Sådan stopper du den skjulte hundedræber

En snegl kan føre en dødelig parasit videre fra en aflagt hundelort. Men man kan bryde smittekæden ved at rydde op efter sin hunds efterladenskaber.

Det kan i visse tilfælde være forskel på liv og død, hvis man samler en hundelort op - eller ikke gør det.

Faren skyldes en snegleparasit, som i forårsmånederne er i vækst - TV 2 Fyn skrev historien i weekenden, efter en dyreklinik sendte en advarsel ud om den såkaldte hjertelungeorm.

Parasitten kan sætte sig i enten lungerne eller hjertet på de firbenede venner. Det sker eksempelvis, når hunden er ude på tur. I værste tilfælde kan det resultere i, at hunden dør.

- Smittekæden er i snegle. Så når hunden spiser græs, indtager den små forstadier til lungeorm. Så formeres de i hundene og går i lungerne, fortæller Christine Uglebjerg, der er dyrlæge ved Årslev Dyreklinik.

Og det er her, hundelortene kommer ind i billedet.

- Grunden til det er, at sneglene kommer forbi hundelorten og fører det videre til græsset, uddyber Christine Uglebjerg.

Derfor er det vigtigt at samle sin hundelort op, for ellers kan snegle sprede parasitten til de steder, hvor hunde kommer forbi med deres nysgerrige snuder og tunger.

quote Det gør jeg hver gang, jeg er ude at gå. Selvfølgelig på nær når jeg er ude i skoven mellem træerne, så gør jeg ikke.

Jørgen Nielsen, Kerteminde

Men der er forskel på, hvor seriøst hundeejere tager den anbefaling.

Ikke alle hundelorte bliver samlet op

TV 2 Fyn gik to ture på Fyn for at undersøge, hvor mange hundelorte der ligger rundt omkring.

Første tur var i Ringe, hvor der blev fundet tre hundelorte på 30 minutter. Undervejs faldt TV 2 Fyn også i snak med en af de lokale hundeluftere, der havde en klar holdning til, hvor ofte man skal samle efterladenskaberne op:

- Hver gang, svarer Anita Jensen og hiver stolt sine sorte plastikposer frem fra bukselommen.

- Jeg har en hel rulle. Det første, jeg gør, inden jeg går ud af døren, det er at tage en med.

Anden tur gik igennem Kerteminde. Igen varede turen 30 minutter, og her blev der fundet ni hundelorte.

Her mødte TV 2 Fyn også en hundelufter, som gerne samler de varme læderbøffer op.

- Det gør jeg hver gang, jeg er ude at gå (med hunden, red.). Selvfølgelig på nær når jeg er ude i skoven mellem træerne, så gør jeg ikke, siger Jørgen Nielsen.

Der er en snegleparasit i omløb, som faktisk kan smitte via de hundelorte, der ligger omkring i naturen. Hvad tænker du, når du hører det, i forhold til, at du ikke samler op i skoven?

- Det tænker jeg ikke så meget om. Nu går jeg ikke så tit, men det kan da godt være, man skal til det. Det skal jeg ikke kunne sige, fordi jeg har ikke hørt om den parasit, følger han op.

Ifølge dyrlægen er det en god idé, hvis Jørgen Nielsen også samler op i skoven.

- Det er altid en god idé. Der er mange sygdomme, der smitter gennem afføring. Og mange er rigtig dårlige til at samle op, fortæller Christine Uglebjerg.

Christian fandt løsningen i Ringe

Christian Byg bor selv i Ringe og oplever ofte, at der ligger hundelorte omkring Ringe Sø og andre steder i den midtfynske by.

Han mener selv, at han har fundet løsningen ved den villavej, hvor han selv bor.

- Jeg havde en skraldespand i overskud, da vi fik en ny ordning. Og så spurgte jeg grundejerforeningen, og jeg måtte prøve at sætte den op. Og det fik jeg lov til, fortæller Christian Byg.

Han tømmer selv skraldespanden hver 14. dag og oplever, at den er cirka halvt fyldt hver gang.

Det essentielle er i hvert fald at få hundelortene væk fra fortove og græsarealer, hvor folk går tur med hundene.

Men hvis uheldet skulle være ude, opfordrer Christine Uglebjerg til, at man holder øje med, om ens hund begynder at hoste.

Oversigt

    Oversigt