Seneste nyt

Få de seneste nyheder fra og om Fyn lige her.

Oversigt

Letbaneformand tror ikke længere på mål for passagertal

Der mangler 58 millioner kroner i Odense Letbanes driftsøkonomi i 2023 og 89 millioner kroner i 2024.

Det er kom frem på et pressemøde onsdag middag.

Odense letbane vil bede om de 147 millioner kroner gennem et ekstra tilskud fra Odense Kommune for både 2023 og 2024, for at dække driftsunderskuddet.

Prognoserne for passagertallet tror letbanens formand, Jesper Rasmussen, ikke længere på kan opnås.

- Det er en ærgerlig og dybt beklagelig situation. Selv om vores passagertal siden driftsstarten har ligget under prognoserne, så har vi hele tiden haft en forventning om, at kurven ville bevæge sig den rigtige retning. Men det lader vente på sig. Og på det seneste er tabet af passagerer desværre forstærket af det flere uger lange driftsstop på grund af facadeankre, forklarer Jesper Rasmussen.

Skiftende prognoser

Da letbanen åbnede i 2022 regnede man med 25.000 daglige passagerer. Det tal blev nedjusteret for 2023, så man der regnede med 21.500 daglige passagerer. I månederne indtil driftsstoppet var der 16.000-17.000 passagerer.

Driftsstoppet blev udløst af en køreledning som faldt ned, og afslørede store kvalitetsfejl i opsætningen af de strømførende ledninger. Ankrene, som holder ledningerne fast til husmure, måtte derfor efterses og udskiftes, før man kunne køre igen.

I det nye estimat for årets trafiktal med letbanen fremgår det, at cirka 5,3 millioner passagerer vil køre med letbanen i 2023. I 2024 estimeres tallet til at stige til 6,4 millioner.

TV 2 Fyn har tidligere fortalt, at pengekassen med anlægsreserver er så godt som tom. Derfor må pengene findes et andet sted, hvis underskuddet skal dækkes.

- Vi foreslår nu, at Odense Kommune nedsætter en task force, hvor man inddrager eksterne eksperter og erfaringer fra udlandet - sammen med vores lokale aktører i Odense, siger Jesper Rasmussen.

Odense Letbane holdte onsdag ved middagstid pressemøde.
Odense Letbane holdte onsdag ved middagstid pressemøde.
Foto: Jakob Risbro