SDU-forskning: Kvinder får fjernet livmoder unødigt

En ny undersøgelse fra SDU viser, at flere tusinde kvinder kunne undgå at få fjernet livmoderen - hvis lægerne i stedet vælger at anvende en kendt, simpel teknik.

Det er en simpel teknik til at fjerne muskelknuder i livmoderen, der ifølge et forskningsprojekt fra Syddansk Universitet bruges alt for lidt. Det vil sige, at mange kvinder gennemgår operationer, de ikke behøver, mener forskerne.

Med et indgreb i lokalbedøvelse har man i de seneste femten år kunnet behandle muskelknuder i livmoderen - metoden blev første gang anvendt på Odense Universitetshospital, og nu har et forskningsprojekt fra Syddansk Universitet altså kigget på, hvordan metoden siden er blevet brugt.

- Konklusionen er, at metoden bruges alt for lidt. Hvert år får omkring 6000 kvinder fjernet livmoderen, af dem cirka 2000 på grund af muskelknuder. Det tal er alt for højt, når man i mange tilfælde vil kunne behandle knuderne uden det store indgreb, som en fjernelse af livmoderen er, siger Poul Erik Andersen, der er professor og specialeansvarlig overlæge i radiologi på SDU og OUH.

Muskelknuder i livmoderen rammer mellem 40 og 50 procent af alle kvinder, oftest i 40-45 års alderen. Mellem 20 og 30 procent af tilfældene er behandlingskrævende.

- Det er et stort problem, at kvinderne formentlig ikke altid får valget mellem at få fjernet hele livmoderen eller blive henvist til radiologerne, der kan udføre det langt mindre omfattende indgreb. Langt flere bør få tilbudt kateterbehandlingen, siger Poul Erik Andersen.

OUH har arbejdet med behandlingen siden 1999.

Oversigt

    Oversigt