Sådan undgår du dødt græs og ødelagt plæne igen i år

Du skal vande din græsplæne på det helt rigtige tidspunkt, hvis du vil undgå gåsebiller, der sidste år ødelagde utallige græsplæner i Odense.

Holder du af en grøn græsplæne i haven, er der flere ting, du kan gøre for at forberede dig inden sommeren.

Sidste sommer fik en del odenseanske haveejere ødelagt deres græsplæner på grund af en ubuden gæst i jorden.

- Det ser ud til, at der er nogen, der har pløjet græsplænen med en traktor, fortalte Mehran Mardoukhi fra Kirkendrup.

Fuglene har hakket i jorden efter larverne, der forinden har ædt græsrødderne, så det er vissent.
Fuglene har hakket i jorden efter larverne, der forinden har ædt græsrødderne, så det er vissent.
Foto: Privat / Mehran Mardoukhi

Årsagen er gåsebillen. Billen og særligt dens larver ødelagde utallige haver flere steder i landet - ikke mindst i Odense.

Resultatet var græsplæner med store huller og visne pletter, og årsagen var ikke - som nogle troede - den historisk tørre og varme sommer, men derimod en lille larve under græstæppet.

Biolog: Vådt forår er skidt for billerne

Ifølge biolog Hans Peter Ravn, der er seniorforsker i zoologi på Københavns Universitet, er der gode nyheder til haveejerne i Odense.

- Nu har vinteren og foråret været ret våd, så vi kan håbe på, at det har reduceret larvernes tæthed i jorden. De klarer ikke høj fugtighed ret godt, siger Hans Peter Ravn.

Selv om mange danskere i løbet af påsken og i det solrige forårsvejr er rykket ud i haven og gør klar til sommeren, er det begrænset, hvad du kan gøre for at undgå, at din græsplæne igen i år bliver spist fra larverne.

- Lige nu er der ikke så meget, man kan gøre, fastslår han.

Sådan opdager du larverne

Du kan dog allerede nu få en indikation af, om gåsebillelarverne igen til sommer vil husere i din have.

- Gåsebillerne overvintrer som store larver. Så man kan jo godt vurdere tætheden ved grave 30 centimeter ned og se, hvor mange larver man finder i jorden under et kendt areal, forklarer biologen.

Graver du lidt ned i jorden, ligger larverne under græstæppet.
Graver du lidt ned i jorden, ligger larverne under græstæppet.
Foto: Sune Jørgensen

Er der eksempelvis over 100 larver på en kvadratmeter, er det knap så godt, og du bør - uden tvivl - læse videre for at få gode råd til, hvordan du redder din græsplæne. Når først larverne har ædt græsrødderne senere på sommeren, er det for sent, og du kan ikke nå at redde græsplænen.

Vand græsplænen - men på det rigtige tidspunkt

Selv om der ikke er noget, du kan gøre nu og her, kan du alligevel forberede dig på, hvad du skal være opmærksom på.

I første omgang skal du holde øje med vejret.

Fyn oplevede sidste sommer historisk tørt og varmt vejr, og det gav optimale betingelser for gåsebillen.

Billerne holder sig fra våde plæner, og når de lægger æg i starten af juni, mindsker man risikoen for igen i år at få mange ubudne gæster i græsset.

- De flyver normalt kun de første 14 dage af juni. Aktiviteten er kraftigst i sol og om formiddagen, siger Hans Peter Ravn.

- De lægger ikke æg, hvor der er fugtigt. Så hvis man sprinkler plænen i sådanne perioder, slipper man, råder han.

Det er altså lige i starten af sommeren, du skal være klar med haveslangen, hvis foråret bliver tørt ligesom sidste år. Marts har dog i år været blandt de vådeste nogensinde.

Fire gode råd til at undgå gåsebiller

01

Fugtig græsplæne

02

Hvid skål med vand

03

Små orme

04

Tiltræk fjender

Larverne æder græsrødder - og så kan du ikke gøre noget

Gåsebillerne viser sig i starten af sommeren, og herefter graver hunnerne sig ned og lægger æg, der senere bliver til gåsebillelarver.

Når larverne senere på sommeren dukker op, æder de græsplænen, som rammes af dødt græs og visne pletter, og sker det, er slaget tabt, og der er ikke noget, du kan gøre for at redde græsplænen. Det vil for eksempel være alt for sent at vande.

- Den største skade ses i efteråret, når larverne er store, siger Hans Peter Ravn.

Ud over larverne æder græsset, vil din græsplæne også blive ødelagt af fugle, der spiser larverne og derfor hakker i græstæppet.
Ud over larverne æder græsset, vil din græsplæne også blive ødelagt af fugle, der spiser larverne og derfor hakker i græstæppet.
Foto: Ole Holbech

Ud over larverne æder græsset, vil din græsplæne også blive ødelagt af fugle, der spiser larverne og derfor hakker i græstæppet. Det resulterer i store huller i græsset.

- Jeg troede, det var hærværk. Måske nogle unge mennesker, der var kommet forbi og havde lavet sjov i græsset, fortalte Mehran Mardoukhi sidste efterår.

Gåsebiller har tidligere ødelagt golf- og fodboldbaner. 

Vådt forår betyder flere stankelben

Selv om haveejerne i år kan håbe på, at det våde forår betyder færre gåsebiller til sommer, kan det til gengæld betyde flere stankelben.

Fakta om gåsebillen

Det vil især plage landmændene, fordi stankelbenene og ikke mindst stankelbenslarverne æder afgrøderne på marken.

Det var ikke kun gåsebiller, der drillede de fynske haveejere sidste sommer. Hundredvis af buksbomhalvmøllarver hærgede en særlig type buske i Iben Jensens have i Odense, der blev så ødelagt, at det fik konsekvenser for fynske genbrugsstationer. 

Oversigt

    Oversigt