Gennem de seneste årtier er antallet af klassiske pølsevogne faldet. Der er ifølge folk fra branchen flere faktorer, der spiller ind. Men en af de forklaringer, der går igen, er, at der er sket store forandringer på markedet for fastfood.
- For bare 10 år siden var markedet ikke lige så avanceret, som det er i dag, siger Jesper Rønning, formand for Danmarks Pølsehandlerforening.
Og han ser forandringerne på markedet som en væsentlig del af forklaringen på udviklingen.
Den klassiske pølsevogn var den første mulighed for at spise fastfood. Det har så eksisteret i rigtig mange år, men det kan bare ikke overleve på samme måde mere.
Jesper Rønning, formand for Danmarks Pølsehandlerforening
Han fortæller, at det er sværere for pølsevognene, fordi der i dag er meget andet fastfood. Det er Peter Mayn Andersen, der er kædekonsulent hos Tulip, enig i.
- Der er kommet meget mere på markedet, i forhold til hvis man går 25 år tilbage. Der er kommet mange flere andre udsalgssteder og caféer med mad, som gør det sværere at have en pølsevogn, der kun har pølser, lyder det fra Peter Mayn Andersen, der i sit job er i kontakt med mange pølsesalgssteder.
Det er ikke kun fremkomsten af andre typer af fastfood, der har ændret markedet. Også selve salget af pølser og hotdogs flytter sig til nye salgssteder, fortæller han.
Pølserne er flyttet indenfor til andre lokationer, som for eksempel tankstationer, 7-11 og dagligvarebutikker.
Peter Mayn Andersen, kædekonsulent hos Tulip
Og det kan være svært at konkurrere med, fortæller han. Når den klassiske pølsevogn langsomt forsvinder, mens der stadig er mange grillbarer, skyldes det ifølge ham, at der ikke i samme grad er økonomi i at have en klassisk vogn, hvor det primære udvalg er pølser og brød.
- De kan jo ikke stå med pomfritter, kylling, sandwiches og salat. Det må man ikke i sådan en pølsevogn, siger Peter Mayn Andersen.
Udviklingen på pølsevognsområdet er medvirkende til, at Danmarks Pølsehandlerforening i det nye år lukker den 1. marts.
- Det gør vi, fordi at branchen er uddøende. Der bliver færre og færre pølsemænd. Det er en proces, der har været undervejs de sidste 10-15 år, siger Jesper Rønning, formand for foreningen. Han har selv en grillbar i Ringe.