Teatre flirter med hinanden efter underskud

Den Fynske Opera har kæmpe underskud, men vil arbejde sig ud af problemerne. En fusion mellem tre teatre ligger i støbeskeen.

Det er ikke rar læsning, der kommer ud af printeren hos Den Fynske Opera. Regnskabet for sæson 2015/16 er netop færdiggjort, og det viser et dundrende underskud på over en million kroner. Dermed forsvinder den spinkle egenkapital på 476.000 kroner også.

- Det er dødtræls. Der har været to store produktioner i denne sæson, som begge har givet underskud, forklarer operaens leder, Marianne Klint.

 Derudover har Den Fynske Opera lagt nogle tab ind i regnskabet på honorarer til komponister og forfattere. Det skulle have udmøntet sig i produktioner, der aldrig bliver til noget.

 

Operaen har status som storbyteater, og derigennem kommer de vigtigste indtægter på fire millioner kroner fra Odense Kommune og staten. Men lige nu står den status på et skrøbeligt grundlag, da kommunen ikke har villet underskrive den nuværende fire-årige aftale med operaen. Udgangspunktet er nemlig, at kommunen ikke vil lave en aftale med en organisation, der har underskud.

- Det giver ingen mening at lave en driftsaftale, som rækker fire år frem, hvis der ikke er orden på økonomien. Og det forsøger vi at hjælpe dem med, siger Odense Kommunes kulturchef, Ellen Drost.

Alligevel understreger både operachefen og kulturchefen, at de har en aftale, og at pengene jævnligt ryger ind på operaens konto. Der er bare ikke nogen underskrevet aftale.

 

quote Det kan for eksempel være om der skal være seks eller syv sangere i en produktion. Så må vi sgu lave den med seks sangere. 

Operachef Marianne Klint, om vejen til et overskud.

Marianne Klint er ikke bekymret for økonomien. Hun tiltrådte stillingen som leder af operaen i april i år, netop med det formål at få styr på økonomien. Samtidig er hun leder af Teater Momentum, der holder til i samme hus som Den Fynske Opera, en post hun har haft i otte år. Og den startede også med økonomiske udfordringer.

 

- Det har jeg prøvet før, og jeg er blevet stillet den opgave af kommunen, af bestyrelsen og af mig selv. At det skal vi jo bare have ryddet op i.

Vejen til oprydningen går gennem grundige til- og fravalg i operaens produktioner.

- Det kan for eksempel være om der skal være seks eller syv sangere i en produktion. Så må vi sgu lave den med seks sangere. Så må vi finde en måde at få løst det på, forklarer Marianne Klint.

Fusionsplaner

Men selvom der er rigeligt med udfordringer i at få styr på den daglige økonomi, så simrer der en langt større ide i gangene omkring operaen.

Huset på Filosofgangen lægger lokaler til byens tre små storbyteatre. Udover operaen er det Teater Momentum og børne- og ungdomsteatret Nørregaards Teater. Og de tre teatre overvejer lige nu en fusion for at lave en større administrativ enhed med tre forskellige teaterprofiler og stordriftsfordele. Marianne Klint er lun på ideen.

 

Teaterhuset på Filosofgangen i Odense rummer tre teatre. Teater Momentum, Den Fynske Opera og Nørregaards Teater.
Teaterhuset på Filosofgangen i Odense rummer tre teatre. Teater Momentum, Den Fynske Opera og Nørregaards Teater.
Foto: Morten Albek

- Hvorfor er det egentlig ikke, vi arbejder sammen på flere planer? Deler forsikringer, laver PR sammen, har det samme billetsystem? 

 

De tre teaterbestyrelser har endnu ikke formelt godkendt planerne, men uformelt arbejder alle ifølge Marianne Klint den retning. Carsten Wittrock fra Nørregaards Teater har også bekræftet det overfor TV 2/FYN.

Men da Odense Kommune betaler den største regning, skal de tages med på ed. Og ifølge kulturchef Ellen Drost vil det kun være ønskeligt, hvis teatrene kan skabe en mere robust enhed.

- Det støtter vi op om, og nu må vi se hvad  de finder ud af. Det er jo tre selvejende institutioner, så de skal jo finde ud af, hvad de kunne tænke sig i fremtiden. Og så skal vi lige have Slots- og Kulturstyrelsen til at sige OK, at det er måden, man gør det her på.

En fusion vil dog ligge flere år ude i fremtiden. Først skal alle tre teatre opnå en positiv økonomi. Men Marianne Klint er optimist.

- Retningen er sat, og det er rigtig spændende. Det er derfor, jeg er med nu, fordi jeg synes det er superspændende.

 

Indslag om fusionsplaner

 

Oversigt

    Oversigt