For et år siden stod AaB i den krise, OB står i nu: - Der er et før og et efter nedrykningen

Ifølge en sportsøkonom koster det et tocifret millionbeløb at rykke ned i 1. division. Det kan blive realiteten for OB allerede inden ugen er slut.

Når denne uge er forbi, kan OB’s status som superligaklub være det samme. 

Med aktuelle seks point op til nedrykningsstregen og tre kampe tilbage kan fynboerne i hvert fald ikke selv afgøre det, og så må man tage en pinefuld, pinlig og dyr tur ned i landets anden bedste række.

Sådan en deroute var en anden af Danmarks store traditionsklubber AaB på for et år siden. Holdet fra landets fjerdestørste by havde spillet en forfærdelig sæson og endte på sidstepladsen med 27 point i 32 kampe.

- For os i Aalborg var det rigtig svært, siger Lasse Yde Hegnet.

Han er vært på AaB-podcasten ‘Rød Aalborg’, han er journalist og antropolog, og så er han stadig - på trods af at være bosiddende i København - en livslang fan af den nordjyske klub.

Ikke en del af det særlige selskab

For et år siden sad Lasse Yde Hegnet i bilen og græd på vej til sæsonens sidste og skæbnesvangre kamp mod Silkeborg. 

Gik det galt, handlede det om meget mere end, hvor og mod hvem AaB skulle spille mod den efterfølgende sæson.

- Jeg kunne slet ikke holde til det. Det betød så meget for selvforståelsen. Det var en følelse af svigt fra et hold og en klub, man stolede på, siger Lasse Yde Hegnet.

Triste fans efter nedrykningen blev en realitet.
Triste fans efter nedrykningen blev en realitet.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix


Noget af det, der var sværest ved tanken om og realiteterne i 1. division var, at nu var AaB ikke en del af et lille, særligt selskab. Sammen med Brøndby IF var nordjyderne nemlig de eneste, som havde spillet samtlige sæsoner i Superligaen siden dens oprettelse i 1991.

- Det var en historisk plads at miste. Vi holdt op med at være noget særligt i moderne dansk fodbold. Og vi holdt op med at være vigtige for andre, siger Lasse Yde Hegnet.

- Nordjylland er langt væk fra meget, og generelt har vi nok lidt et mindreværd i forhold til resten af landet. AaB har været noget, vi kunne hævde os på. På den måde er der også et før og et efter 2023.

Mister et tocifret millionbeløb

Men det er ikke kun følelserne og selvforståelsen, der har det svært nede i 1. division. Også økonomien bliver presset.

Det fortæller Kenneth Cortsen, der er Ph.d. og sportsøkonom på UCN i netop Aalborg. Han siger, at det typisk koster et tocifret millionbeløb at rykke ned, hvilket AaB’s seneste regnskab også vidnede om. 

Minus 34,4 millioner kroner stod der på bundlinjen efter 2023, og det var blandt andet, fordi sponsorindtægterne og transferpengene ikke var, hvad de havde været. På den måde er det også et spørgsmål om timing, hvor hård landingen i 1. division bliver, fortæller Kenneth Cortsen.

- Det er dyrt på forskellige parametre at rykke ned. Hvor længe løber de eksisterende sponsoraftaler? Har man nedrykningsklausuler med spillerne? Alene på tv-pengene er der stor forskel på Superligaen og på 1. division, siger han.

På Aalborg Stadion er der dog stadig pænt gang i besøgene. I 2022/2023-sæsonen, da klubben rykkede ned, var der i gennemsnit 8.186 tilskuere. I denne sæson i 1. division har der været 7.362 mennesker i gennemsnit på Aalborg Stadion.

Nedrykningen til 1. division handlede om mere end fodbold i Aalborg.
Nedrykningen til 1. division handlede om mere end fodbold i Aalborg.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix



Ikke stolt

Men selvom hjemmekampene har været velbesøgte, har det ikke været sjovt for Lasse Yde Hegnet at se sin klub i landets næstbedste række. Han har set Hillerød dominere en kamp i Aalborg, han har været vidne til endnu et nederlag til Hobro, og han har set, hvordan AaB ikke har vundet de seneste seks kampe.

- Jeg har ikke siddet og set AaB og været stolt af den måde, holdet har spillet på. Det har været frustrerende og bekymrende, siger Lasse Yde Hegnet.

Ikke desto mindre har AaB sikret sig oprykning.

- I forhold til salgbarheden er alt nemmere, når man præsterer i professionel sport og i fodbold. Kerneproduktet er kampene, og der er 1. division en dårligere sportslig performance på en dårligere scene, siger han.

For at gøre landingen i 1. division nemmere har man indført såkaldte faldskærmspenge, som betød, at AaB fik omkring 10 millioner kroner, da klubben rykkede ned.

- I både AaB og OB er der en selvforståelse og et forventningspres om, at når man rykker ned, er man tilbage i Superligaen efter første hug. Gør man ikke det, bliver det rigtig dyrt, siger Kenneth Cortsen.

OB tager til Hvidovre torsdag, inden Randers FC gæster Odense Stadion på søndag. 

Sidste kamp i denne sæson er lørdag den 25. maj, og så ved fynboerne, om man skal bruge minimum det næste år på at arbejde med selvforståelsen og med økonomien. 

Oversigt

    Oversigt