Borgmester står stærkt efter nyt valgforbund

Den nordfynske borgmester, Morten Andersen, har styr på sit politiske bagland med dagens offentliggørelse af valgforbundet, mener politisk kommentator.

Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Det Radikale Venstre.

De fire partier har indgået et valgforbund inden de nordfynske borgere 21. november skal sætte deres kryds på stemmesedlen til kommunalvalget.

Det blev torsdag præsenteret på et pressemøde på Bogense Rådhus.

Valgforbundet er et såkaldt teknisk valgforbund og skal sikre, at der ikke går stemmer til spilde. Derfor bliver eventuelle overskydende stemmer sendt videre til et eller flere partier.

- Jeg er rigtig godt tilfreds med det valgforbund, vi har indgået. Der er jo ikke tradition for store valgforbund på Nordfyn, så jeg er stolt over, at fire partier er gået sammen, fortæller Nordfyn Kommunes nuværende borgmester, Morten Andersen (V).

Derved har Morten Andersen lagt sig i spidsen for at tage fire år mere som borgmester i Nordfyns Kommune. Det vurderer TV 2/Fyns politiske kommentator, Jesper Buch:

- Alt andet lige, så er det et bredt valgforbund. Det er godt gået af Morten Andersen, at han har fået Radikale Venstre med i valgforbundet, og det styrker hans muligheder for at genvinde borgmesterposten.

Og borgmesterposten går til ...

Hvis det lykkes for de fire partier i valgforbundet at få flertal efter valgaftenen, er det store spørgsmål, hvem der skal have borgmesterposten. 

Her er det kun Liberal Alliance, som giver et klart svar. 

- Uafhængigt af den her valgforbundsaftale besluttede Liberal Alliance på deres generalforsamling i foråret, at vi vil pege på Morten Andersen forud for valget, fortæller Jens Otto Dalhøj, spidskandidat for Liberal Alliance i Nordfyn.

Spidskandidaten for Det Konservative Folkeparti i Nordfyn glæder sig også at bygge videre på det eksisterende samarbejde.

- Jeg er rigtig glad for at sende et signal om, at det flertal der eksisterer nu, ønsker at fortsætte i næste valgperiode. Det er næsten det samme valgforbund som for fire år siden. Den eneste ændring er, at Liberal Alliance er med i denne omgang, forklarer Franz Jul Rohde (K).

For Mette Hjort er valgforbundet et spørgsmål om, hvor Det Radikale Venstre kan få mest indflydelse.

- Det handler jo om at få mest mulig indflydelse. Og det tror vi, at vi kan få i det valgforbund, som er præsenteret, siger Mette Hjort, spidskandidat for Det Radikale Venstre i Nordfyns Kommune.

Hverken Mette Hjort (RV) eller Franz Jul Rohde (K) vil pege på en bestemt person som borgmester, men begge garanterer at borgmesterposten skal besættes af en person fra valgforbundet, hvis det lykkes for dem at opnå flertal efter kommunalvalget.

Må den stærkeste vinde

Morten Andersen vil heller ikke kommentere på, om han skal være den kommende borgmester, hvis et flertal i valgforbundet bliver en realitet.

- Hvis de fire partier har flertal efter valget, så findes borgmesteren også inden for valgforbundet. Og når man skal finde borgmesteren inden for valgforbundet, så bliver det den, der kan samle den største opbakning, forklarer Venstres borgmester.

Men du stiller dig til rådighed igen?

- Det ville næsten være overraskende, hvis jeg ikke gjorde. Men jeg har fuld respekt for, at der også er tre andre partier i det har valgforbund, som selvfølgelig går efter maksimal indflydelse, siger Morten Andersen (V).

Hvem der skal besætte de 25 pladser i Nordfyns kommunalbestyrelse bliver afgjort ved kommunalvalget 21. november.

Oversigt

    Oversigt