Flere ordblinde på SDU

Universitetet er ikke længere lukket land for ordblinde. Nye tal viser en stor stigning i antallet af ordblinde på Syddansk Universitet.

I 2005 blev givet 9 bevillinger til støtte af ordblinde på SDU. Fem år senere i 2010 var det tal steget til 153 bevillinger. Og de allernyeste tal viser, at der på bare det første kvartal af 2011 var lige så mange nye ordblinde på ordningen som hele sidste år.

- Vi har underskrevet FN's handicapkonvention, så vi har et ansvar på dette område, siger Per Andersen, der er studiechef på SDU.

IT hjælper ordblinde

Ordblindhed eller dysleksi som det også hedder er en slags fejl i hjernen, der gør, at man ikke kan koble bogstaver med deres lyde. Men med rette teknologiske hjælpemidler og læse-metoder er det ikke slet umuligt for ordblinde at blive akademikere.

Mathias Hjorth og Sandra Mikkelsen er to af de ordblinde studerende. De er udstyret med en it-rygsæk, der indeholder scannere, en diktafon og en computer med programmer, der for eksempel kan læse tekst højt. De får også vejledning i notatteknik og strukturering af store opgaver - ligesom en læsevejleder kan læse deres opgaver igennem for grammatiske fejl.

- Jeg lærer bedst ved at lytte, så det er en stor fordel, at jeg nu kan få læst svære tekster op, siger Sandra Mikkelsen.

- Jeg har altid været videbegærlig og drømt om at læse på universitetet, men troede, at det ville være for svært med så meget læsestof. Og det er da også svært at få læst alt, men med hjælp fra it-redskaberne håber jeg, at det går, siger Mathias Hjorth.

Oversigt

    Oversigt