Hvis den dømte fynske læge Svend Lings havde praktiseret i Holland, havde hans hjælp til selvmord været lovlig. Siden 2002 har de hollandske politikere blåstemplet aktiv dødshjælp, der siden 2016 har været årsag til hvert femogtyvende dødsfald i landet. Kritikere mener, at den hollandske lovgivning er en glidebane, og at valget om at tage sit eget liv er blevet et standard-tilbud i det hollandske sundhedsvæsen. På den anden side står fynske Per Andkjær, der bare gerne vil have lov til at bestemme over sin egen død, og Lise Hohwy, hvis mor måtte ty til ulovlig hjælp.
_______________________________
I foråret 2018 begyndte Lise Hohwys mor at tale om, at det var tid.
Tid til at komme herfra. Alderssvækkelsen med forskellige dårligdomme havde sat ind.
- Mine forældre har altid haft den holdning, at når de ikke synes, at livet var værdigt længere, ville de herfra, siger Lise Hohwy.
Moren begyndte hjemme fra privaten at undersøge på internettet, hvordan man gjorde det lettest.
Lise Hohwys mor vidste godt, at hun skulle søge hjælp udefra. Lise Hohwy kunne ikke hjælpe hende, selvom hun principielt var enig med hende. Det var forfærdeligt at miste hende, men det var mere forfærdeligt at se hende leve et liv, som hun ikke ønskede.
Hun fandt en selvmordsmanual fremstillet af Svend Lings. En vejledning, han senere er blevet dømt skyldig for at have lavet til folk.
Hun tog også kontakt til Svend Lings for at snakke med ham om manualen og måden at gøre det hele forbi på.
- Hun var enormt glad den dag, hun fik kontakt til Svend Lings, og han svarede hende. Hun sagde, at ‘nu var der endelig et menneske, der kunne hjælpe hende i den proces’, siger Lise Hohwy.
Siden 2014 har den pensionerede fynske læge Svend Lings instrueret folk hjemme fra privaten i, hvordan de skal tage deres eget liv.
I september fik han en dom for netop det. Alligevel fortsætter Svend Lings sit arbejde og hjælper med ulovlig rådgivning mennesker, der vil begå selvmord.
I Danmark har assisterede selvmord og aktiv dødshjælp været diskuteret i årevis. Der er store følelser og grundlæggende etik på spil. Ifølge lovgivningen må man hverken aktivt hjælpe eller rådgive et andet menneske med at dø.
Trods klar lovgivning er Svend Lings ikke i tvivl om, at han har gjort det rigtige.
- Folk kontakter mig hver dag. Det er mindst én person om dagen, men andre dage er der fire til fem samme dag. Der er tale om syge mennesker, og langt de fleste har kræft eller meget dårlige lunger, sagde Svend Lings til TV 2/Fyn den 23. september 2019.
En af dem, der kontaktede Svend Lings og fik hjælp af ham, var Lise Hohwys mor.
Men spørger man næstformanden for Etisk Råd, Bolette Marie Kjær Jørgensen, der er journalist, historiker og presseansvarlig ved Syddansk Universitet, er aktiv dødshjælp ikke den rigtige løsning på folks problemer.
- Hvis man som borger tror, at alternativet til at ligge og være syg er at blive slået ihjel, så er det vigtigt, at vi får ændret det billede. Det er vigtigt, at vi får fortalt, at palliation og pleje kan være med til at hjælpe i den sidste tid, siger hun.