Jørgen mistede Kirsten: Hylder cykeltaxi-helt i dødsannonce

Faaborg mistede sin akutbil sidste år, men efter dødsfald åbner enkemand debatten igen i takke-annonce.

Kort før jul mistede Jørgen Petersen fra Faaborg sin kone gennem mere end 50 år. Hun døde af et hjertestop i sit hjem trods en ihærdig indsats af først en lokal cykeltaxi-chauffør med en hjertestarter og senere af ambulancefolk.

Muligvis spillede det en rolle, at ambulancen fra Svendborg først nåede frem efter 18 minutter. Dermed var hjælpen længere undervejs end den sandsynligvis ville have været for et år siden – før Region Syddanmark under megen offentlig debat sparede den lokale akutbil væk.

Og det er også betydeligt mere end Region Syddanmarks målsætning om, at den gennemsnitlige responstid for ambulancer skal være lige under otte minutter.

Det er en målsætning, der stort set overholdes for hele Fyn, men som det kniber med at overholde i Faaborg-området. Her er den gennemsnitlige responstid lidt over ti minutter.

Jørgen Petersen benyttede derfor en taksigelsesannonce i Fyns Amts Avis efter konens begravelse til at genåbne debatten om akutbilen.

”En akutbil ville have gjort underværker”, skriver han i annoncen, hvor han og familien i øvrigt takker for blomster og hjælp. 

Taksigelsesannoncen i Fyns Amts Avis, hvor Jørgen Petersen efterlyser den gamle ordning med en lokal akutbil.
Taksigelsesannoncen i Fyns Amts Avis, hvor Jørgen Petersen efterlyser den gamle ordning med en lokal akutbil.

- Når de nu ikke kan komme herudefra, så kan vi jo ikke gøre noget. Man kan jo ikke bare komme fra Svendborg på ingen tid. Det kan man sgu’ ikke. Fra Svendborg er 20 minutter altså ikke ret meget. Hvis bare der er en traktor eller to der generer, så kan vi ikke overhale. Det kan jeg jo ikke være glad ved, siger Jørgen Petersen i dag til TV 2.

Cykeltaxa'en kom først

Jørgen Petersen noterer sig, at den lokale cykeltaxa kunne være fremme flere minutter før ambulancen. Cykeltaxaen, der kører af Morten Hansen, stod foran byens Aldi-butik, hvor Morten Hansen var i gang med at købe ind for en kunde. Men cykeltaxaen er udstyret med den hjertestarter, som tidligere lå i akutbilen, og derfor blev den tilkaldt af alarmcentralen.

- Det er første gang jeg oplever at blive ringet op fra alarmcentralen, og så må alle andre opgaver jo vente, forklarer Morten Hansen.

Han nåede frem hos den livløse Kirsten Inger Petersen på få minutter, og kunne træde til med hjertestarteren. Indtil han nåede frem havde datteren, Helle Holm, været alene om at give hjertemassage.

Derefter gik der yderligere flere minutter, før en ambulance fra Odense og en lægebil fra Svendborg nåede frem.

- Det er en langtrukken ventetid. Du står ikke og kigger på uret, men det føles som lang tid, og du føler lettelse, når du hører sirenen fra ambulancen, fortæller Morten Hansen. 

Morten Hansen med sin cykeltaxa, der kom farende med sin hjertestarter
Morten Hansen med sin cykeltaxa, der kom farende med sin hjertestarter
Foto: TV 2

Ambulancefolk og læge gjorde et stort stykke arbejde, men de kan jo ikke hekse, siger datteren Helle Holm i dag. Hun tror, at en akutbil muligvis kunne have gjort en forskel.

- Det er noget svineri, at de har nedlagt akutbilen. Der er jo andre, der også kan få brug for den. Hvis vi havde haft akutbilen, så var det måske ikke gået så galt, siger hun.

"Det er en afvejning"

En af de ansvarlige politikere, formanden for det præhospitale udvalg i Region Syd, Thyge Nielsen siger i en kommentar, at regionen jo må prioritere sine midler.

- Der er jo en ambulance i Faaborg, men den var ude at køre, og så tager det jo længere tid, siger han.

- Det er altid en afvejning, om man skal have et beredskab, der er større end det man har. Men vi har valgt at sige, at akutbilen i Faaborg kunne vi godt undvære. Det er da ikke altid sjov at træffe den slags beslutninger, men vi må prioritere de midler vi har. Der vil være hjørner og steder, hvor vi ikke kan nå hurtigt nok frem altid, når ambulance nummer et er ude at køre, siger Thyge Nielsen.

Oversigt

    Oversigt