Genbrugsbutik bruges som losseplads - folk dumper toiletpapir og brugte julekalendere

Tit tror Chelle Jessen og kollegerne ikke deres egne øjne, når de åbner de kasser, som folk sætter af ved butikken. I sidste ende er det de udsatte, der betaler prisen.

Defekt elektronik, halvtomme toiletruller, personlige breve og julekalendere, der allerede er åbnet.

Hvis du er én af dem, der donerer dine gamle ting til genbrugsbutikkerne, skal du måske overveje en ekstra gang, hvad du smider i papkassen.

For måske er det faktisk slet ikke velgørenhed, du har gang i, lyder opråbet fra Chelle Jessen, der er frivillig i Kirkens Korshærs genbrugsbutik i Kochsgade i Odense.

- Jeg synes, det er lidt tankeløst. Når vi modtager affald, så er det jo ressourcer og penge, der går fra dét formål, vi er sat i verden for, siger hun. 

En halvtom toiletrulle er dukket op i en pose med doneret tøj.
En halvtom toiletrulle er dukket op i en pose med doneret tøj.
Foto: Rikke Mathiassen

Drukner i affald

Ifølge Chelle Jessen får genbrugsbutikken stadig oftere indleveret defekte eller ubrugelige ting, der ikke kan sælges videre. 

I øjeblikket sker det næsten dagligt. Til stor undren for hende og de andre frivillige. 

- Jeg kan næsten få lyst til at spørge de mennesker, der har doneret nogle af de her ting, hvad de forestiller sig, vi kan prissætte de dem til. For eksempel deres brugte sygesikringsbevis. Hvad tænker de, vi skal sælge sådan ét til?, spørger Chelle Jessen retorisk. 

quote - Det er penge, der blandt andet går fra udflugter til udsatte børn, til de hjemløse og til herbergerne.

Chelle Jessen, Frivillig i Kirkens Korshær

Hvor butikken for et år siden kørte på genbrugspladsen med affald en enkelt gang om ugen, må de nu gøre det to til tre gange om ugen.

- Vi har en formodning om, at det kan have noget at gøre med, at der er kommet så stor fokus på, hvordan man sorterer nede på genbrugspladserne. Så synes nogen måske, at det er lettere at sætte det op til os, så vi kan gøre det, siger Chelle Jessen. 

Særligt omkring ferier og helligdage bliver der sat ting ved genbrugsbutikken uden for åbningstid. Sådan så det ud i påsken.
Særligt omkring ferier og helligdage bliver der sat ting ved genbrugsbutikken uden for åbningstid. Sådan så det ud i påsken.
Foto: Privatfoto /Chelle Jessen

Gode intentioner ender på lossepladsen

Weekender, ferier og helligdage er en anden kilde til de øgede affaldsmasser, der passerer gennem den odenseanske genbrugsbutik. 

Her sker det ofte, at folk stiller kasser og poser med donationer ved forretningen uden for åbningstid. 

quote Da vi gjorde opmærksom på, at vi ikke tager imod den slags, blev hun fornærmet. Hun kørte nærmest herfra med hjulspind.

Chelle Jessen, Frivillig i Kirkens Korshær

Resultatet er, at de frivillige møder ind til kasser og poser, der allerede er blevet gennemrodet af forbipasserende, eller som er blevet ødelagt af vind og vejr.

- Hvis det regner eller sner, risikerer man for eksempel at tøj bliver vådt og jordslået. Og det er heller ikke noget, vi kan sælge, siger Chelle Jessen. 

Udsatte betaler prisen

Chelle Jessen og kollegerne har forsøgt at regne på, hvad affaldet samlet set koster butikken om året.

- En privatforbruger kan sagtens køre på genbrugspladsen gratis. Men fordi vi er en CVR-registreret virksomhed, skal vi betale penge for at komme af med skraldet, forklarer Chelle Jessen. 

Dertil kommer udgifterne til at håndtere og transportere affaldet - for eksempel handsker, sække og benzin. Endelig er der omkostningerne forbundet med dén tid, de frivillige ellers kunne have brugt på at hente større donationer, for eksempel møbler, ude hos borgerne.

Overslaget lyder på omtrent 500 kroner per tur, de kører på lossepladsen.

- Og hvis vi så kører to til tre gange i hver af de 46 uger, som vi årligt holder åbent, ja, så lander vi samlet set et sted mellem 50.000 og 60.000 kroner, siger Chelle Jessen. Hun slår fast, at der er tale om et skøn.

- Det er penge, der blandt andet går fra udflugter til udsatte børn, til de hjemløse og til herbergerne, siger hun.

Kørte væk med hjulspind

Ifølge Chelle Jessen deler Kirkens Korshær-butikken affaldsudfordringen med flere andre genbrugsforretninger.

- I branchen taler vi om, at det her er et kæmpe problem, siger hun. 

Hun og de andre frivillige har flere gange forsøgt at råbe op. I den lokale facebookgruppe og i Ugeavisen Odense. Med skilte foran butikken. Ved at sige det direkte til folk, der gerne vil aflevere deres usorterede gamle ting. 

Den odenseanske genbrugsbutik forsøger at gøre folk opmærksom på, at de ikke modtager affald.
Den odenseanske genbrugsbutik forsøger at gøre folk opmærksom på, at de ikke modtager affald.
Foto: Rikke Mathiassen

Men budskabet er tilsyneladende ikke nået ud til alle.

- For nylig var der én, der gerne ville aflevere pap, der allerede var klippet i og en brugt julekalender. Da vi gjorde opmærksom på, at vi ikke tager imod den slags, blev hun fornærmet. Hun kørte nærmest herfra med hjulspind, husker Chelle Jessen.

Hun opfordrer til, at man selv overvejer, om man gør genbrugsbutikkerne en tjeneste eller giver dem en byrde med dé ting, man vælger at give videre.

- Jeg tænker jo, at de fleste af dem, der donerer til genbrugsbutikkerne, gør det i en rigtig god tro. Vi oplever bare, at det ikke er alle, der har tænkt sig så godt om, når de har lagt deres ting ned i en kasse for at aflevere det til os. 

Tre gode råd til dig, der vil give ting og tøj videre til en genbrugsbutik

Oversigt

    Oversigt