Se simpelt trick: Sådan undgår du dødt græs igen i år

Du kan på en simpel måde fange ubuden gæst i din have. Hvis du ikke gør det nu, er det for sent, når dit græs visner senere på sommeren.

Det er nu, du skal gøre brug af et gammelt trick, hvis du vil undgå en ødelagt græsplæne med store huller senere på sommeren.

Sidste sommer fik en del haveejere ødelagt deres græsplæne på grund af en ubuden gæst i haven.

Der er tale om gåsebillen, som lægger æg i starten af juni. Den er derfor meget aktiv i disse dage, især om formiddagen og når solen skinner.

Sætter du en hvid skål med vand på græsplænen, kravler eller flyver billerne op i skålen og drukner. Det er vigtigt, at skålen har en lav kant.

Efter ti minutter var de første gåsebiller fløjet op i fadet i TV 2 Fyns forsøg med gammelt trick.
Fotograf: Sune Jørgensen

Biolog: Sørg for at haven er fugtig

Der er en helt naturlig årsag til, at det er lige nu, du skal være opmærksom i din egen have.

- De flyver normalt kun de første 14 dage af juni. Aktiviteten er kraftigst i sol og om formiddagen, siger biolog Hans Peter Ravn, der er seniorforsker i zoologi på Københavns Universitet.

Tørken i maj har - ligesom sidste år - givet ideelle forhold for gåsebiller, der ikke lægger æg på våde græsplæner.

- De lægger ikke æg, hvor der er fugtigt. Så hvis man sprinkler plænen i sådanne perioder, slipper man, råder han.

Det kan dog være en dyr og tidskrævende fornøjelse at vande haven i flere uger.

I formiddagstimerne flyver gåsebillerne rundt for at lægge æg i det tørre græs. Sidste sommer blev græsplænen ødelagt af billens larver, der æder græsrødderne.
Fotograf: Sune Jørgensen

Ødelagte haver med dødt græs

Billen og særligt dens larver ødelægger græsplænen, fordi de lever af græsrødder.

Resultatet var sidste sommer græsplæner med store huller og visne pletter, især omkring Odense, og årsagen var ikke - som nogle troede - den historisk tørre og varme sommer, men larverne under græstæppet.

Du kan dog allerede nu få en indikation af, om gåsebillelarverne igen til sommer vil husere i din have

Billedet er ikke i sort-hvid. Sådan så græstæppet ud, efter at gåsebillelarverne havde spist græsrødderne i løbet af sensommeren.
Billedet er ikke i sort-hvid. Sådan så græstæppet ud, efter at gåsebillelarverne havde spist græsrødderne i løbet af sensommeren.
Foto: Sune Jørgensen

Når larverne senere på sommeren dukker op, æder de græsplænen, som rammes af dødt græs og visne pletter, og sker det, er slaget tabt, og der er ikke noget, du kan gøre for at redde græsplænen. Det vil for eksempel være alt for sent at vande.

- Den største skade ses i efteråret, når larverne er store, siger Hans Peter Ravn.

Fuglene gør også skade

Ud over larverne æder græsset, vil din græsplæne også blive ødelagt af fugle, der spiser larverne og derfor hakker i græstæppet. Det resulterer i store huller i græsset.

Mehran Mardoukhis have i Kirkendrup var blandt de mange ødelagte. Fuglene hakker i jorden, fordi de spiser larverne, der gemmer sig under græstæppet.
Mehran Mardoukhis have i Kirkendrup var blandt de mange ødelagte. Fuglene hakker i jorden, fordi de spiser larverne, der gemmer sig under græstæppet.
Foto: Privat / Mehran Mardoukhi

- Jeg troede, det var hærværk. Måske nogle unge mennesker, der var kommet forbi og havde lavet sjov i græsset, fortalte haveejer Mehran Mardoukhi sidste efterår.

Gåsebiller har tidligere ødelagt golf- og fodboldbaner. 

Det var ikke kun gåsebiller, der drillede de fynske haveejere sidste sommer. Hundredvis af buksbomhalvmøllarver hærgede en særlig type buske i Iben Jensens have i Odense, der blev så ødelagt, at det fik konsekvenser for fynske genbrugsstationer

Oversigt

    Oversigt