I det fynske folks tjeneste

Trusler mod politikere skal straffes hårdere

Regeringen er klar til at skærpe straffen for trusler mod kommunalpolitikere, siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen til TV 2/FYN

01:12

1 af 2

Regeringen ser med stor alvor på trusler mod offentligt ansatte og politikere, siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.

TV 2/FYN har de seneste dage fortalt om fynske politikere, som i stadigt stigende omfang bliver udsat for trusler om vold og hærværk.

Ifølge en rundspørge, som TV 2/FYN har foretaget til samtlige kommunalpolitikere og folketingspolitikere, er problemet omfattende. Halvdelen har besvaret undersøgelsen, og ud af dem har omkring en trediedel oplevet trusler mod sig selv, deres familie eller ejendom.

- Det er et foruroligende højt tal. Jeg må sige, at vi desværre ser det samme overalt i Danmark. Der er ingen tvivl om, at udbredelsen af de sociale medier har gjort det nemmere og hurtigere at genere en politiker, siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen til TV 2/FYN.

Respektpakke med initiativer
Preben Bang Henriksen henviser til regeringens såkaldte Respektpakke, som rummer 16 initiativer, der alle har fokus på at styrke respekten for det offentlige rum, offentlige myndiger og personer i offentlig tjeneste.

- Jeg kan i hvert fald sige, at det her element (truslen mod politikere, red) er med i Respektpakken, som justitsminister Søren Pind (V) kommer med i løbet af efteråret. I pakken er der en række forslag, herunder at skærpe straffelovens paragraf 119. Det btyder, at straffen for at true offentligt ansatte eller kommunalpolitikere vil blive hårdere, hvis vi kommer igennem med det her lovforslag, siger Preben Bang Henriksen.

Justitsministeriet oplyser, at vold og trusler mod politibetjente, fængselsbetjente, socialrådgivere og andre af fællesskabets repræsentanter fremover straffes hårdere, hvis det begåes mod dem i deres fritid.

Skærpelsen lægger en tredjedel oven i det nuværende straffeniveau. Det betyder, at en person, som i dag får 60 dages fængsel fremover vil få 90 dage. Straffen skærpes også for kriminalitet rettet mod disse personers familiemedlemmer.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen bakker op om ændringen af straffelovens paragraf 119.

- Men vi bilder os ikke ind, at straf alene kan løse problemet. Der er behov for en generel holdningsændring og her kan vi ikke kun løse problemet med lovgivning. Der er også behov for bedre redskaber til politiet, så de rent faktisk kan forfølge sagerne om trusler mod politikere, siger Trine Bramsen.

Se mere klokken 19.30, hvor Trine Bramsen er gæst i studiet.