabet Bios.

- Der er brug for, at der ryddes op, og det vil jeg gerne være med til, siger Søvndal.

Selv om Søvndal er tilbage på noget nær toppen, gælder det samme langt fra hans parti. SF ligger til 4,3 procent af stemmerne ifølge Ritzaus vægtede indeks af meningsmålinger.

Og det er ikke et niveau, der afspejler, hvad partiet egentlig fortjener, mener den tidligere formand.

- Min efterfølger, Pia Olsen Dyhr, gør det dygtigt. Jeg synes, SF står for de rigtige ting. Derfor skal man ikke fortvivle over, at der er perioder med modgang, mener Søvndal.

Han fortæller, at dengang han selv meldte sig ind i partiet, sagde meningsmålingerne, at under tre procent ville stemme folkesocialistisk.

- Noget af det, der var med til at give SF fremgang i 1970'erne og 1980'erne, var nogle gode lokalvalg. Jeg tror, at gode lokalvalg igen kan få betydning for SF, siger Villy Søvndal.

Blandt mærkesagerne som regionsrådskandidat er infrastruktur, arbejdspladser og sundhed. Især sidstnævnte ligger ham meget på sinde.

- Jeg har personligt erfaret, hvor vigtigt det er med et godt sundhedsvæsen, siger Søvndal, der for tre år siden blev ramt af en blodprop i hjertet.

Selv har Søvndal lagt de dårlige madvaner på hylden og er nu begyndt at dyrke motion i form af løb og cykling.