15-årige Gaby: - Jeg troede, det var noget galt med mig

Gaby Steffensen kæmpede med destruktive tanker, men fik hurtigt hjælp hos Ungeliv i Middelfart. Siden 2010 er antallet af unge, der mistrives fordoblet. Nyt kommunalt tilbud som Ungeliv i Middelfart være med til at vende den udvikling.

Der var dage, hvor 15-årige Gaby Steffensen ikke kom i skole, dage, hvor der ikke var langt mellem tårer, vrede og frustration, og hvor hendes selvværd glimrede ved sit fravær.

- Jeg var et sted, hvor jeg ikke kunne rumme noget. Min dag gik ned, hvis der kom den mindste udfordring. Det kunne være én, der kommenterede på mit udseende og fik mig til at føle mig forkert. Det kunne være, hvis min veninde var i dårligt humør, og jeg følte, at det var min skyld, eller at det var mig, der var noget galt med, uddyber hun.

Samtidig var der det usynlige pres for at præstere i skolen, og så skete der mange ting i Gaby Steffensens familie. Det var tilbage i 2023, og hendes mor havde hørt om Ungeliv, et nyere tilbud i Middelfart Kommune til unge, der har trådt de første skridt i faretruende retning for deres mentale helbred. Et tilbud Gaby Steffensen gjorde brug af.

Gaby Steffensen fra Middelfart var tæt på at opgive skolen
Gaby Steffensen fra Middelfart var tæt på at opgive skolen
Foto: Svante Lyngsie

- Her er der en, der lytter til mig og forstår. Vi kan tale om veninder, skolen og det derhjemme. Hun er virkelig god til at forklare, den måde jeg kan gøre ting på, så det fungerer bedre for mig, forklarer Gaby Steffensen.

Hun er langt fra alene om at være ung og udfordret af livet. Siden 2010 er antallet af unge, der mistrives fordoblet. Derfor skal det være nemmere for børn og unge at få hjælp, mener regeringen, der med deres plan for bedre psykiatri har sat 250 millioner kroner af om året de kommende år til et nyt kommunalt tilbud med titlen ”Det lettilgængelige tilbud". Et tilbud sundhedsminister Sophie Løhde (V) forventer sig meget af.

- Der er for mange børn og unge, som i dag venter og får forværret deres sygdom, fordi de ikke får hjælp i tide. De skal have tidligt hjælp tæt på, hvor de bor. Det får de ved, at vi etablerer det lettilgængelige tilbud ude i kommunerne, sagde hun til TV 2 Fyn tidligere i april.

Derfor er historien vigtig

Middelfart gjorde forsøget

Ungeliv i Middelfart er netop skruet sammen som "Det lettilgængelige tilbud". Middelfart var nemlig en af ni kommuner, der testede modellen for det nye, kommunale tilbud, før det blev vedtaget som en af løsningerne på problemet med børn og unges stigende mistrivsel. 

Kongstanken bag tilbuddet er, at de unge og deres familier kun kan og skal henvende sig ét sted. Herfra skal de hjælpes videre eller modtage den behandling, der er relevant for dem. Og evalueringen af forsøget i testkommunerne viste, at det nytter at etablere én indgang.

Det er en indsats, der giver kommunen mulighed for at gribe dem, der mistrives tidligt i forløbet, fortæller Lone Munk, teamleder for Ungeliv, Familie og Forebyggelse, Middelfart Kommune.

Ungeliv i Middelfart Kommune
Ungeliv i Middelfart Kommune
Foto: Svante Lyngsie

-  Vi får hurtige fat i dem, og får dem hjulpet det rigtige sted hen. Det kan være en ung, der er på vej ind i en spiseforstyrrelse, en alvorlig angstproblematik eller noget andet alvorligt. 

Er det bare endnu et tilbud i skoven af tilbud unge i mistrivsel kan blive skubbe rundt mellem?

- Den store forskel er, at her skal de unge ikke være visiteret til at få hjælp. De kan også henvende sig anonymt til Ungeliv, uden de bliver en sag i kommunen. Det betyder, at de frit kan gå ind og få den hjælp, de har brug for. Har de brug for mere end de fem rådgivende samtaler, kan de får et behandlingsforløb, blive henvist til andre tilbud eller til udredning i psykiatrien. Derfor udfylder vi et hul, der tidligere har været.

Ungdom med udfordringer

Hurtigt og målrettet

Den hurtige indsats med rådgivende samtaler og det behandlingsforløb, Gaby Steffensen har været i, har hjulpet hende godt på vej, og nu har hun haft sin sidste samtale hos rådgiveren.

- Her lytter de og går op i, hvordan jeg har det. Hvis jeg har haft en lang hård dag, så taler jeg med Dorte en time, og så er alt væk. Jeg er i godt humør, fordi jeg er kommet af med det hele, fortæller hun.  

- Vi hjælper de unge med at sætte ord på og mærke følelsen, så de ser, at det er okay at have det sådan, den følelse var måske ikke så farlig. Og når vi får talt sammen på den måde, bliver det normaliseret, forklarer Dorte Mebel, ungerådgiver i Ungeliv.

Ungeliv i Middelfart Kommune
Ungeliv i Middelfart Kommune
Foto: Svante Lyngsie

De unge, hun møder, tumler med meget forskellige ting.

- Det kan være alt fra stress, svære tanker om at skulle præstere og begyndende angst til selvskade, selvmordstanker og generelt negative tanker.

De unge, der har det sværeste eller har brug for anden støtte, end den Dorte Mebel og hendes kolleger kan give dem, de bliver sendt videre med rådgivernes hjælp. Resten håber hun på, at hun og hendes team får hjulpet så godt, at de ikke senere udvikler en svær lidelse. 

Gode råd

- Vi ønsker at arbejde forebyggende. Derfor ønsker vi at få fat i dem tidligt. Det er vigtigt for kommunen, og det er rigtig vigtigt for vores unge, så vi ikke havner i en situation, hvor de får det rigtig, rigtig svært, forklarer Dorte Mebel.

På vej

For Gaby Steffensen har samtalerne betydet, at hun nu glæder sig til efterskolelivet efter sommerferien, og hendes selvværd er nu til at få øje på, da hun tjekker ud fra Ungeliv. 

- Jeg har fået mere overskud, min selvtillid er blevet bedre, og jeg er begyndt at gå i skole. Jeg har også overskud til fodbold, sport og familie og venner.

I 2025 får alle fynske unge samme mulighed for nem og hurtig adgang til hjælp.

Oversigt

    Oversigt