Bilulykke gjorde Brian lam: Nu er han værkfører

Brian Olsen fik syv år efter sin ulykke arbejde på autoværksted i Odense. Folk med handicap har ellers svært ved at få job, viser ny rapport.

Med seks brækkede nakkehvirvler, et brækket brystben og to punkterede lunger lå Brian Olsen, efter han var blevet slynget igennem forruden af sin bil. 

Ulykke tilbage i 2008 gjorde Brian Olsen lam fra livet og ned, og da han vågnede i hospitalssengen, frygtede han, at han ikke længere kunne arbejde på et autoværksted. 

- Jeg har været mekaniker og arbejdet med biler i mange år. Det var mit liv jo. Det var det, jeg gjorde. Og så få at vide, at det kan du ikke mere. Så gider jeg ikke mere, fortæller Brian Olsen.

Brian Olsens fik stillet førtidspension i sigte.

- Jeg fik jo at vide dengang på sygehuset, at du kan ligeså godt tænke på din pension, forklarer Brian Olsen.

quote Det var mit liv jo. Det var det, jeg gjorde.

Brian Olsen, værkfører, Skorstensgaard Odense

Men det ville han ikke. 

Han savnede olie på hænderne, kollegaerne og ikke mindst værkstedshumoren. 

Syv år efter bilulykken fik Brian Olsen igen arbejde. Og igen på et autoværksted. Nu er han lageransvarlig på Skorstensgaard i Odense.

Det er dog langt fra alle med et handicap der - ligesom Brian Olsen - får et job. Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI). 

Svært at fastholde job
Rapporten 'Handicap, Beskæftigelse og Uddannelse i 2016' viser, at beskæftigelsesgraden relativt set har udviklet sig lidt mere positivt de seneste år for danskere med handicap end for danskere i øvrigt.

Analysen fra SFI afslører dog også, hvordan folk uden handicap i langt højere grad kan få job og fastholde det end folk med et handicap.

Eksempelvis er kun 31 procent med en psykisk lidelse beskæftigede. For personer uden et handicap er det tal 79 procent. 

Også personer der som Brian Olsen har et mobilitetshandicap har svært ved at komme i arbejde. Kun lidt over halvdelen er beskæftigede. 

 

Se bort fra handicap
En af årsagerne til den lavere beskæftigelse blandt folk med handicap er ifølge Brian Olsen, at virksomhederne fokuserer på handicappet.

- Udfordringen ligger i, at virksomheden. eller vedkommende man har jobsamtale med, ser handicappet og kun det, siger Brian Olsen.

Det billede kan regionschefen i Skorstensgaard genkende.

- Der er rigtig mange dygtige mennesker, som har et handicap i større eller mindre grad. Jeg tror, mange ser det som en udfordring og noget bøvl, fordi man skal tage nogle ekstra forholdsregler, udtaler Joran Lilholm. 

Men i Skorstensgaard i Odense så de bort fra Brian Olsens kørestol. Og i første omgang gav det ham jobbet som lageransvarlig.

Efterfølgende er lageret med hjulkapsler og bremseklodser blevet skiftet ud med et kontor og job som værkfører. For kørestolen betyder ikke det store på arbejdspladsen. 

- Man bliver ansat på sine kvalifikationer og fyret på sin personlighed, som vi plejer at sige. Det gælder om du har et handicap eller ikke har et handicap. At man - som i Brians tilfælde - har fået et handicap, gør ham jo ikke til en anden person, forklarer Joran Lilholm. 

Og Brian Olsen selv, er mere end tilfreds med sit arbejde:

- Det er super. Jeg er rigtig glad for at stå op om morgenen og bare kunne komme ud blandt venner. 

Oversigt

    Oversigt