Pernilles mors grav blev ryddet ved en fejl - to gange

Det er forkasteligt, at hendes mors gravsted er blevet ryddet to gange ved en fejl, mener Pernille Julin fra Odense. En beklagelig fejl, erkender Kirkegårdskontoret i Odense Kommune.

Forestil dig, at du besøger din mors gravsted, men når du kommer ud på kirkegården, er gravstedet væk.

Det har 48-årige Pernille Julin fra Odense og hendes familie oplevet to gange. Første gang i 2015, og nu er det sket igen.

- Min verden bryder sammen. Jeg havde betalt for gravstedet i ti år, men min mors gravsted er blevet slettet uden samtykke. Det er forkasteligt, at man kan gøre det to gange inden for ti år, siger Pernille Julin.

Fandt gravsten i en bunke

Hendes mor døde i 2013, og hun blev begravet på Assistenskirkegården i det centrale Odense. Assistenskirkegården er med sine 32 hektar Odenses største og er mere end 200 år gammel.

Familien har efterfølgende brugt de henkastede sten til at genetablere et nyt gravsted, men så blev det igen sløjfet.
Familien har efterfølgende brugt de henkastede sten til at genetablere et nyt gravsted, men så blev det igen sløjfet.
Foto: Privat


To år senere fandt hun sin mors gravsten i en bunke med andre kasserede gravsten, og gravstedet var blevet sløjfet.

- Det gjorde mig ked af. Det er ikke rart, siger Pernille Julin.

- Jeg har brugt gravstedet, når hun har haft fødselsdag og ved andre højtider. Nogle gange har jeg bare brug for at tale med min mor, fastslår hun.

Satte gravsted i stand

I 2015 oplyste Kirkegårdskontoret i Odense Kommune til Pernille Julin og hendes familie, at morens gravsted var blevet “forsømt”.

Der var ikke længere noget gravsted at besøge på kirkegården i Odense.
Der var ikke længere noget gravsted at besøge på kirkegården i Odense.
Foto: Privat


På et gravsted er det de pårørendes ansvar, at gravstedet bliver holdt pænt, så da familien fik besked om, at der skulle gøres noget, sørgede den efterfølgende for, at gravstedet blev sat fint i stand.

Men så skete der en fejl.

Gravstedet blev alligevel sløjfet i oktober 2015.

Det var tilfældigt, at familien opdagede, at Pernille Julins mors gravsted lige pludselig var fjernet, og efter en gåtur rundt på kirkegården fandt hun resterne fra gravstedet.

- Jeg finder gravstenen, som ligger smidt ovre ved de andre sten, siger Pernille Julin.

Pernille Julin fandt sin mors gravsten smidt i en bunke på kirkegården i Odense.
Pernille Julin fandt sin mors gravsten smidt i en bunke på kirkegården i Odense.
Foto: Privat

Får tilbudt kompensation

Hun tager fat i Kirkegårdskontoret, der erkender, at der er begået en fejl. Som kompensation bliver familien tilbudt fem års ekstra leje på gravstedet. Familien havde i første omgang betalt for ti år.

- Da de oprettede det igen, var det bare ikke det samme, siger Pernille Julin, der igen hjælper med at få gjort sin mors grav fin.

Men i 2024 er den desværre gal igen.

Nu er Pernille Julins mors gravsted igen blevet sløjfet, uden at hun har fået noget at vide om det.

- Man mister tilliden til dem, der skal passe på os, når vi dør. Sker det for mine børn, ville det være forfærdeligt, siger Pernille Julin.

Odense Kommune: Derfor er gravstedet blevet sløjfet to gange

Spørgsmålet er, hvad der er gået galt, siden gravstedet ved en fejl er blevet sløjfet to gange inden for ti år.

TV 2 Fyn ville gerne have lavet et interview med Kirkegårdskontoret eller Odense Kommune, men det har ikke været muligt.

Har du oplevet noget lignende?

Funktionsleder Karina Elisabeth Behrens fra By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune skriver dog i en e-mail til TV 2 Fyn.

- Kirkegårdskontoret har været i dialog med familien, som har fået tilbud om etablering af et nyt gravsted uden beregning, samtidig med at forvaltningen har beklaget fejl omkring registreringen ved sløjfningen i 2015.

- Gravstedet blev i 2015 genetableret, men ved en fejl blev det ikke noteret i systemet, så det stod derfor fortsat som ryddet. Af den grund fik familien ikke i 2023 besked om, at det skulle fornyes, og derfor blev gravstedet nedlagt. Det beklager vi, og fejlen i systemet er nu rettet, så det ikke sker igen, siger Karina Elisabeth Behrens.

Sådan så gravstedet ud i 2015.
Sådan så gravstedet ud i 2015.
Foto: Privat


Med andre ord er det altså en fejl i systemet, der har været årsag til, at gravstedet er blevet sløjfet efter de oprindelige ti års leje.

Gravfred

Pernille Julin har denne gang takket nej til kommunens tilbud om at genetablere gravstedet, og hun får dermed heller ikke glæde af de fem års ekstra leje, som kommunen kompenserede med, da gravstedet første gang blev nedlagt i 2015.

- Jeg skal ikke igennem det her en gang til. Jeg har mistet tilliden til dem. De har taget hendes gravfred, siger Pernille Julin.

Kunne du ikke selv have gjort noget anderledes?

- Jeg vidste godt, der går gået ti år, så jeg kunne godt have ringet til kirkekontoret, men det gjorde jeg ikke. Det er selvfølgelig min fejl, men jeg troede, der var styr på fakturaer og sådan noget fra deres side, siger Pernille Julin.

- Jeg troede jo også først, jeg skulle betale igen i 2028, fastslår hun.

Pernille Julins bedsteforældre ligger også begravet på samme gravsted.
Pernille Julins bedsteforældre ligger også begravet på samme gravsted.
Foto: Privat


Når hendes mors gravsted allerede er blevet nedlagt to gange, siden moren døde for ti år siden, er det slut med at bruge kirkegården.

- Jeg magter ikke at skulle igennem det her en gang til, fordi jeg stoler ikke på, at det ikke sker igen, og det er virkelig en hård og følsom omgang at gå igennem, hver gang.

Uheldig oplevelse

Pernille Julin ærgrer sig over, at det er nogle fejl i systemet, der gør, at hun i dag sidder tilbage med en uheldig oplevelse.

Hun har været i tæt dialog med personalet på Kirkegårdskontoret under hele forløbet.

- De har virkelig behandlet sagen med respekt og været meget empatiske. Jeg har fået en god behandling, men det ærgrer mig, at det er en systemfejl. Det må bare ikke ske, fastslår Pernille Julin.

Oversigt

    Oversigt