Organiserede juletræstyve på Fyn

Nordmannsgran er penge værd. Det må forhandlere af pyntegran og juletræer på Fyn sande. De har været udsat for det, de selv betegner som organiseret tyveri for tusindvis af kroner.

Men det er ikke bare i år, at juletræsbranchen er udsat for de omfangsrige tyverier. Også sidste år forsvandt gran og træer for mange tusinde kroner.

Derfor har man nu i juletræsbranchen gjort det sværere for tyvene at stjæle træer og gran - men uden held. Igen i år er gran- og trætyve sluppet af sted med flere hundrede træer.

- Vi prøvede at sikre os i år ved at sætte metalryttere op, så man ikke kunne komme gennem skoven, og på en anden sti havde vi sat en palle med træstammer, som kun kunne flyttes med truck eller traktor, men det var åbenbart ikke nok, siger Hans Berner, der er direktør ved Langesø Fonden i Langesø.

Den 13. december var pallen med træstammer fjernet, og omkring 200 træer var stjålet og kørt væk.

Men det er ikke bare i Langesø, tyvene har været på spil. Også Kærsgaard Gods i Brenderup har været hårdt ramt. Skovrider Ulrik Nielsen var i november udsat for tyveri af pyntegran for 19.000 kroner, og han er sikker på, at det handler om mere end en pludselig indskydelse hos tyvene.

- Når det nu er hele paller, det drejer sig om, så må vi jo sige, at det er mere planlagt, og der skal jo en lastbil eller en trailer til at flytte så mange træer, siger skovrider Ulrik Nielsen fra Skovdyrkerforeningen Fyn.

Politiet kan ikke gøre ret meget for at hjælpe de udsatte gran- og træforhandlere.

- Det er rigtig svært for skovejerne at sikre sig fuldstændig, og det er heller ikke noget, vi kan love at patruljere os ud af, siger Johnny Schou, politiinspektør ved Fyns Politi.

Derfor kan juletræsforhandlerne blive nødt til selv at tænke i alternative løsninger.

- Det er en uheldig udvikling, at vi skal til at overveje vagtværn eller overvågning, siger Hans Berner.

Oversigt

    Oversigt