Grimme kommentarer stopper ikke Laust fra at tale åbent om sin diagnose

Da Laust Bergh fik sin diagnose, manglede han nogle personer at spejle sig i. Han vil gerne være det ærlige og autentiske menneske, der kan fortælle, hvordan det er at leve med skizofreni.

"Verden er fortabt gutter."

"Få dig et liv din fucking taber."

"Tænk at de udskriver dig. Det danske retssystem fejler så meget".

Det er blot nogle af de kommentarer, 22-årige Laust Bergh fra Odense får på sine videoer på det sociale medie Tiktok, når han deler ud af sit liv med en psykisk diagnose. 

Men det har ikke fået ham til at stoppe. 

Næsten 22.000 mennesker følger med, når han snakker åbent om dét at have skizofreni, når han nedlægger fordomme om sygdommen, og når han giver gode råd til, hvordan han ud fra egne erfaringer tackler diagnosen.

- Der er mange, der er begyndt at dele ud af ting som ADHD og autisme, hvilket også er super vigtigt, men jeg synes, at der var i hul i markedet for en seriøs og ærlig snak om at have skizofreni og leve med det, siger Laust Bergh. 

Laust Bergh filmer ofte videoer af, at han lægger sin make-up. Når han er kreativ med sminken, hjælper det på hans sygdom, og han hører stort set ikke stemmer imens.
Laust Bergh filmer ofte videoer af, at han lægger sin make-up. Når han er kreativ med sminken, hjælper det på hans sygdom, og han hører stort set ikke stemmer imens.
Foto: Sophie Frederikke Gommesen. Grafik: Stine Mørch

Vil udbrede viden om psykiske diagnoser

Som 11-årig begyndte Laust Bergh at høre stemmer, og kort tid efter begyndte han også at se syner. Tilbage i december 2021 fik han diagnosen paranoid skizofreni.

Da Laust var indlagt på en psykiatrisk afdeling i 2022, optog han en video, hvor han snakkede om hverdagen som patient på afdelingen. Derefter tog det fart. Siden har han lavet videoer om de emner, der falder ham ind i forhold til skizofreni. Det er alt fra symptomer, hallucinationer og den medicin, der hører til hans diagnose. 

- Man havde kun adgang til information om skizofreni, hvis man læste en lægefaglig bog. Jeg tænkte, at folk ville være mere tilbøjelige til at lytte, hvis det var et ungt, autentisk menneske, der delte ud af sin kamp, siger 22-årige Laust Bergh. 

Derfor begyndte han at uploade flere og flere videoer til sin Tiktok. Og det er der ét helt klart formål med. 

- Formålet med mine videoer er, at der er én person, der lærer noget nyt, som kan tage det med videre i sin forståelse af andre mennesker, siger han.

Nedlægger fordomme

Ifølge Laust Bergh tror flere mennesker blandt andet, at folk med skizofreni enten har to personligheder, er aggressive og voldelige, eller at de er dovne og ikke kan leve et almindeligt liv.

Når Laust Bergh ikke filmer TikToks, bruger han et par dage om ugen i en genbrugsbutik i Odense, hvor han arbejder.
Når Laust Bergh ikke filmer TikToks, bruger han et par dage om ugen i en genbrugsbutik i Odense, hvor han arbejder.


Han er dog hverken aggressiv eller voldelig overfor andre, og han har også rundet ét år som medarbejder i en genbrugsbutik i Odense. Derfor består en del af hans videoer også af, at han nedlægger folks fordomme om psykisk sygdom. 

Laust' make-up og tøjstil går dog ikke ubemærket hen hos folk, og når man spørger ham, om han selv puster til de fordomme, folk kan have, grundet det look han har, er han ikke bleg for at svare.

- 100 procent. Jeg tror, der er mange, der kigger på mig og tænker "selvfølgelig er han psykisk syg". Men jeg kunne aldrig drømme om at gå på kompromis med, hvordan jeg ser ud bare for ikke at møde fordomme fra andre mennesker. For jeg kommer til at møde fordomme uanset hvad, fordi jeg har skizofreni og er ærlig omkring det, fastslår han.

Store drømme

Siden Laust Bergh startede sin Tiktok profil, har kommentarerne ændret sig. Nu kommer der mere positiv end negativ respons, og hvis han en dag ser en grov kommentar på en af sine video, går det ham ikke ligeså meget på længere.

Det er også en motivation for de planer, han har for fremtiden. 

- Jeg drømmer om at få lov til sprede ordet om dét at være en person med skizofreni, og hvordan det er at leve med. Jeg vil lære folk noget nyt. Og så vil jeg gerne holde taler og foredrag om det, siger han.

Skizofreni

Men hvis det en dag ikke er sjovt længere at skulle være fortaler for psykiske sygdomme eller lave Tiktok-videoer, har han også en anden idé. 

- Jeg drømmer også om at få lov til at stå i genbrugsbutikken, til jeg bliver tudsegammel, tilføjer Laust Bergh. 

Oversigt

    Oversigt