En ny gennemgang af danskernes samlede forbrug af ADHD-medicin viser, at læger i Region Midtjylland udskriver langt mere ADHD-medicin end lægerne i resten af landet og dobbelt så meget, som i Region Syddanmark.
- Det er helt klart ikke i orden, at forskellen er så stor. Det er et problem, simpelthen, siger Anne Lindhardt, formand for PsykiatriFonden og centerchef på Psykiatrisk Center København.
Hun peger på, at behandlingen af sygdommen for lægerne er forbundet med en god portion usikkerhed og uvidenhed.
- Jeg kan ikke forestille mig, at der reelt er så store forskelle regionerne imellem, så det er et tegn på, at ADHD er et område, hvor præcisionen med at stille diagnosen ikke er tilstrækkelig, siger Anne Lindhardt.
Det er ikke første gang, de regionale forskelle på ADHD-området bliver påpeget.
Så derfor har man allerede søsat en række tiltag, der har til opgave at finde forklaringen på den skæve fordeling, fortæller Flemming Stenild, formand for Social- og Psykiatriudvalget i regionerne.
- Problemet er meget stort, og vi har ikke nogle undersøgelser liggende allerede, der kan give os svarene på de store forskelle, siger han.
- Vores mål at få udarbejdet nationale retningslinjer for forskellige behandlingsformer inden for psykiatrien, og i det arbejde er ADHD-området højt prioriteret, siger han.
At det er dét, der skal til, er Anne Lindhardt fra Psykiatrifonden enig i.
- Det handler om, at man fagligt, også fra Sundhedsstyrelsens side, samles om at stille nogle meget klare kriterier op for, hvad der skal til for at stille diagnosen og hvornår man går i gang med medicinsk behandling, siger hun og uddyber:
- Det er jo ikke helt ufarlige stoffer, man behandler med.
Registerstudiet er et samarbejde mellem Statens Serum Institut, Syddansk Universitet og Rationel Farmakoterapi.