Udvalgsformand fastholder: Vindmøller skal op på Tåsinge

Svendborg Kommune har ingen planer om at stoppe opstilling af omstridte møller ved Ny Søby. Naboerne fastholder, at kommunen med åbne øjne forsøger at snyde projektet igennem i strid med lovgivningen.

En skarp strid om vindmøller raser mellem borgere på det vestlige Tåsinge og Svendborg Kommune.

Svendborg Kommune måtte for få uger siden - efter massivt pres, klager og trusler om sagsanlæg fra naboerne til to planlagte vindmøller på Tåsinge - trække byggetilladelser og dispensationer fra lokalplanen tilbage.

Alligevel fastholder udvalgsformand, Henrik Nielsen (Kons.) i en debat med en af naboerne, at de meget omstridte møller skal op.

- Vi har skabt et plangrundlag, der giver mulighed for at opstille de vindmøller, og der er nogle investorer, der gerne vil iværksætte det projekt. De har sendt en anmodning, og de har leveret de data, der skal til i forhold til de udfordringer, der var, da vi trak tilladelserne tilbage, siger Henrik Nielsen (Kons.).

Nye byggetilladelser er allerede på vej

Svendborg Kommune har for få dage siden sendt vindmølleprojektet i nabohøring igen.

Naboerne er imidlertid langt fra tilfredse. De mener på ingen måde, at de justeringer, man har foretaget, er nok til, at der kan udstedes byggetilladelser uden overtrædelse af lovgivningen.

- Problemet er, at projektet er ikke rettet til. Det, der nu er sendt i høring, er nærmest det samme som det, der var sendt ud i første omgang. Grundlæggende handler det om, at man vil sætte nogle møller ind på stedet, som simpelthen er for store og larmer for meget, siger Allan Bliss, som bor i området.

Svendborg Kommune har ifølge naboerne vendt det blinde øje til manipulerede støjberegninger - og givet tilladelse til en række overtrædelser af den gældende lokalplan.

De er blandt andet stærkt fortørnede over, at kommunen vil lade møllerne opføre som forsøgsmøller uden eksisterende støjmålinger, selvom samme mølletype allerede er opstillet andre steder i verden. 

- Det er ikke prototypemøller. Mølleopstilleren har skrevet til en af mine naboer, at han selv har været i England og set møllerne og lytte til, hvor meget de støjer. Det kan jo ikke fysisk lade sig gøre, hvis der er tale om prototypemøller, siger Allan Bliss.

Det er disse to møller, der ifølge planerne skal udskiftes med to dobbelt så store 80 meter høje vindmøller.
Det er disse to møller, der ifølge planerne skal udskiftes med to dobbelt så store 80 meter høje vindmøller.

Udvalgsformand: Der er ting, vi kunne have gjort bedre

Udvalgsformanden erkender, at der er ting, der kunne have været håndteret bedre i det sagsforløb, som har udspillet sig i Svendborg Kommune.

- Der er nogle ting, der kan kritiseres. Det er også derfor, vi var nødt til at tilbagetrække den oprindelige tilladelse. Vi skal sikre, at møllerne opstilles indenfor plangrundlaget og indenfor det lovmæssige grundlag i forhold til vindmøllebekendtgørelse og støjkrav.

Og det føler I, at det nye projekt gør?

- Ja, siger Henrik Nielsen (Kons.).

Uddrag, afgørelse af tilbagetrækning af byggetilladelser, 16. juni 2017.
Uddrag, afgørelse af tilbagetrækning af byggetilladelser, 16. juni 2017.
Foto: Svendborg Kommune

Oversigt

    Oversigt