I et år har kommunen forbudt gartner at dyrke grøntsager, men nu har sagen taget en drejning

En række påbud og driftsforbud til gartnerier i Odense kan være givet på et forkert grundlag. Det mener gartnere og brancheorganisationen Dansk Gartneri, efter at Miljøministeriet har udsendt nye retningslinjer til, hvordan kommunerne skal kontrollere, at gartnerierne producerer miljømæssigt forsvarligt.

Om få uger vil økologiske agurker og tomater igen spire op af jorden hos gartner Michael Kongstad i Fangel syd for Odense. Men produktionen af de økologiske grøntsager er ulovlig, da kommunen for et år siden gav forbud mod erhvervsmæssig produktion hos han firma  Glade Grøntsager.

Men Michael Kongstad har ikke rettet sig efter driftsforbuddet, og er klar til en ny sæson med grønne planter i de 20.000 kvadratmeter.

- Når man tænker på, at det er et økologisk gartneri, der kører på niende år, og vi vander med rent vand og organisk gødning, så kan jeg ikke se nogen fare, siger Michael Kongstad.

Hos Odense Kommune har gartneritilsynet dog vurderet, at produktionen hos Glade Grøntsager er i strid med de gældende miljøregler. Tilbage i januar sidste år gav kommunen derfor gartneriet forbud mod al erhvervsmæssig produktion.

Selvom gartneriet Glade Grøntsager har forbud mod at dyrke grøntsager, trodser gartner Michael Kongstad forbuddet, og om få uger vil der igen være tomat- og agurkeplanter i hans gartneri.
Selvom gartneriet Glade Grøntsager har forbud mod at dyrke grøntsager, trodser gartner Michael Kongstad forbuddet, og om få uger vil der igen være tomat- og agurkeplanter i hans gartneri.
Foto: Foto: Svante Lyngsie, Grafik Stine Mørch


Forbuddet mod produktion var blandt andet begrundet i forkert opbevaring af gødning og planteaffald. Samtidig fastslog kommunen, at "der sker en ulovlig nedsivning af kondensvand i alle væksthusene. I forbindelse med indvendig vask af væksthusene, sker der en ulovlig nedsivning af vaskevandet."

Forventer ophævelse af forbud

Men siden driftsforbuddet blev udstedt, har Miljøministeriet korrigeret på de regler, der er gældende for miljørigtig produktion i gartneribranchen. Det skete i efteråret 2023, hvor ministeriet udsendte en såkaldt FAQ (Frequently Asked Questions = ofte stillede spørgsmål) om nedsivning af vand i væksthus. En FAQ er at sidestille med retningslinjer til en lov.

quote Jeg synes, at den er klokkeklar, og jeg synes ikke, at der er nogen sag efter denne nye FAQ. Overhovedet.

Michael Kongstad, Gartner, Glade Grøntsager


Den nye FAQ lemper på en række områder produktionsvilkårene for gartnerierne. Nu kræves der ikke længere en tilladelse til, at rent vand fra nedvaskning af drivhusene udledes i jorden. Gartnerierne behøver heller ikke længere at opsamle kondensvand og overskydende vand fra planterne, men må nu lade det rene vand sive ned i jorden. Og økologiske gartnerier må vande deres afgrøder i jorden uden en såkaldt nedsivningstilladelse.

De nye regler glæder Michael Kongstad, og da det nu er tilladt at vande økologiske grøntsager i jorden, mener han, at kommunen må droppe det driftsforbud, Glade Grøntsager har været ramt af i et år.

- Jeg synes, at den er klokkeklar, og jeg synes ikke, at der er nogen sag efter denne nye FAQ. Overhovedet.

- Ifølge den nye FAQ kan jeg fortsætte med at vande. Jeg har ingen nedsivning, og det kræver ingen nedsivningstilladelse, siger Michael Kongstad, der også mener, at han har bragt orden i de andre forhold omkring opbevaring af gødning og planteaffald.

Heller ikke gartnernes brancheorganisation tror, at Odense Kommune kan opretholde driftsforbuddet mod Glade Grøntsager.

- Jeg har en klar forventning om, at driftsforbuddet bliver ophævet, siger Mikael Petersen, formand for Dansk Gartneri.

Kommune vil rette ind

Odense Kommune har efter meldingen fra Miljøministeriet tilladt, at Michael Kongstad vasker sine drivhuse med rent vand. Men foreløbig opretholder Odense Kommune forbuddet mod, at der må dyrkes grøntsager på de 20.000 kvadratmeter hos Glade Grøntsager.

quote Det jeg kan love, det er, at vi får rettet op på eventuelle forskydninger, og at vi retter 100 procent ind efter de nye regler

Michael Wognsen Frederiksen, adm. direktør, Klima- og Miljøforvaltningen, Odense Kommune

Michael Wognsen Frederiksen, der er administrerende direktør i Klima- og Miljøforvaltningen i Odense Kommune, afviser at kommentere på konkrete sager.

Er det sandsynligt, at I kommer til at ophæve nogle af de driftsforbud, I har udstedt?

- Det ved jeg simpelthen ikke. Et påbud er som regel sammensat af rigtig mange elementer, og lige nu sidder der fagfolk og jurister og undersøger det her. Det jeg kan love, det er, at vi får rettet op på eventuelle forskydninger, og at vi retter 100 procent ind efter de nye regler, lyder det fra Michael Wognsen Frederiksen.

Om artiklen

Ifølge brancheorganisationen Dansk Gartneri har kommunens gartneriindsats de sidste år haft alvorlige konsekvenser for erhvervet.

- Det har direkte gjort, at der er gartnerier, der er stoppet. De har sagt, det her stopper bare, og det er ærgerligt. Der forsvinder kultur hver gang, siger gartneriformand Mikael Petersen.

Ingen kritik af kommunen

Odense Kommune fralægger sig dog ansvaret, hvis det viser sig, at der er udstedt påbud eller driftsforbud, som efter de nye regler må trækkes tilbage.

- Vi har jo forud for denne FAQ haft en indgående dialog med Miljøstyrelsen, om vi ligger det rigtige sted, og det har Miljøstyrelsen altid giver udtryk for, at vi gør. Vi har også spurgt departementet (Miljøministeriet, red.), om vi har gjort noget forkert. Det har de svaret klokkeklart nej til, siger Klima- og Miljøforvaltningens administrerende direktør.

Den administrerende direktør for Klima- og Miljøforvaltningen lover, at gartnerierne hurtigst muligt får besked, hvis der er udstedt påbud eller forbud efter de nye regler fra Miljøministeriet.
Den administrerende direktør for Klima- og Miljøforvaltningen lover, at gartnerierne hurtigst muligt får besked, hvis der er udstedt påbud eller forbud efter de nye regler fra Miljøministeriet.
Foto: Foto: Svante Lyngsie, Grafik Stine Mørch

Retssag venter

Michael Kongstad havde allerede før reglerne blev ændret stævnet Odense Kommune for at få ophævet driftsforbuddet.

- Det her er også en kamp for hele branchen. For hvis vi ikke kan dyrke grøntsager økologisk, så kan vi da slet ikke dyrke potteplanter eller konventionelt, siger han.

Selvom Odense Kommune skulle ophæve driftsforbuddet eller hvis Michael Kongstad skulle vinde den kommende retssag, så er sagen ikke helt slut for Glade Grøntsager.

- Vi har allerede brugt omkring en kvart million kroner på advokater og sagsbehandling, og det kan godt være, at vi vil kræve erstatning for det, siger Michael Kongstad.

Oversigt

    Oversigt